Impresivna lista sjajnih fudbalera i stručnjaka

Fudbaleri koji su kasnije postali uspješni treneri

Endin Čaušević

Mnogi fudbaleri nakon završetka igračke karijere odluče se uploviti u trenerske vode, a samo rijetki od njih uspiju da ostvare zapažene rezultate.

U historiji fudbala mnogo je fudbalera na kraju svoje karijere odlučilo da se okušaju kao treneri, ali se rijetki mogu pohvaliti da su nastavili gdje su stali kao igrači. 

Istina je da mnogi su mnogi uspješni treneri bili dosta lošiji igrači, ali je rijetkost da fudbaleri koji su važili za najbolje istim koracima nastave u trenerskoj karijeri.

Donosimo vam listu osam fudbalera koji su igrali zapaženu ulogu u svojim klubovima, a nakon toga su 'harali' u trenerskom poslu, i još uvijek to rade.

8. Laurent Blanc

Blanc je u svojoj igračkoj karijeri nosio dresove mnogih evropskih velikana. Nastupao je u Barceloni, Interu, Marseilleu, Manchester Unitedu... Kruna fudbalske karijere bilo mu je osvajanje Svjetskog prvenstva 1998. i Evropskog prvenstva 2000. godine sa reprezentacijom Francuske.

Svoju trenersku karijeru započeo je 2007. godine na klupi Bordeauxa u kojem je proveo tri sezone, a s ovim klubom osvojio je titulu prvaka Francuske. Nakon toga bio je selektor Francuske od 2010. do 2012. godine, a ljubitelji fudbala u BiH pamte ga jer je vodio Francusku u kvalifikacijama za EP 2012.

Nakon Francuske 2013. godine stigao je na klupu PSG-a na kojoj se još uvijek nalazi. S PSG-om je do sada osvojio dvije titule prvaka Francuske.

7. Johan Cruyff

Malo je fudbalera koji su ostavili dubok trag u historiji fudbala kao Johan Cruyff. Holanđanin se smatra za jednog od najboljih napadača svih vremena, a odlične partije pružao je u dresovima Ajaxa i Barcelone.

Cruyff je u svojoj karijeri tri puta osvojio Zlatnu loptu, a ostvario je i sjajnu trenersku karijeru. Vodio je s klupe Ajax i Barcelonu i osvojio je mnoge trofeje. Za današnju igru Barcelone najzaslužniji je upravo Cruyff koji važi za osnivača tika-take. Zadnji angažman imao je na klupi Katalonije od 2009. do 2013. godine.

6. Fabio Capello

Capello je jedan od najuspješnijih trenera u historiji italijanskog fudbala. On je kao igrač igrao poziciji zadnjeg veznog u Romi, Milanu i Juventusu. Sa Starom damom je osvojio tri titule prvaka u četiri godine (1971.-1975.), a svoj četvrti naslov osvojio je u dresu Milana.

Kao trener, Don Capello imao nekoliko odličnih rezultata zbog kojih je zasluženo jedan od najboljih na svijetu. S Milanom je osvojio četiri titule prvaka devetesetih, dok je s Romom 2001. godine osvojio titulu koja se čekala skoro 30 godina. Također, u svojoj karijeri, između ostalog, vodio je Real Madrid, kao i reprezentaciju Rusije. On je tri puta osvojio nagradu za najboljeg trenera godine.

5. Antonio Conte

Sadašnji trener italijanske reprezentacije ima historiju uspjeha i kao fudbaler. Antonio Conte je zaštitni znak Juventusa za koji je nastupao 14 godina. Uspio je osvojiti mnogo trofeja, a tako je nastavio i u svojoj trenerskoj karijeri.

Na klupu Juventusa stigao je u periodu kada je Stara dama prolazila kroz težak period, ali je za kratko vrijeme klub vratio u vrh italijanskog i evropskog fudbala. S Juventusom je osvojio tri uzastopne titule, a kao i Capello tri puta je proglašen za najbojeg trenera Italije.

4. Diego Simeone

U vrijeme dok je igrao u dresu Lazija mnogi su Diegu Simeoneu predviđali uspješnu trenersku karijeru, a on im je pokazao da su bili u pravu. Argentinac je za kratko vrijeme oduševio svjetsku javnost sa svojim pristupom utakmicama i popularni El Cholo ubrzo je pridobio simpatije mnogih ljubitelja fudbala.

Na početku trenerske karijere vodio je nekoliko klubova u Argentini, a 2011. godine došao je na trenersko mjesto Atletico Madrida. S madridskim klubom napravio je pravi "bum" u evropskom fudbalu kada je 2014. godine osvojio titulu prvaka Španije, te je igrao u finalu Lige prvaka protiv Real Madrida.

Mnogi vjeruju da se Simeone neće još dugo zadržati na klupi Atletico Madrida jer mnogi evropski velikani žele vidjeti El Chola na svojoj klupi.

3. Carlo Ancelotti

Ancelotti je vjerovatno i najpoželjniji italijanski stručnjak među evropskim klubovima. On je kao fudbaler imao prestižna postignuća, a nastupao je u dresovima Rome i Milana. S Romom je osvojio jednu titulu prvaka Italije, dok je s Milanom dva puta bio prvak Italije, te dva puta prvak Evrope.

U trenerkoj karijeri najdublji trag ostavio je u Mianu sa kojim je osvojio jednu titulu prvaka Serije A, te dvije titule Lige prvaka. Nakon njegovog odlaska sa klupe Rossonera počeo je i pad ove ekipe.

Nakon Milana okušao se kratko u Chelseaju, ali nije se dugo zadržao na klupi Plavaca. Svoju karijeru nastavio je u Real Madridu sa kojim je osvojio titulu Lige prvaka 2014. godine. Na kraju prošle sezone dobio je otkaz u kraljevkosm klubu, ali nije dugo čekao na novi posao. Ancelotti će od naredne sezone voditi ekipu Bayerna.

2. Luis Enrique

Luis Enrique je u svojoj igračkoj karijeri ostao upamćen kao fudbaler koji je nosio dresove dva ljuta rivala, Real Madrida i Barcelone. Dosta uspješnije igrao je u katalonskoj ekipi za koju je odigrao 207 utakmica i postigao je 73 gola.

Svoju trenersku karijeru počeo je u Barrceloni B 2008. godine, a nakon tri godine u B timu preuzeo je klupu Rome u  kojoj je bio samo jednu sezonu. 2013. godine stigao je u Celtu s kojom je počeo ostvarivati zapažene rezultate što je bilo dovoljno čelnicima Barcelone da ga imenuju za trenera u ljeto 2014. godine.

To je bio pravi potez katalonske ekipe jer je Enrique u svojoj prvoj sezoni s Barcelonom osvojio trostruku krunu. Ove sezone u kolekciju je dodao titulu prvaka svijeta.

1. Pep Guardiola

Pep Guardiola je još jedan od fudbalera koji je s uspjehom branio boje Barcelone, a kasnije je postao uspješan stručnjak u svijetu trenera upravo s katalonskom ekipom. Pep je u Barci igrao 11 sezona, a s ovim timom osvojio je mnogo titula, a najslađa je ona Lige prvaka 1992. godine. U dresu Barcelone upisao je 263 utakmice i postigao je šest golova. 

Baš kao i Enrique, Guardiola je svoju trenersku karijeru počeo u Barceloni B 2006. godine, a nakon samo dvije sezone dobio je šansu da vodi prvi tim ovog kluba. Pep je to iskoristio na najbolji način jer je s ovom ekipom u svojoj prvoj sezoni osvojio sve što se moglo osvojiti. S Barcom je dva puta bio prvak Evrope, a 2012. godine odlučio je da je vrijeme za odlazak.

Nakon jedne godine pauze preuzeo je kormilo Bayerna s kojim je osvojio dvije titule prvaka Njemačke. Ipak, on je nedavno odlučio da mu je ovo posljednja sezona na klupi njemačke ekipe, a svoju trenersku karijeru nastaviće u engleskoj Premier ligi.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.