Protesti će biti održani i pred zgradom FS BiH

Iz FK Sloga najavili blokade prometnica i nove proteste

Adnan Beganović

U službenim prostorijama FK Sloga Simin Han, prvaka Druge lige Sjever kojem Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine pod svaku cijenu želi uskratiti nastup u Prvoj ligi FBiH, održana je vanredna proširena sjednica Upravnog odbora na kojoj su prisustvovali roditelji fudbalera, simpatizeri kluba i predstavnici lokalne zajednice.

Na sjednici je doneseno nekoliko zaključaka koji su proslijeđeni na adresu Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, a FK Sloga, baš kako je i najavljivano, neće se lako predati u borbi sa Nogometnim savezom Federacije BiH čiji čelnici u posljednjih mjesec dana, otkako traje slučaj Sloga Simin Han, nisu bili u stanju primiti predstavnike ovog kluba kako bi s njima porazgovarali, te im obrazložili svoju odluku.

Na sjednici Upravnog odbora, čiji su zaključci proslijeđeni Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine, je između ostalog zatraženo ovaj put od krovne kuće našeg fudbala da preispita zakonitost odluke NS FBiH od 9. jula prošle godine na osnovu koje se FK Sloga osporava plasman u Prvu ligu FBiH.

Takođe je odlučeno da se u skladu sa zakonima naše države organizuju protesti ispred zgrade Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. No, to nije sve, odnosno UO FK Sloga donio je odluku i o blokadi putnih komunikacija svakodnevno i to simbolično u trajanju od dva puta po 45 minuta uz petnaestominutna puštanja prometa.

Upravni odbor FK Sloga odlučio je i da u slučaju negativnog rješenja, a s obzirom da njihov klub ne snosi nikakvu odgovornost za novonastalu situaciju, u vremenskom periodu od godinu dana, koliko traje takmičarka sezona, svakog mjeseca u zadnjoj sedmici ponedjeljkom, srijedom i petkom organizuju u skladu sa zakonom mirna okupljanja fudbalera, roditelja i simpatizera kluba sa simboličnim početkom u 12:05. 

Okupljanja će, ukoliko bude potrebe za istim, biti organizovana ispred Fudbalskog saveza BiH ponedjeljkom, srijedom ispred Nogometnog saveza Federacije BiH, te petkom ispred Nogometnog saveza TK. Osim toga u klubu iz Siminog Hana su donijeli odluku i da če putem advokatskog tima iskoristiti sva zakonska sredstva u cilju zaštite interesa kluba pred domaćim nadležnim sudovima i međunarodnim sportskim sudom u Lozani.

Bilo kako bilo, vremena je sve manje, a sve u svojim rukama drža članovi Izvršsnog odbora Nogometnog saveza Federacije (, koji Mato Jozić, Irfan Durić, Samir Ćemalović, Mirsad Drljević, Slaven Garić, Ibrahim Lapandić, Brranimir Oreč, Hamdo Spahić, Suad Spahić i Stipo Vukadin ) novonastalu situaciju mogu okončati za samo sat vremena.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

FK Sloga je mjesto u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine izborio na zelenom terenu, ispoštovao je Propozicije takmičenja Druge lige Federacije BiH, a za odluku na koju se poziva NS FBiH nije mogao saznati prije decembra prošle godine, odnosno prije kraja prvog dijela sezone, pošto su iz NS TK potvrdili da su o istoj od strane NS FBiH obaviješteni tek u decembru. 

Rekli bismo da ništa nije sporno, ali... 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.