Analizirali smo

Ovi bh. borci bi mogli nastupiti na zagrebačkom UFC eventu

Dž. Mrakić

Desetog aprila ove godine Zagreb očekuje jedan od najvećih borilačkih događaja u posljednjoj deceniji hrvatske metropole.

Zvaničnici UFC-a obznanili su da će najjača MMA promocija svijeta uskoro održati dva eventa u Evropi, jedan 10. aprila u Zagrebu i drugi 8. maja u Rotterdamu.

Najbliže što je UFC do sada bio ovim prostora jeste event u Krakowu održan 11. aprila prošle godine, na kojem je glavna borba večeri bio revanš između Gabriela Gonzage i Mirka Filipovića.

Od 12 borbi na tom eventu, u čak 10 njih nastupili su poljski predstavnici, pa tako ne sumnjamo da će „fight card“ u Zagrebu, također, uglavnom biti ispunjen domaćim borcima.

Pod „domaćim“ borcima podrazumijevamo sve borce s prostora bivše države, a u nastavku donosimo pet bosanskohercegovačkih predstavnika koji imaju najveće šanse da dobiju poziv za nastup.

Damir Hadžović (10-2)

Bh. borac sa danskom adresom koji je skoro četiri godine neporažen i koji je na nizu od šest pobjeda. 

U svojoj posljednjoj borbi, održanoj 30. maja prošle godine, porazio je Ivana Musarda (22-9) tehničkim nokautom u drugoj rundi meča. 

Musardo je posljednji borac koji je porazio Josepha Duffyja (14-2), posljednjeg borca koji je uspio savladati aktuelnog prvaka UFC-a u lakoj kategoriji Conora McGregora (19-2).

Pored Musarda, od respektabilnijih imena porazio je i Johna Maguirea. Maguire (20-8) je borac s pet nastupa u UFC-u, a Hadžović ga je nokautirao u prvoj rundi meča, što je Englezu bio prvi poraz nokautom u osam godina dugoj karijeri.

Hadžović (29), koji se takmiči u lakoj kategoriji, posljednji poraz pretrpio je 27. aprila 2012. godine jednoglasnom odlukom sudaca od, trenutno UFC-ovog boraca, Poljaka Krzysztofa Jotka (16-1).

Mirsad Bektić (10-0)

Velika nada perolake kategorije u UFC-u. Ima tek 24 godine, neporažen je u 10 borbi, a do sada je ostvario tri pobjede u UFC-u.

Rođeni Srebreničanin najveću pobjedu ostvario je protiv Chasa Skellyja (15-1), kojem je 19. aprila 2014. godine nanio prvi, i zasad jedini, poraz u karijeri. Vrijedi istaći da je Skelly nakon toga ostvario četiri pobjede u UFC-u, uključujući dvije protiv dugo godina neporaženih Edmilsona Souze (15-4) i Jima Alersa (13-2).

U svojoj posljednjoj borbi, održanoj 30. maja prošle godine, bh. borac slavio je protiv Lucasa Martinsa (15-3). 

Bektić je potpisao novi ugovor na četiri borbe, jedan UFC-ov event nikada nije bio bliže njegovom rodnom mjestu i teško da će član American Top Teama propustiti priliku da se bori u glavnom gradu Hrvatske.

Denis Stojnić (12-3)

Prvi bh. borac koji je dobio priliku boriti se se u UFC-u, treći u regiji iza Mirka Filipovića i Gorana Reljića. Na nizu je od sedam pobjeda, a posljednji put je poražen 2009. godine od Stefana Struvea u UFC-u.

Stojnić (35) je imao nesreću da se u prvom nastupu bori s kasnijim prvakom UFC-a Cainom Velasquezom (13-2), ali i da se u eliminacijskoj borbi susretne sa Stefanom Struveom, nekada „top 10“ teškašem svijeta (26-8).

Ipak, Stojnić bio prvi borac koji je borbu s Velasquezom odveo u drugu rundu. Njegov meč sa Struveom, u kojem je u potpunosti dominirao do nesretnog gušenja, proglašen je za najkrvaviji u UFC-ovoj historiji. Nedavno je porazio bivšeg prvaka UFC-a Ricca Rodrigueza, a sada mu UFC dolazi u „komšiluk“.

Ukoliko se sve ovo uzme u obzir, postoji velika vjerovatnoća da ćemo našeg predstavnika u teškoj kategoriji ponovo moći gledati u najjačoj MMA promociji svijeta.

Elvis Mutapčić (15-4)

Nakon Stojnića i Bektića, treći bh. borac u historiiji UFC-a, s najjačom MMA promocijom svijeta potpisao je ugovor na tri borbe. 

Srednjaš koji se u UFC debiju nije borio u svojoj kategoriji i koji je za borbu saznao samo nekoliko dana prije iste poražen je od poluteškaša Francimara Barrosa (18-4) jednoglasnom odlukom sudaca.

Sarajlija je najznačajniju pobjedu ostvario 15. februara 2013. godine, kada je slavio jednoglasnom odlukom sudaca protiv Sama Alveyja (26-7). Alvey je godinu i po nakon te borbe postao član UFC-a, u kojem je do sada ostvario pet borbi.

Bivšem MFC i MCC prvaku po ugovoru su preostale još dvije borbe s UFC-om  i, ukoliko izrazi želju za nastupom, što ne sumnjamo da hoće, vrlo lako bi se mogao naći na „fight cardu“ zagrebačkog UFC eventa.

Tomislav Spahović (8-6)

Prije nego što je izgubio u novembru prošle godine u borbi za titulu prvaka FFC-a bio je na nizu od četiri pobjede.

O ovom borcu, koji pažnju najviše plijeni svojim muskularnim izgledom, dovoljno govori činjenica da sa 25 godina iza sebe već ima 14 profesionalnih borbi.

Spahović nema impozantan MMA rekord, međutim činjenica da je „The Beast“ član zagrebačkog American Top Teama i da je jedan od popularnijih boraca u regionu daje nam nadu da će naš predstavnik u poluteškoj kategoriji dobiti poziv UFC-a da se bori na eventu u Zagrebu.

U Final Fight Championshipu, najjačoj borilačkoj promociji u regionu, na omjeru je od četiri pobjede i jednog poraza.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti