Begović i kolega među odabranima

Sa druge polovine terena: Najljepši golovi ikada postignuti

A. Haznadarević

Čini se da je Stoke City, kao najstariji klub u engleskoj Premier ligi, zaista pretplaćen na postizanje legendarnih dalekometnih golova. Klub bh. reprezentativnog čuvara mreže se toliko često spominje kada su u pitanju najbolji dalekometni golovi da je to prosto zanimljivo, a osim priznanja za najljepši pogodak, ne smije se zaboraviti ni da je upravo igrač u dresu Stokea postigao gol zabilježen i u Guinnessovoj knjizi rekorda. I to ne bilo koji igrač...

6. Paul Robinson (Tottenham - Watford)

Datum: 17. mart 2007.

Žrtva: Ben Foster

Udaljenost: 87,7 metara

Igrač Tottenhama Paul Robinson je u susretu igranom u martu 2007. godine postigao naprosto začuđujući pogodak i pomogao tako svom timu da udvostruči vodstvo, te na kraju i da pobijedi sa 3:1. Zanimljivo da je Robinson tada matirao kolegu golmana koji je bio "jedinica" Engleske.

5. Xabi Alonso (Liverpool - Newcastle)

Datum: 20. septembar 2006.

Žrtva: Steve Harper

Udaljenost: 57,6 metara

Španski defanzivni veznjak koji je prije Real Madrida branio boje Liverpoola, početkom sezone 2006/07 je postigao nezaboravan gol na meču protiv Newcastlea. To je gol kojeg se bivši golman Svraka Steve Harper zasigurno nerado sjeća, a koji je pomogao Liverpoolu da tada slavi sa 2:0.

4. Maynor Figueroa (Wigan Athletic - Stoke City)

Datum: 12. decembar 2009.

Žrtva: Asmir Begović

Udaljenost: 55,7 metara

U ovom slučaju je također u glavnim ulogama Stoke City i Asmir Begović, s tim što je naš golman ovoga puta bio žrtva trenutka inspiracije igrača Wigana Maynora Figueroa. Bio je to jedan krajnje nevjerovatno izveden slobodni udarac, a Begović nije ni u snu mogao očekivati da bi iz takve nepostojeće prilike mogao primiti gol.

3. David Beckham (Manchester United - Wimbledon)

Datum: 17. avgust 1996.

Žrtva: Neil Sullivan

Udaljenost: 54 metra

Iako je tokom cijele karijere bio majstor dalekih lopti, pogodak postignut protiv Wimbledona iznenadio je i najvjernije fanove Davida Beckhama. Njegova fudbalska inteligencija mu je i ovoga puta pomogla da napravi savršenu procjenu i postigne čudesan pogodak.

2. Asmir Begović (Stoke City - Southampton)

Datum: 2. novembar 2013.

Žrtva: Artur Boruc

Udaljenost: 91,9 metara

Prvi golman naše reprezentacije je 2. novembra 2013. godine ušao među legende engleskog i svjetskog fudbala, ali i sporta uopšte. On je u 12. sekundi ligaškog susreta sa Southamptonom u želji da izbije loptu ka svojim napadačima, uz pomoć vjetra i nespretnosti protivničkog golmana, postigao gol sa službeno najveće distance ikada. Asmir Begović je tako oborio i Guinnessov rekord, te kasnije dobio i certifikat kao potvrdu.

1. Charlie Adam (Chelsea - Stoke City)

Datum: 4. april 2015.

Žrtva: Thibaut Courtois

Udaljenost: 59,4 metra

Iako je Begovićev pogodak bez sumnje dramatičniji i s veće udaljenosti, on ipak nije imao namjeru da loptu pošalje u protivničku mrežu. Zbog toga se na prvom mjestu našla majstorija njegovog timskog kolege Charlieja Adama, koji je proteklog vikenda zadivio sportski svijet. Primio je loptu na udaljenosti od oko 60 metara, krajičkom oka vidio da je jedan od najboljih golmana današnjice izašao sa gola, te uputio fantastičan efej koji je završio na samoj sredini Chelseajeve mreže.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.