Prije tri godine Rudisha osam sekundi brži od Tuke, a sad...
Foto: EPA

Dvojica glavnih favorita za zlatnu medalju

Prije tri godine Rudisha osam sekundi brži od Tuke, a sad...

Dž. Mrakić

Amel Tuka sutra će zabilježiti svoj premijerni nastup u finalu jednog Svjetskog prvenstva.

Naš srednjoprugaš istrčanim rezultatom 1:44,84 postavio je najbolji rezultat u polufinalu i tako će sutra na megdan otići svjetskom rekorderu Davidu Rudishi, koji je slavio u svojoj, daleko najsporijoj, skupini sa 1:47,70.

Za mnoge najveći favorit za osvajanje zlata na SP, Nijel Amos iz Bocvane, nije ostvario plasman u finale utrke na 800 metara. 

S obzirom na diskvalifikaciju Mohammeda Amana, nesuglasice Nicka Symmondsa sa USATF-om i fokusom Ayanleh Souleimana na disciplinu 1500 metara, dolazimo do zaključka da se niti jedan od osvajača medalja sa prethodnog SP u Moskvi neće naći u sutrašnjem finalu.

Rudisha, svjetski prvak iz 2011. i osvajač zlatne medalje na zadnjim Olimpijskim igrama, ima najbolji rezultate sezone koji je za nešto više od sekundu slabiji od najbržeg srednjoprugaša svijeta, Amela Tuke.

S obzirom na odsustvo Amosa i Amana, otvaraju se vrata Rudishu za titulu svjetskog prvaka u Pekingu. Međutim, na putu do zlata mu stoji mlada zvijezda Amel Tuka, koji svojim rezultatima nastavljati oduševljavati ove sezone, navodi portal Flotrack u svom izvještaju.

Bosanski rekorder došao je „niotkud“ u 2015. godini i postao najbrži srednjoprugaš svijeta ove sezone, spuštajući svoj najbolji rezultat sa 1:46,12 na 1:42,51. Inače, Tuka je u ovom sportu tek šest godina. Prethodno se bavio karateom.

U utorak će biti prvi put da se Amel Tuka i David Rudisha takmiče jedan protiv drugog, i to na kakvom takmičenju. U finalu Svjetskog prvenstva. Kada je Rudisha postavio svjetski rekord 1:40,91 prije tri godine Tuka je tada bio momak koji je u prosjeku trčao 1:48 i za kojeg je rijetko ko čuo.

Sada je jedan od glavnih favorita za osvajanje zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu i borit će se protiv legende ove discipline. 

"Djeco, nikada ne odustajte od svojih snova", jedna je od zadnjih rečenica u izvještaju Flotracka, koji je napisanim u prvi plan stavio rad, trud i nevjerovatan napredak najboljeg atletičara Bosne i Hercegovine – Amela Tuke.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti