Prema analizi CIES-a

Pored Emira Spahića: Top 10 igrača na svakoj poziciji

A. Haznadarević

Poznato je da Emir Spahić igra čudesnu sezonu i da je dobio priznanje i od Međunarodnog centra za sportsko istraživanje (CIES) za najboljeg stopera Evrope u 2015. godini. Međutim, popularni Spaha i njegova pozicija nisu jedini bili predmetom opsežne analize, već je to urađeno i za ostale pozicije na terenu. Faktori koji su uzeti u obzir pri odabiru najboljih igrača su: Šutiranje, kreiranje prilika, uspješnost u duelima, uspješnost dodavanja, sposobnost oduzimanja lopte i čvrstina u duelima. Ovi igrači su od početka 2015. godine do danas pokorili sve statistike.

Najbolji stoper: Emir Spahić

Uz sjajnog bh. stopera u dresu Bayer Leverkusena, koji je dobio maksimalnih 100 bodova, na listi najboljih su se još našli:

2. Martin Demichelis

3. Mats Hummels

4. Chris Smalling

5. Thiago Silva

6. David Luiz

7. Stefan de Vrij

8. Marco Rojo

9. Konstantinos Manolas

10. Neven Subotić

Najbolji bek: Gael Clichy

Bek Manchester Cityja Gael Clichy je na svojoj poziciji u 2015. godini nedodirljiv, te sa 100 bodova predvodi jaku konkurenciju.

2. Marcelo

3. Rafinha

4. Wendell Nascimento

5. Pablo Zabaleta

6. David Alaba

7. Jordi Alba

8. Layvin Kurzawa

9. Dusan Basta

10. Juan Bernat

Najbolji centralni vezni: Nuri Sahin

U kategoriji centralnih veznjaka Dortmundov Nuri Sahin je jedini skupio maksimalan broj bodova, te prevodi kolonu najuspješnijih koja izgleda ovako:

2. Paul Pogba

3. Luis Fernandinho

4. Lucas Biglia

5. Ilkay Gündogan

6. Marco Verratti

7. Clement Chantome

8. Xabi Alonso

9. Bastian Schweinsteiger

10. Arturo Vidal

Najbolji ofanzivni vezni: Eden Hazard i Mesut Özil

Chelseajev veznjak Eden Hazard i Arsenalov Mesut Özil, ostvarili su i jedan i drugi po maksimalnih 100 poena te predvode kolonu ofanzivnih igrača veze.

3. Jesus Navas

4. Kevin de Bruyne

5. Shinji Kagawa 

6. Marek Hamšik

7. David Silva

8. Maximilian Meyer

9. Roberto Pereyra

10. Javier Pastore

Najbolji napadač: Lionel Messi

Veliki Leo Messi predvodi listu najefikasnijih igrača pred protivničkim golom, te je po svom učinku u prva tri mjeseca zaslužio maksimalan broj bodova. Zanimljivo je što njegovog najvećeg rivala Cristiana Ronalda uopšte nema među prvih deset.

2. Arjen Robben

3. Bas Dost

4. Luis Suarez

5. Diego Costa

6. Harry Keane

7. Marco Reus

8. Lucas Barrios

9. Pierre-Emerick Aubameyang

10. Christophe Mandanne

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.