Šta treba očekivati u Sarajevu?

Najveći huliganski ispadi navijača Lech Poznana

A. Haznadarević

Žrijeb koji je odlučio da će se u drugom pretkolu Lige prvaka suočiti prvaci Bosne i Hercegovine i Poljske - FK Sarajevo i Lech Poznan, posebno je interesantan sa navijačke strane. Radi se tu o nečemu sasvim novom, jer u novijoj historiji bh. fudbala se nije događalo da jedan od domaćih klubova odlazi, ali i prima u goste ekipe iza kojih stoji jedna od deset najzloglasnijih navijačkih skupina u Evropi. Stoga je potpuno jasno što se tolika pažnja kod svih gostovanja Lecha posebno usmjerava ka navijačima, istim onima koji će za svojim igračima stići i u bh. prijestolnicu.

Za dugotrajnost huliganizma s kojim se neprestano bore tamošnji organi reda, zaslužno je prvenstveno modernizovanje, kako načina organizovanja tuča, tako i odabira samih lokacija koje već odavno nisu vezane samo za stadione. U prošlosti, kako starijoj, tako i novijoj, ista ta velika navijačka grupa je izazvala neke od najvećih huliganskih incidenata viđenih općenito, kako u Poljskoj, tako i u cijeloj Evropi, a u nastavku možete vidjeti neke od njih.

Lech Poznan - Legia Warszawa (9. maj 1980.)

Da će nadmašiti Engleze u huliganstvu, moglo se vidjeti još na samom početku '80. godina prošlog vijeka, kada je finale Kupa Poljske igrano između Lech Poznana i Legije Warszawa potpuno palo u drugi plan. Naravno, glavna tema su bili huligani, odnosno navijački neredi nezapamćenih razmjera u kojima su se stotine navijača obračunavale na ulicama grada prije početka utakmice. Od pomenutog meča, ove dvije navijačke skupine smatraju jedni druge najvećim neprijateljima.

Ugovoreni okršaj sa Nijemcima (decembar 2005.)

Kako skoro svaki klub u Poljskoj ima svoju "firmu", odnovno navijačku skupinu koja se može deklarisati i kao skupina fudbalskih huligana, tako i za veće poduhvate nije rijetko njihovo udruživanje. Slučaj je to bio i u decembru 2005. godine, kada su između ostalih i navijači Lech Poznana bili kreatori međunarodnog skandala. Radilo se ponovo o "ustawki" - ugovorenoj tuči sa Nijemcima u šumi nadomak Frankfurta. Poljaci su pobijedili, nakon čega su pohapšeni, a kako vlasti, tako i ljudi u UEFA-i su se pobojali da će se dogoditi revaš tokom predstojećeg Eura.

Lech Poznan - Legia Warszawa (3. maj 2011.)

Finale Kupa Poljske i 2011. godine je bilo itekako burno, kada su u pitanju događaji nevezani za fudbalsko umijeće igrača. U tom velikom okršaju dva najljuća rivala, pobjeda Legije na penale je zaključena huliganskim neredima, a koje nisu u prvi mah uspjeli smiriti ni neke od najjačih policijskih jedinica koje su bile raspoređene na stadionu.

Okršaj sa Dinamovim Bad Blue Boysima (Euro 2012)

Zanimljivo je da ni jedna velika smotra najjačih reprezentacija Starog kontinenta nije mogla proći bez nereda. Iako ih je bilo više, nama posebno može biti zanimljivo to što su naše komšije - Bad Blue Boysi zagrebačkog Dinama bili ti s kojima su se navijači Lecha obračunavali. S obzirom na domaćinstvo Eura od strane Poljske, koja je bila jedan od organizatora, pomenuti neredi su s pažnjom ispraćeni u cijelom svijetu.

Proslava titule i "rat" sa policijom (7. juni 2015.)

Da navijačke grupe Lech Poznana od ulica gradova znaju napraviti prave ratne zone, moglo se vidjeti i početkom prošlog mjeseca, kada je Lech osigurao titulu šampiona Poljske. Napad na "anarhijski odred" policije je bio način proslave titule ovih huligana, a sve je eskaliralo velikim obračunom u centru grada.

Nebrojeni "ustawka" okršaji kao omiljeni način obračuna

Pokušaji policijskih struktura da suzbiju huligansko divljanje i brojne obračune na i oko stadiona, rezultirali su modernizovanjem same organizacije navijačkih sukoba. Tako su poljski huligani, a među njima posebno Lechovi, ustanovili način ugovorenih bitki nazvanih "ustawka", koji se obično odigravaju van gradova, najčešće na livadama, a u kojima učestvuju i po stotine ljubitelja fudbalskih klubova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.