Plzen bolji od Shakhtara

Lazio se oprostio od Evropa lige, Napoli ide dalje

Adnan Beganović

Odigrano je osam revanš susreta šesnaestine finala Evropa lige, a veliko iznenađenje napravili su fudbaleri Plzena koji su iz takmičenja izbacili jednog od najvećih favorita, Shakhtar.

Naime, nakon što u prvom susretu nije bilo pobjednika (1:1), Plzen je večeras na gostujućem terenu golovima Kolara i Petrzele s 2:1 savladao ukrajinsku momčad i zasluženo se plasirao u osminu finala. Jedini pogodak za Shakhtar postigao je Adriano.

Salzburg je i u drugom susretu bio bolji od Ajaxa. Večeras je austrijska momčad slavila sa 3:1, pa je sa ukupnih 61 prošla dalje.

Basel je nakon remija u Istanbulu (0:0) na domaćem terenu bez većih problema savladao Maccabi (3:0), dok je Sevilla nadigrala Maribor (2:1) za prolaz dalje s ukupnih 4:3.

U jednom od derbija večeri Napoli je s 3:1 savladao Swanseu, što je Italijanima bilo dovoljno za prolaz dalje. Insigne, Inler i Higuain su pogađali za Napoli, dok je jedini strijelac za Swanseu bio De Guzman.

Lazio našeg Senada Lulića na gostovanju kod Ludogoretsa nije uspio nadoknaditi zaostatak iz prvog susreta (0:1). Vodili su nebesko-plavi sa 2:0 i 3:2, ali bugarska momčad se vraćala i na kraju je zasluženo otišla u narednu fazu takmičenja. Keita, Perea i Klose pogađali su za Lazio, dok su za Ludogorets pogađali Bezjak, Zlatinski i Juninho. Lulić je igrao od 64. minute.

Plasman u osminu finala osigurali su Porto, koji je zahvaljujući golu više na strani prošao Eintracht, te Betis, koji je nakon 1:1 u prvom susretu, večeras sa 2:0 savladao Rubin.

Rezultati revanš susreta:

Rubin - Betis 0:2

Basel - Maccabi 3:0

Eintracht - Porto 3:3

Ludogorets - Lazio 3:3

Napoli - Swansea 3:1

Salzburg - Ajax 3:1

Sevilla - Maribor 2:1

Shakhtar - Plzen 1:2

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.