Armeni i Azeri su ratovali od 1988. do 1994. godine

Borussia bez najboljeg igrača u Bakuu zbog ratnih sukoba

Adnan Beganović

U okviru 3. kola grupe C Evropa lige danas će u Bakuu snage odmjeriti Gabala, čije boje brani naš reprezentativac Ermin Zec, i Borussia Dortmund.

Nakon dva odigrana kola Gabala ima osvojen bod, a Borussia četiri, tako da je azerbejdžanskoj ekipi večerašnnji susret od ogromnog značaja.

Ekipi Ermina Zeca potrebna je pobjeda, a dobre vijesti za našeg reprezentativca i njegove saigrače su to što u Baku nije doputovao najbolji igrač Borussije, armenski reprezentativac Henrikh Mkhitaryan.

Nije sjajni veznjak u Njemačkoj ostao zbog povrede ili pak žutih kartona. Razlog njegovog nedolaska u Baku je pomalo bizaran. Naime, od 1988. do 1994. godine Armenija i Azerbejdžan su ratovali zbog pokrajine Gorski Karabah, koja se želila odvojiti od Azerbejdžana i pripojiti Armeniji. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Prekid oružanih sukoba radi kojih je raseljeno oko 230.000 Armenaca iz Azerbejdžana, te 800.000 Azera iz Armenije i Karabaha, potpisan je 1994. godine u maju i upravo su ovi sukobi razlog zbog kojeg je Mkhitaryan ostao u Njemačkoj.

Njegovo pojavljivanje u Bakuu bilo bi preveliki sigurnosni rizik, a zanimljivo je i to da UEFA, koja proklamira borbu protiv svih oblika nejednakosti i rasizma ne dozvoljava da se u okviru njenih takmičenja susreću klubovi iz Azerbejdžana i Armenije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.