Lewis Hamilton odbranio titulu

Spuštena zavjesa na F1 sezonu: Naučili smo pet stvari

Trkom u Abu Dhabiju spuštena je zavjesa na još jednu sezonu u Formuli 1.

Bila je ovo još jedna sezona u kojoj je Mercedes djelovao prilično nezaustavljivo, iako su Ferrari i Vettel u pojedinim trenucima prijetili mnogo više, nego Red Bull i Danil Riciardo prošle sezone.

Lewis Hamilton je, bez većih problema, uspio da odbrani titulu svjetskog prvaka, dok je Nico Rosberg, ponovo, u ključnim dijelovima sezone, pokazao slabije psihičko stanje od Britanca. Iako je Rosberg posljednjih šest trka odvezao na impresivan način, stiče se utisak da se on i dalje ne bi pitao mnogo u psihički teškim trenucima sezone i da vozi mnogo bolje kada nema pritiska.

Donosimo vam pet stvari koje smo naučili nakon 2015. sezonu Formule 1.

Max Verstappen će biti svjetski prvak!

Sjajni Belgijanac sa holandskim pasošem pravo je otkrovljenje ove sezone. Iako do prije mjesec dana nije imao ni vozačku dozvolu, on je ove sezone vozio F1 bolid Toro Rossa. Ne samo da je vozio, već je i osvojio 49 bodova i završio kao 12. u konačnom poretku.

Bio je u bodovima u posljednjih šest trka sezone, a trku u Mađarskoj završio je na 4. mjestu, ispred dvostrukog svjetskog šampiona Fernanda Alonsa. Verstappen već sa svojih 18 godina podsjeća na Sebastiaan Vettela, koji za njega kaže "da će ubrzo zabrinuti stariju generaciju F1 vozača".

Verstappen je ove sezone imao "sreću" pa nije bio na pobjedničkom postolju, obzirom da mu, kao maloljetniku, ne bi bilo dozvoljeno služenje šampanjca.

Lewis Hamilton je lud za partijima

Dok je bio u McLarenu, nisu mu dali da spali ni jednu svjećicu, čak ni na kraju, ali u Mercedesu imaju drugačiji odnos prema njemu. Sve dok pobjeđuje, Hamilton može da se provodi. Nakon nedavne saobraćajne nesreće u Monacu, Britanac je sasvim opušteno rekao da je to bilo zbog toga što je umoran od partijanja i nije se odmorio.

Nakon osvajanja treće titule svjetskog prvaka, Hamilton je rekao da nije mogao više uživati u ovoj godini, nego što je to bio slučaj i da se proveo kao da je ovo bila zadnja godina u njegovom životu.

Biće zanimljivo vidjeti kako će se Mercedes prema njegovom partijanju odnositi u 2016. godini.

McLaren ni u 2016. godini neće biti konkurentan

Jedan od šefona McLarena Ron Dennis u svakoj sobi svoje kuće i na poslu ima podešenu temperaturu na 21 stepen, jer smatra da je to idealna temperatura, ali se čini da u McLarenu ništa nije idealno. Imali su najgoru sezonu od 1980. godine i njihova glavna zvijezda, Fernando Alonso, je razočaran.

Španac čak razmišlja i o trenutnom prekidu karijere, a sve to govori da McLaren, barem za sada, nije pogodio sa hondinim motorima i da saradnja McLaren - Honda i nije tako idealna, kao što se očekivalo. 

Texas ima trku godine u Austinu, ali bi F1 i to mogla uzeti SAD-u

U Sjedinjenim Američkim Državama ima više "bivših trka" nego bilo gdje u svijetu. SAD je 1982. imala tri grand prixa, a od 2007. do 2012. nisu imali ni jedan.

"Situacija ne izgleda dobro", rekao je šef trke u Austinu Bobby Epstein, nakon što je F1 za njih odlučila srezati troškove. Ovo bi mogla biti pogrešna odluka, obzirom da je trka u Austinu bila jedna od najpopularnijih i kod vozača i kod navijača.

Još uvijek je zanimljivije van staze, nego na njoj

Najbolje takmičenje ove sezonje održano je van trke. Ferrari i Mercedes su se ponovo borili protiv FIA-e i Berniea Ecclestonea. Jean Todt je ponovo veoma loše vodio FIA-u, a Eccleustone više ne uživa ugled u F1 svijetu kao nekada.

Kakva je trenutna situacija u F1, najbolje pokazuje činjenica da jedan od najvećih timova, Lotus, nije uopšte znao da li će nastupiti u posljednjoj trci sezone u Abu Dhabiju, dok im Eccleustone nije odlučio pomoći.

"Moramo Formulu 1 ponovo oživiti i vratiti je kao sport koji je oduševljavao publiku", rekao je nedavno jedan od glavnih ljudi Red Bulla Christian Horner.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.