Duplo vrjedniji od cijelog tima

Gaćinović je prvak svijeta, a gdje su njegovi saigrači iz 2011. godine?

Fudbalska reprezentacija Srbije do 20 godina okitila se svjetskim zlatom nakon što je u finalu SP-a koje se igralo na Novom Zelandu s 2:1 savladala veliki Brazil.

U sastavu novog šampiona svijeta kojeg je s klupe predvodio Veljko Paunović igrala su i tri fudbalera koji su rođeni u Bosni i Hercegovini. Ipak, samo jedan od ov trojce igrača u prošlosti je nosio bh. dres.

Sadašnji fudbaler Vojvodine, a rođeni Trebinjac, Mijat Gaćinović igrao je u sastavu kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine 2011. godine, a koju je s klupe i tada sašadnji selektor Sakid Malkočević.

Gaćinović se danas okitio titulom, a zanimljivo je pogledati gdje je preostalih deset igrača koji su se zajedno s Mijatom našli u početnom sastavu protiv Holandije.

Vedran Kjosevski (Željezničar) #1

Mladi golman koji je prošao sve reprezentativne selekcije Bosne i Hercegovine danas je prva rezverva Marijanu Antoloviću u redovima Željezničara, i sigurno će u slučaju odlaska kapiten Plavih uskočiti na mjesto prvog golmana.

Vrijednost prema transfermarktu: 75.000 eura

Haris Ribić (OFK Gradina Srebrenik) #9

Tada velika nada tuzlanske Slobode, Haris Ribić, u prošloj sezoni je nosio dres Gradine iz Srebrenika. Zabilježio je osam nastupa ovoga proljeća i postigao dva gola.

Vrijednost prema transfermarktu: 75.000 eura

Josip Ćorluka (Široki Brijeg) #4

Fudbaler Širokog Brijega je u ovoj sezoni upisao 27 nastupa za klub sa Pecare u svim takmičenjima. Pored 21 nastupa u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, u najjačem bh. fudbalskom rangu postigao je tri gola i upisao četri asistencije. 

Vrijednost prema transfermarktu: 300.000 eura

Josip Jozić (Branitelj Mostar) #5

Trenutno nastupa za ekipu Branitelja, člana Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine i to kao posuđeni igrač Zrinjskog. Ovog proljeća upisao je deset nastupa u drugom po kvaliteti fudbalskom rangu u BiH, a postigao je i dva gola.

Vrijednost prema transfermarktu: 25.000 eura

Adis Omerbašić (Schalke 04 II) #2

Posljednju sezonu Adis Omerbašić odigrao je u amaterskom sastavu Schalkea, a igrao je i u nedavnom porazu mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine od Norveške na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Vrijednost prema transfermarktu: 25.000 eura

Jozo Ivanković (Brotnjo) #6

U zimskom prelaznom roku u sezoni 2012/2013 iz redova Zrinjskog prešao u Brotnjo iz Čitluka. U prošloj sezoni čitlučki sastav se jedva spastio od ispadanja u niži rang kada su u Drugoj ligi - Jug završili na 12. mjestu.

Vrijednost prema transfermartku: - 

Ervin Jusufović (Olimpic) #10

Nekadašnji kadet Slobode sada nosi dres sarajevskog Olimpica sa kojim je u prošloj sezoni osvojio prvi klupski trofej nakon što su Vukovi trijumfovali u finalu Kupa Bosne i Hercegovine. Tek sredinom proljetnog dijela sezone Jusufović se ustalio u početnom sastavu Mirze Varešavnocića, a ovoga ljeta osjetiti će čari igranja u Evropi.

Dušan Milošević (Podrinje) #3

Na početku sezone koja je okončana nosio je dres Radnika iz Bijeljine, čak se upisao i u strijelce u pobjedi nad Slobodom, a sezonu je završio u Podrinju

Vrijednost prema transfermarktu: 25.000 eura

Aldin Husović (Igman Konjic) #8

Nekada veliki talenat FK Sarajevo ovusezonu proveo je u Igmanu iz Konjica koji je neslavno ispao iz Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine. Odigrao je ovog proljeća devet utakmica i postigao dva gola za ekipu, koja je već nekoliko kola prije kraja prvenstva izgubila sve šanse za opstanak.

Vrijednost prema transfermarktu: 50.000 eura

Mijat Gaćinović (Vojvodina) #7

U ljeto 2010. godine rodno Trebinje je zamijenio Novim Sadom, a 2011. godine upisao svoja četiri jedina nastupa za kadetsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, te postigao jedan gol. Zašto i ko je dozvolio da jedan od najboljih mladih igrača u svom godištu ode tek tako lako za sada je nepoznato. Ipak, dok je Mijat rano jutros dizao trofej koji je pripao najboljoj reprezentaciji na svijetu, drugi su ovaj spektakl pratili samo na TV i govorili kako je eto taj dečko nekad igrao i za nas. 

Gaćinovićeva vrijednost će nakon svjetske titule sigurno dodatno skočiti dodatno, baš kao i njegovim ostalim kolegama. Trenutno prema transfermartku vrijedi 1,75 miliona eura, više nego preostalih jedanaest fudbalera s kojima je svlačionicu dijelio 26. oktobra 2011. godine u porazu od 3:0 protiv Holandije a koji zajedno vrijede 825 hiljada eura.

Za razliku od pojedinih zbog kojih smo morali prevrnuti sve živo da bi našli bilo kakav podatak o tome gdje su i za koga igraju, o Gaćinoviću nismo trebali mnogo "roviti", bilo je dovoljno upaliti TV.

Vrijednost prema transfermarktu: 1,75 miliona eura

Semir Musić (Travnik) #11

Tada je bio kapiten kadetske reprezentacije BiH, a u Tuzli su od njega očekivali mnogo. Sada nosi dres Travnika i u prošloj sezoni upisao je 28 nastupa u Premijer ligi BiH, uz jedan u Kupu BiH. Četiri puta je pogodio mrežu protivnika, ali i četiri puta uspješno asistirao svojim saigračima.

Vrijednost prema transfermarktu: 150.000 eura

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.