Rudisha predvodi rivale za zlatnu medalju

Ko su Tukini konkurenti na današnjoj finalnoj utrci?

Dž. Mrakić

Amel Tuka će danas u utrci na 800 metara imati priliku osvojiti prvu medalju na Svjetskom prvenstvu za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Uz Davida Rudishu, najveći favorit za osvajanje zlatne medalje imat će žestoku konkurenciju u Pekingu.  Međutim, vrijedi istaći kako će naš najbolji atletičar imati daleko lakšu konkurenciju nego li je možda i sam očekivao, s obzirom da se u finalnoj utrci neće naći niti jedan od osvajača medalja sa proteklog SP u Moskvi. Nema prvaka Evrope Marcina Lewandowskog, ali ni, za mnoge glavnog favorita za zlatnu medalju prije početka takmičenja, Nijela Amosa.

Kako bismo čitateljima približili koliko će lagan/težak biti Amelov put do osvajanja zlatne medalje, odlučili smo predstaviti sve učesnike finala na 15. izdanju Svjetskog atletskog prvenstva.

Nader Belhanbel

Iako prvobitno nije ostvario plasman u finale, 21-godišnji Belhanbel našao se među osam najboljih srednjoprugaša svijeta zahvaljujući diskvalifikaciji aktuelnog svjetskog prvaka, Mohammeda Amana. Završio je treći u najbržoj skupini polufinala, iza Amela Tuke i Fergusona Roticha, sa rezultatom 1:45,28. Marokanac je jedini finalista koji nikada nije išao ispod 1:44 i bit će pravo čudo ukoliko osvoji jednu od medalja. Kladionice mu daju najmanje šanse.

Musaeb Abdulrahman Balla

Plasman u finale ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva zasad mu je najveći uspjeh u karijeri. Iza sebe ima tri svjetska prvenstva, od toga dva dvoranska. Dva puta je ispadao u polufinalu, dok je jednom bio diskvalifikovan. Najbolji lični rezultat mu je 1:43,82, koji je ostvario prije nešto manje od dva mjeseca u Barceloni. 

Alfred Kipketer

Kao i Belhanbelu i Balli, Kipketeru je ovo prvi put da se našao u finalu Svjetskog prvenstva. Najmlađi učesnik finala, koji ima tek 18 godina, aktuelni je juniorski prvak svijeta sa 1:43,95 što mu je i najbolji lični rezultat. Na svom prvom seniorskom svjetskom prvenstvu ostvario je plasman u finale i zasigurno će biti zanimljivo vidjeti koji će plasman ostvariti u Pekingu. Čak i ako ne uzme medalju, radi se o perspektivnom srednjoprugašu pred kojim je velika karijera.

Pierre-Ambroise Bosse

Jedna od uzdanica Evrope za osvajanje medalje. Drugi put se pojavljuje na seniorskom svjetskom prvenstvu i drugi put zaredom ostvaruje prolazak u finale. Prije dvije godine u Moskvi bio je sedmi na svijetu, a iza sebe ima i polufinale Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Uz Nijela Amosa i Amela Tuku, jedan je od samo trojice srednjoprugaša koji su u 2015. istrčali rezultat koji spada u 50 najboljih svih vremena. Bosse sa svojih 1:42,53 itekako obećava.

Adam Kszczot

Radi se o 25-godišnjem Poljaku koji već ima dužu seriju dobrih rezultata iza sebe. Ovo mu je treće Svjetsko prvenstvo u karijeri i zasigurno je jedan od najiskusnijih takmičara u finalu. Iza sebe ima i tri dvoranska svjetska prvenstva na kojima je uzimao 2, 4. i 6. mjesto. Najbolji rezultat mu je 1:43,30, koji, međutim, nije uspio nadmašiti već zadnje četiri godine.

Ferguson Rotich

Trenutno šesti srednjoprugaš i 87. atletičar svijeta u ukupnom poretku. Kenijac, koji je bio drugi najbrži u polufinalu ovogodišnjeg SP, sporiji od Amela Tuke tek za jednu stotinku, ima najbolji lični rezultat 1:42,84. Ovo mu je drugo Svjetsko prvenstvo, ali ono iz Moskve od prije dvije godine ne pamti po dobrom, s obzirom da je bio diskvalifikovan. Daju mu se najveće šanse za bronzanu medalju.

David Rudisha

Legenda ove discipline, osoba koja drži šest od 10 najbržih rezultata na 800 metara svih vremena, ali i osoba koja je imala dosta problema s povredama. Juniorski svjetski prvak iz 2006. godine, seniorski svjetski prvak od prije četiri godine iz Daegua. Osvajač zlatne medalje na 30. Olimpijskim igrama u Londonu. I definitivno najveći konkurent našem Amelu Tuku za osvajanje zlatne medalje. Tri godine nije osvojio niti jednu medalju na velikim takmičenjima i zasigurno će danas biti itekako motiviran. Najbolji rezultat, ujedno svjetski rekord, iznosi 1:40,91.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.