Amele, sretno: U 14:55 najveći trenutak bh. atletike ikad

Tuka traži medalju na Svjetskom prvenstvu

Amele, sretno: U 14:55 najveći trenutak bh. atletike ikad

Amel Tuka će danas u utrci na 800 metara tražiti prvu medalju u historiji za Bosnu i Hercegovinu na svjetskim prvenstvima u atletici.

Start utrke je predviđen za 14:55, a sigurno je da će svi Bosanci i Hercegovci u tom terminu biti 'prikovani' za svoje televizore, te da će s nestrpljenjem pratiti našeg najboljeg atletičara. 

Tukini rivali na stazi će biti Nader Belhanbel, Musaeb Abdulrahman Balla, Alfred Kipketer, Pierre-Ambroise Bosse, Adam Kszczot, Ferguson Rotich i David Rudisha, kojeg svi vide kao najvećeg favorita za zlatnu medalju, uz našeg takmičara.

Za manje od godinu dana, u sportu u kojem stotinke nerijetko odlučuju pobjednika, poboljšao je lični rezultat za nevjerovatnih tri i po sekunde. Osvajanjem mitinga Dijamantne lige u Monacu s istrčanih 1:42,51 šokirao je velikane ove discipline i postavio je 32. najbolji rezultat svih vremena. Postao je 11. najbrži srednjoprugaš svih vremena, samo su dva bijelca u historiji trčala brže od njega.

Za kraj, poželimo sreću Amelu Tuki, koji danas ima priliku ispisati historiju bh. sporta i vratiti se kući s medaljom sa 15. izdanja Svjetskog atletskog prvenstva. 

Naš atletičar je i sam izjavio da mu je najveći cilj učiniti ljude u BiH ponosnim, a u tome je već uspio, pa bi eventualno penjanje na pobjedničko postolje bilo šlag na tortu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.