Ima li Messi odgovor na Ronaldov gol?

10 velikana koji predvode najbolje strijelce Lige prvaka

A. Haznadarević

Dok se čeka večerašnji odgovor na pogodak koji je Cristianu Ronaldu donio novo rušenje vječnog rekorda na listi najboljih strijelaca Lige prvaka, vrijedi istaći da čak 5 od vodećih 10 majstora ima priliku i dalje da popravi svoj učinak, ako ne u ovoj, onda već u idućoj sezoni. Ostali su već odavno završili svoje impozantne karijere, te upisali svoje posljednje nastupe u ovom velikom takmičenju.

10. Karim Benzema - 42 gola

Učinak ostvaren u: Olympique Lyonu i Real Madridu

Sjajni napadač Real Madrida u svakom drugom klubu bi bio najveća zvijezda, ali kako u ekipi ima jednog Cristiana Ronalda, Francuz je već godinama u sjeni. Ipak, to mu ne smeta da postiže enormno veliki broj pogodaka, pa je tako već sa 27 godina uspio postati jedan od najboljih strijelaca Lige prvaka ikada. 

10. Alessandro Del Piero - 42 gola

Učinak ostvaren u: Juventusu

Legenda Juventusa, Italije i kompletnog svjetskog fudbala, slavni je napadač koji je prilično davno upisao svoj posljednji nastup u Ligi prvaka. Sa 42 gola se i dalje drži na rubu liste 10 najboljih strijelaca, a ubrzo bi mogao biti istisnut od strane Karima Benzeme.

9. Zlatan Ibrahimović - 43 gola

Učinak ostvaren u: Ajaxu, Juventusu, Interu, Barceloni, Milanu i PSG-u

Nijedan igrač sa ove liste strijelaca nije svoj učinak ostvario u više različitih dresova, kao što je to slučaj kod Zlatana Ibrahimovića. Legendarni Šveđanin bh. korijena je svoje ovogodišnje nastupe u Ligi prvaka okončao eliminacijom PSG-a, a ukoliko ne ode u neku od egzotičnih liga, nema sumnje da će svoj učinak od 43 postignuta gola još dodatno popraviti.

8. Didier Drogba - 44 gola

Učinak ostvaren u: Marseilleu, Chelseaju i Galatasarayu

Bez sumnje jedan od najvećih igrača koji su ikada nosili dres engleskog Chelseaja iskusni je Bjelokošćanin Didier Drogba. Na zalasku svoje karijere može se pohvaliti sa 44 gola postignuta u Ligi prvaka, a prema najavama trebao bi još jednu sezonu ostati na Stamford Bridgeu, što znači da su velike šanse da će svoju poziciju još dodatno popraviti. 

7. Filippo Inzaghi - 46 golova

Učinak ostvaren u: Juventusu i Milanu

Aktuelni trener AC Milana jedan je od najefikasnijih napadača ikada. Sjajni italijanski golgeter tokom svoje ere u Juventusu i Milanu zabio je 46 puta u susretima Lige prvaka.

6. Andrij Ševčenko - 48 golova

Učinak ostvaren u: Milanu, Chelseaju i Dinamo Kijevu

Maestralni Ukrajinac Andrij Ševčenko, godinama je terorisao golmane širom Evrope, a samo u Ligi prvaka oni su 48 puta vadili njegove lopte iz mreže.

5. Thierry Henry - 50 golova

Učinak ostvaren u: Monacu, Arsenalu i Barceloni

Čovjek koji je toliko važna ličnost u historiji engleskog velikana Arsenala da je još za života dobio svoju statuu, tokom nastupa za Topnike, ali i ranije u Monacu te kasnije u Barceloni, zaustavio se na okruglo 50 golova.

4. Ruud van Nistelrooy - 56 golova

Učinak ostvaren u: PSV Eindhovenu, Manchester Unitedu i Real Madridu

Još jedan penzionisani velikan bivši je holandski napadač Ruud van Nistelrooy, čije evropske nastupe dobro pamte navijači Manchester Uniteda, Real Madrida, ali i prije toga PSV-a. On je ukupno postigao 56 golova najjačem klupskom takmičenju Starog kontinenta.

3. Raul Gonzalez - 71 gol

Učinak ostvaren u: Real Madridu i Schalkeu

Dugo je ikona Real Madrida bila usamljena na prvom mjestu liste najboljih strijelaca Lige prvaka. Postigla je slavna "sedmica" Kraljeva 71 pogodak u Ligi prvaka, a u taj broj ulazi i manji dio golova postignutih nakon tužnog rastanka sa bijelim dresom i prelaska u redove njemačkog Schalkea.

2. Lionel Messi - 75 golova

Učinak ostvaren u: Barceloni

Skoro svaki nastup Barcelone u Ligi prvaka znači postavljanje novog rekorda Lea Messija, kada je u pitanju broj postignutih pogodaka. On ima samo jednog rivala, i ostaje pitanje na koliko golova će se zaustaviti, možda već sada najbolji svih. Upravo večeras u meču sa snažnim Bayernom će imati priliku da se vrati na prvu poziciju ove vječne liste.

1. Cristiano Ronaldo - 76 golova

Učinak ostvaren u: Manchester Unitedu i Real Madridu 

Do početka utakmice Real Madrida i Juventusa, Cristiano Ronaldo je bio izjednačen na ovoj listi najuspješnijih evropskih golgetera sa Leom Messijem. Gol postignut Gianluigiju Buffonu ga je vinuo na prvu poziciju, te ostaje da vidimo kakav će odgovor dobiti večeras od jedinog čovjeka koji igra fudbal na njegovom nivou. Iako je postigao rekordnih 76 golova, Ronaldo pred sobom ima još mnogo evropskih utakmica, te će njegov učinak bez većih sumnji dodatno biti popravljen.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.