"Free agent" velikani

Najveća NBA imena koja su i dalje bez kluba

A. Haznadarević

Kako u svim sportovima tokom prelaznih rokova posebnu pažnju klubova privuku igrači kojima su istekli ugovori, te koji se mogu angažovati bez plaćanja ikakvih odšteta koje nerijetko iznose i desetine miliona, tako je i u najjačoj košarkaškoj NBA ligi najveći dio igrača sa "free agent" statusom već potpisalo za nove klubove. Ipak, ostalo je da još dio njih riješi svoje statuse, a ono što je jako interesantno je to da se među ovim malobrojnim igračima nalaze i oni najveći - košarkaške veličine koje i dalje pokušavaju odlučiti koji će dres nositi predstojeće sezone.

10. Dorell Wright

Ograničena minutaža u Portland Trail Blazersima, rezultirala je današnjim statusom slobodnog igrača Dorella Wrighta. Međutim, mnogi su zaboravili da je njemu tek 29 godina, da je bio NBA šampion, kao i sve njegove rekorde koji i dalje garantuju velike nastupe u budućnosti.

9. Manu Ginobili

Iako San Antonio Spursi već odavno pokušavaju nagovoriti Manua Ginobilija da potpiše produženje ugovora, on i dalje to odbija, i čeka na donošenje prave odluke. Njegov trenutni status je bez sumnje probudio interesovanje drugih ekipa, koje bi jedva dočekale da Argentinca vide u svojoj ekipi.

8. Jordan Hill

Dvadesetsedmogodišnji Jordan Hill, član je Los Angeles Lakersa od 2012. godine, kada je stigao iz Huston Rocketsa. Njegova budućnost sada u LA-u je pod velikim znakom pitanja, a ugovor koji je potpisao prije tri godine je istekao.

7. J.R. Smith

Koliko god zvučalo čudno to što još uvijek nije uspio postići dogovor sa Cleveland Cavaliersima, 29-godišnji J.R. Smith je jedan od najkvalitetnijih igrača koji se nalaze na "free agent" listi i koji tako privlače ogromno interesovanje na tržištu.

6. Enes Kanter

Turski internacionalac Enes Kanter, nakon što je dosegao maksimum u post-debitantskom periodu igrajući za Utah Jazz i dalje se pokušava dogovoriti sa Oklahoma City Thundersima oko nastavka saradnje. I on je, barem trenutno, sa statusom igrača bez angažmana.

5. Josh Smith

Kvalitet Josha Smitha nije upitan, a to su dobro znali i Sacramento Kingsi, koji su njegov angažman označili kao primarni cilj ovog ljeta. Ipak, na kraju su se okrenuli ka Kosti Koufosu, dok su se i dalje brojni klubovi nastavili boriti za njegov potpis. 

4. David West

Nakon stavljanja van snage ugovora sa Indiana Pacersima, Spursi, Cavaliersi i Wizardsi su spominjani u kontekstu novog angažmana ovog košarkaškog majstora. Prema prvim tvrdnjama, San Antonio je taj koji će uspjeti angažovati ovog igrača koji je bez angažmana.

3. Tristan Thompson

Igrač kog je 2011. godine ekipa Cleveland Cavaliersa angažovala kao rookieja, ovog ljeta je, nakon četiri godine, postao igrač bez ugovora. Shodno s tim, on će promijeniti sredinu ukoliko ne uspije pronaći zajednički jezik sa svojim matičnim NBA klubom, a u slučaju propasti pregovora, interesovanja za ovog 24-godišnja ne manjka.

2. Marc Gasol

Iako i dalje nema riječi o rješavanju statusa Marca Gasola u Memphis Grizzliesima, on vjerovatno neće ići nigdje i produžit će na više godina ugovor sa klubom. Čak je javljeno da neće igrati na Eurobasketu za Španiju, a što je najvjerovatnije rezultat dogovora sa Grizzliesima o smanjenju broja nastupa za reprezentaciju. 

1. LeBron James

I najveći trenutno ima status slobodnog igrača bez ugovora, što je rezultat kratkoročnog ugovora potpisanog prilikom dolaska meću Cavse. Prema informacijama, LeBron James bi trebao produžiti ugovor i ostati u klubu odmah nakon što uprava riješi pitanje statusa mladog Tristana Thompsona.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.