Februar: Najupečatljiviji momenti bh. sporta u 2015.

Dž. Mrakić

Nakon što smo predstavili najbitnija dešavanja bh. sporta u prvom mjesecu ove godine, red je došao na februar.

Kao i u jučerašnjem tekstu vezanom za januar, u fokusu su bila dešavanja u rukometu i košarci.

Ipak, postoji jedna razlika u odnosu na prvi mjesec, a ona je da smo u februaru ove godine zabilježili prva veća dešavanja vezana za „bijeli sport“.

U nastavku pogledajte šta nam je najviše „zapalo za oči“ u februaru.

3. Mirza Teletović u „civilnoj“ odjeći na klupi Netsa

Vijest o teškoj bolesti našeg najboljeg košarkaša potresla je sve navijače, ali i cijeli sportski milje u Bosni i Hercegovini. 

Dijagnosticirana mu je plućna embolija i mnogi su u pitanje dovodili njegov nastavak karijere.

Na susretu Brooklyna protiv LA Clippersa 3. februara vidjeli smo Teletovića prvi put na klupi Netsa nakon dijagnosticirane bolesti. Ipak, koliko god nam je bilo drago vidjeti da nije vezan za bolničku 

postelju, bilo je šokantno ugledati našeg najboljeg igrača na NBA terenu u „civilnoj“ odjeći.

1. Damir Džumhur – dva Challenger finala, jedna titula i ranking karijere

Damir Džumhur na Australian Openu, na kojem je 2014. godine od kvalifikacija došao do 3. kola i bio najveća senzacija prvog Grand Slama godine, imao je dosta bodova za braniti. 

Ipak, naš najbolje rangirani teniser ove godine ispao je u 2. kolu kvalifikacija i zabilježio je značajan pad na ATP listi.

Pao je za 23 pozicije (128.) i činilo se da ipak nema „ono nešto“. Međutim, naš teniser ubrzo se vratio na pobjedničke staze i na dva turnira zaredom, u Santo Domingu i Morelosu, stigao je do finala.

U Santo Domingu osvojio je titulu protiv Renza Oliva, dok je u Morelosu, nakon devet uzastopnih pobjeda, bolji od njega bio Victor Estrella Burgos.

Ovim rezultatima Damir Džumhur ostvario je ranking karijere (87.), a vrijedi istaći da nikada niko pod bh. zastavom, otkada se igra „bijeli sport“, nije ostvario bolji ranking.

2. Duško Čelica – najbolji gol u Ligi prvaka ove godine

Pored toga što je postigao prvi gol za Bosnu i Hercegovinu na velikim takmičenjima, Duško Čelica ostat će poznat po još jednom ostvarenju u ovoj godini.

Lijevi bek naše reprezentacije, tada igrajući za PPD Zagreb, postigao je jedan od najluđih golova u historiji Lige prvaka. U pretposljednjem susretu grupne faze sa španskom La Riojom, rezultat je nakon regularnih 60 minuta glasio 30:30, a Zagrepčani su još prije zvaničnog kraja susreta imali za izvesti prekršaj sa skoro polovine terena.

Prekršaj je bio na udaljenosti 15 metara od gola, La Rioja je postavila blok, a loptu u ruke uzeo je naš reprezentativac

Na opće oduševljenje svih prisutnih, Duško Čelica postigao je gol koji je od EHF-a proglašen najboljim u Ligi prvaka ove godine i kolo prije kraja poslao je Zagreb u osminu finala takmičenja.

Video gola ima više od 1.7 miliona pregleda.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.