Dvojica bh. sportista na njihovim platnim listama

12 sportskih klubova s najvećim prosjekom plata na svijetu

A. Haznadarević

Prema izvještaju Sporting Intelligencea i ESPN magazina, među sportskim timovima u kojima je prosjek plata daleko najveći u cijelom sportskom svijetu, fudbal je odnio ubjedljivu prvu poziciju. Jako interesantno je i to što su se među daleko najboljim poslodavcima našle i čak tri MLB - bejzbol momčadi, te jedna košarkaška koja dolazi iz NBA lige.

12. Detroit Tigers

Prosječna godišnja plata: 6.207.634 dolara

Prosjek sedmične plate: 119.378 dolara

Koliku popularnost bejzbol ima u Sjedinjenim Američkim Državama, najbolje govori to što je MLB tim Detroit Tigersa samo jedan od tri koja su se našla na listi sportskih klubova koji daju najveće prosječne plate svojim igračima. Kada se zna da svaki igrač ovog tima na godišnjem nivou zarađuje preko 6,2 miliona dolara, te tvrdnje postaju potpuno jasne.

11. Brooklyn Nets

Prosječna godišnja plata: 6.249.418 dolara

Prosjek sedmične plate: 120.181 dolara

Zanimljivo, ali jedina NBA klub koji se našao na listi najpoželjnijih poslodavaca u svijetu sporta, upravo je Brooklyn Nets, klub bh. košarkaškog kapitena Mirze Teletovića. Najbolji bh. košarkaš i njegovi saigrači, prosječno u sedmici zarađuju 120.181 dolar, a ovaj tim je inače prošle godine na istoj listi bio znatno bolje pozicioniran, i to na 6. mjestu.

10. Arsenal

Prosječna godišnja plata: 6.950.225 dolara

Prosjek sedmične plate: 133.658 dolara

Možda već dvocifren broj godina njihovi navijači čekaju na titulu, ali Topnici iz godine u godinu finansijski posluju fantastično. Tako se Arsenal i ove godine može pohvaliti da je jedan od klubova koji imaju najveće plate, a čak su i napredovali za jednu poziciju u odnosu na prošlu godinu.

9. New York Yankees

Prosječna godišnja plata: 7.309.407 dolara

Prosjek sedmične plate: 140.566 dolara

Klub koji je prošle godine bio drugi najbolji poslodavac u svijetu sporta, u aktuelnoj 2015. je prestignut od strane čak sedam klubova. Ipak, MLB tim New York Yankees, ostao je i dalje u vrhu sa prosječnom platom igrača od 140.566 dolara sedmično, odnosno 7,3 miliona godišnje.

8. Chelsea

Prosječna godišnja plata: 7.462.809 dolara

Prosjek sedmične plate: 143.516 dolara

Velika ulaganja i prosječni godišnji izdaci od preko 7,4 miliona dolara ili 4,3 miliona funti po igraču, Romanu Abramoviću i njegovom Chelseaju su donijeli potpuni primat na Otoku i povratak titule prvaka na Stamford Bridge. 

7. Bayern München

Prosječna godišnja plata: 7.660.968 dolara

Prosjek sedmične plate: 147.326 dolara

Klub koji zahvaljujući finansijskim potezima i kupovinom igrača rivalskih klubova, više i nema dostojnu konkurenciju u njemačkoj Bundesligi, godinama unazad je jedan od daleko najboljih u cijeloj Evropi i svijetu. Na klupi ima najplaćenijeg trenera, a i igrači se mogu pohvaliti sa prosječnim godišnjim platama od čak 7,66 miliona dolara.

6. Manchester United

Prosječna godišnja plata: 8.022.247 dolara

Prosjek sedmične plate: 154.274 dolara

Već godinama najvredniji fudbalski klub, ali i sportski klub generalno je engleski velikan Manchester United. Shodno s tim, ni teža vremena u kojima se našao nakon odlaska sir Alexa Fergusona u penziju, nisu uticala na to da ostane jedan od najatraktivnijih poslodavaca. Prosječna sedmična plata na Old Traffordu iznosi čak 154.274 dolara ili 89,988 funti.

5. Los Angeles Dodgers

Prosječna godišnja plata: 8.023.207 dolara

Prosjek sedmične plate: 154.292 dolara

Prošlogodišnji trećeplasirani sportski kolektiv koji najviše na svijetu troši na plate igrača, u tekućoj 2015. godini se našao na petoj poziciji. Bejzbol momčad Los Angeles Dodgers, svakom svom igraču u prosjeku sedmično na račun uplaćuje 154.292 dolara.

4. Barcelona

Prosječna godišnja plata: 8.083.518 dolara

Prosjek sedmične plate: 155.452 dolara

Dovođenje Luisa Suareza i još nekih manje plaćenih igrača, Barcelona je sa prošlogodišnje pete pozicije, napredovala za jedno mjesto na ovoj listi. Igrači koji su ove godine osvojili Primeru i koji su izborili nastup u velikom finalu Lige prvaka, u prosjeku tokom samo jedne sedmice zarade 155.452 dolara.

3. Manchester City

Prosječna godišnja plata: 8.597.844 dolara

Prosjek sedmične plate: 165.343 dolara

Prošlogodišnji najbolji poslodavac u svijetu sporta, ove godine je pao na treću poziciju klubova sa najvećom prosjekom plata. Ipak, ni ove enormne cifre nisu pomogle klubu katarskog šeika Mansoura da dođe do titule ili da nešto ozbiljnije napravi na evopskoj sceni. Na platnoj listi ovog, jednog od daleko najpoželjnijih poslodavaca na svijetu, nalazi se i bh. reprezentativac Edin Džeko, koji trenutno odrađuje svoj drugi ugovor za Manchester City.

2. Real Madrid

Prosječna godišnja plata: 8.641.385 dolara

Prosjek sedmične plate: 166.180 dolara

Dovođenjem novih zvijezda i povećanjem izdataka na plate, Real Madrid je sa prošlogodišnje četvrte pozicije, ove godine skočio na drugo mjesto. Pored svog prestiža koje donose nastupi za ovaj klub, i s finansijske strane trenutno postoji samo jedno bolje mjesto na svijetu za nastupe od Santiago Bernabeua.

1. Paris Saint-Germain

Prosječna godišnja plata: 9.083.993 dolara

Prosjek sedmične plate: 174.692 dolara

I godinu ranije PSG je trošio ogromne novce na plate igrača, ali ipak se nije nalazio na nekoj od vodećih pozicija u tom segmentu u svijetu. Nastavak dovođenja skupocjenih igrača, kao i produženja ugovora i povećanja plata starim igračima, postavili su klub sa Parka Prinčeva na čelo, proglasivši tako zvijezde ovog kluba najbolje plaćenima u cijelom svijetu sporta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.