Foto: EPA

Osam igrača bez zasluženog priznanja

Zaslužili nominaciju Zlatnu loptu, a ostali bez nje

S. Bošković

Svjedoci smo da u zadnjim godinama Zlatna lopta pripada Cristianu Ronaldu i Lionelu Messiju i zbog toga su neki sjajni fudbaleri ostali bez nagrade koja bi bila kruna na njihove karijere.

Ipak, na proširenom spisku za ovogodišnju Zlatnu loptu izostavljeni su neki sjajni igrači poput Gianluigija Buffona, koji je sa Juventusom osvojio tri trofeja, te  je igrao finale Lige prvaka.

Mnogo drugih fudbalera je zaslužilo da se nađu na spisku za nagradu najboljeg fudbalera svijeta, ali iz nekog razloga FIFA ih je preskočila, te je stavila neke igrače koje ni po čemu nisu zaslužili da se tu nađu.

8. David Silva

David Silva je jedan od najmaštovitijih igrača na terenu u historiji fudbala.  Španjolski mađioničar ima najviše utjecaja na igru u veznom redu Cityja, te je jedan od najzaslužnijih za njihove trofeje.

Ipak, fudbalski svijet ga ignoriše. Izostavljen je sa liste od 59 kandidata za Zlatnu loptu 2015. godine. Na listu su dospjeli njegovi suigrači Bony, Aguero, Otamendi i De Bruyne. Ipak, Silva je iz nekog razloga izostavljen.

7. Gerard Pique

Gerard Pique imao je lošu pretprošlu sezonu iza sebe, no trebao se naći na FIFA-inoj listi najboljih fudbalera. 

Dvadesetosmogodišnjak čak se i povezivao sa odlaskom sa Camp Noua prošle godine, no uspio je da se vrati u formu i da svima dokaže da je odličan štoper. Bio je ključni igrač Barcelone u osvajanju triplete prošle sezone. Unatoč tome, na iznenađenje svih, FIFA ga je preskočila na listi za Zlatnu loptu.

6. Diego Godin

Diego Godin vjerovatno je jedan od najpodcjenjenijih defanzivnih igrača na svijetu.

Urugvajski internacionalac ključni je čovjek odbrane Atletico Madrida proteklih godina, te je jedan od najboljih stopera u La Ligi. Unatoč tome nikad ne dobiva priznanje koje je zaslužio igrama na terenu. 

On se sigurno iznenadio kad je vidio da ga nema na FIFA-inoj listi i nada se da će krovna kuća fudbala pronaći dobro objašnjenje za ovaj čudni potez. 

5. Grzegorz Krychowiak

Nakon što je Ivan Rakitić dres Seville zamijenio onim Barcelone Grzegorz Krychowiak došao je iz Reimsa da popuni njegovo mjesto.

Pokazao se kao sjajno pojačanje, te je vodio klub iz Andaluzije do osvajanja Evropske lige. Dvadesetpetogodišnjak ispunio je težak zadatak mijenjanja Ivana Rakitića. Ipak,  FIFA nije prepoznala njegove kvalitete i on je izostavljen sa liste za Zlatnu loptu. 

4. John Terry

Chelsea igra katastrofalno ove sezone i svaki njihov fudbaler je zakazao, a ni John Terry nije izuzetak. Ipak, prošle sezone Plavci su imali najbolju odbranu u ligi, a Terry je njome dirigirao sve do zadnjeg kola i osvajanja titule.

Sad je u lošoj formi, ali to nije razlog da ga FIFA zaobiđe u širokom luku. 

3. Juan Mata

Vezni igrač Manchester Uniteda, Juan Mata,  jedan je od najkreativnijih igrača u Premier ligi. Dvadesetsedmogodišnji veznjak pružao je konstantno dobre partije u Premier ligi. 

Ipak, FIFA je zažmirila na oči i nije prepoznala kvalitete bivšeg igrača Chelseaja. Mata je zaslužio da se nađe među 59 najboljih fudbalera na svijetu. 

2. Sergio Busquets

Sergio Busquets u medijima ima veoma lošu reputaciju. Često se oslovljava kao simulator, ali ako se napravi podrobnija analiza njegove igre može se vidjeti da je jedan od najboljih igrača veznog reda Barcelone.

Igra u timu sa Messijem, Suarezom i Neymarom i o njemu se ne priča često. Prošlu sezonu odigrao je maestralno, ali valjda FIFA-i to nije dovoljno. 

1. Gianluigi Buffon

Igrači poput Massima Luongua, Christiana Atsua i Eduarda Vargasa našli su se na listi FIFA-e za Zlatnu loptu, a legendarni golman Juventusa, Gianluigi Buffon nije dospio na istu. 

Vrlo lako se može uočiti da nešto nije u redu sa ovogodišnjim izborom i kriterijem biranje igrača, pogotovo kad se uzme u obzir da je Buffon nosio Juventus do četvrte titule prvaka Italije u nizu, osvajanja Kupa i Superkupa, te finala Lige prvaka.

Talijan se svrstava u najbolje golmane u historiji fudbala, a čelnici krovne kuće fudbala su potpuno zanemarili njegove sjajne partije koje pruža konstantno. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.