"Kako je omogućeno ekipama da krše Propozicije takmičenja?

Iz NK Mladost postavljaju pitanja NS FBiH

"Kako je omogućeno ekipama da krše Propozicije takmičenja?

A. Beganović
Teme:

Fudbalski klub Sloga iz Siminog Hana osvojila je 1. mjesto u Drugoj ligi Grupa Sjever, no i pored toga po svemu sudeći neće u narednoj sezoni igrati u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, iz Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine pozivajući se na odluku donesenu pred početak prošle sezone, a s kojom su Nogometni savez Tuzlanskog kantona upoznali tek u decembru, po svemu sudeći će zabraniti Slogi da se takmiči u Prvoj ligi FBiH.

No, ovom odlukom o kojoj će se sasvim sigurno u bosanskohercegovačkoj javnosti još mnogo govoriti, nije oštećena samo Sloga, odnosno zbog iste ispaštat će i NK Mladost Puračić, koji je proteklu sezonu okončao na 14. mjestu Druge lige Sjever i samim tim osigurao je nastup u ovom rangu talmičenja i u narednoj sezoni.

No, kako će moćnici iz Nogometnog saveza Federacije BiH najvjerovatnije Slogi zabraniti da se takmiči u Prvoj ligi, tako će i Mladost napustiti Drugu ligu Sjever. 

Povodom svih ovih dešavanja službenim saopštenjem su se bh. javnosti obratili iz NK Mladost.

Povodom postojeće situacije vezano za 2. ligu FBIH – Sjever i nemogućnost ulaska Sloge iz Simin Hana imamo potrebu da se oglasimo ovim saopćenjem za javnost. NK Mladost Puračić je sezonu u 2. ligi FBIH – Sjever završila na 14. poziciji što je na kraju sezone bilo dovoljno za opstanak u ovom rangu. NK Mladost Puračić je u stalnim ligaškim takmičenjima omladinskih selekcija NSTK nastupao sa dvije selekcije, selekcijom pionira i pretpionira. U klubu postoji omladinski pogon koji vodi naš kapiten i golman Nedim Burgić. Škola broji preko 70 članova i u velikom je usponu u proteklom periodu. Propozicije 2.lige FBIH – Sjever nalažu da klub mora u stalnim takmičenjima imati minumum dvije omladinske selekcije što je i uslov za takmičenje u tom rangu. Trenutno u 2. Ligi FBIH – Sjever postoji nekoliko ekipa koje ne posjeduju omladinske selekcije, a da to u NS FBIH nikada nisu razmatrali!? Pitamo se zašto? Zašto se sada u prvi plan stavljaju omladinske selekcije kada je u pitanju ulazak Sloge u viši rang, a da se pri tome ne vodi računa o tome da druge ekipe ne posjeduju nijedan vid omladinske škole", navodi se u saopštenju.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Iz NK Mladost se pitaju i zbog čega je Nogometni savez Federacije BiH mnogobrojnim ekipama koje ne ispunjavaju uslove za takmičenje u Drugoj ligi Sjever dozvolio da se takmiče.

"U Odluci NSFBIH od 09.07.2015.g. koja i sprečava ulazak Sloge navodi se u članu 4. da klub koji želi da ostvari plasman u 1. Ligu FBIH mora imati minimum 3 omladinske selekcije, od toga dvije u kvalitetnim ligama BiH. Isto tako, u istoj Odluci se navodi da klub koji se želi takmičiti u 2. ligi FBIH u sezoni 2014/15 mora imati minimalno dvije omladinske selekcije u takmičenjima. Taj uslov ne ispunjava 50% ekipa u 2. Ligi FBIH – Sjever, što u NS FBIH nikad nisu razmatrali. Ko je omogućio natjecanje ekipama koje ne ispunjavaju ovaj uslov? Ovakvom situacijom, izvršava se član 4. Odluke vezano za Slogu iz Simin Hana, dok se član broj. 5 i ne uvažava, jer bi provođenjem kompletne Odluke cijela sezona u 2. ligi FBIH – Sjever bila neregularna jer pola ekipa uopšte nema omladinske selekcije!? Zašto se Izvršni odbor NS FBIH ne pozabavi ovim pitanjem? Kako je omogućeno ekipama da krše propozicije takmičenja i takmiče se iako nemaju uslova za to? Ovakvim tumačenjem zakona utiče se na ulazak Sloge iz Simin Hana, te ispadanje našeg kluba u niži rang takmičenja, što je nedopustivo na ovakav način. Apelujemo NSFBIH da preispita svoje odluke, da preispita zakonitost svojih odluka i da ne provodi odluke na štetu našeg kluba, niti na štetu bilo kojeg drugog kluba u 2. ligi FBIH. Mi u NK Mladost Puračić ćemo čekati zvaničnu obavijest o ovim pitanjima, a zatim ćemo uložiti žalbu ukoliko se nastavi za bezakonjem, a sve u cilju zaštite našeg kluba", naveli su iz NK Mladost.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.