Najveća igračka pojačanja u zimskom prelaznom roku

Da li su ovo najveća pojačanja ove zime u Premijer ligi?

Dino Kurbegović

Nogometna Premijer liga BiH nastavlja se predstojećeg vikenda, a nakon 12. kola saznat ćemo ko će to biti novi prvak ili će ekipa Sarajeva odbraniti prošlogodišnju titulu. 

Budući da ove sezone najjači rang napušta čak šest klubova, mnoge ekipe su se u zimskom prelaznom roku dobro pojačale. Neki klubovi se bore za Evropu, dok je destak klubova u direktnom okršaju za opstanak u Premijer ligi.

Kada je u pitanju zimski prelazni rok, onda možemo zaključiti da se nikada nije desilo, da toliko igrača, koji su igrali za reprezentaciju ili osvajali titule u Premijer ligi, da su se vratili u BiH. Željezničar i Zrinjski su najviše odriješili kesu, kada su u pitanju pojačanja, ali i drugi klubovi su dovodili neka zvučna imena, koja su se nakon mnogo godina igranja u inostranstvu odlučila vratiti u Premijer ligu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Donosimo vam listu nekih od najzvučnijih pojačanja u zimskom prelaznom roku u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

14. Mladen Zeljković (Radnik)

Nogometaš kojeg bi poželio svaki trener da ima u svome klubu, defanzivac, koji može igrati na svim pozicijama u odbrani. Sa svojih 28 godina ima već veliko iskustvo, a svoje najbolje partije pružao je u Borcu iz Banja Luke, te Željezničaru. Posljednjih pola sezone proveo je u Kanadi, gdje je igrao za ekipu Waterlooa, a u Bijeljinu je stigao kako bi pomogao klubu u ostvarenju historijskog uspjeha, plasmana u Evropu prvi puta u svojoj historiji.

13. Matija Katanec (Zrinjski)

Najjači dio ekipe Zrinjskog je odbrana, klub iz Mostara je u prvom dijelu sezone u 18 utakmica primio samo sedam golova. Plemići su svoju odbranu u prelaznom roku pojačali s Matijom Katanecom, svojim bivšim igračem, koji je prije godinu dana iz Zrinjskog prešao u italijansku Speziju. Nakon neuspješne sezone u Italiji, ponovo se vraća u Mostar, gdje će pokušati da doprinese osvajanju nove titule prvaka države.

12. Tomislav Tomić (Zrinjski)

Još jedan igrač koji dobro zna kako se osvajaju trofeji u Premijer ligi ove je zime stigao pod Bijeli Brijeg, riječ je o 25-godišnjem veznjaku Tomislav Tomiću, koji u Zrinjski stiže iz grčkog Xhanthija. Bivši nogometaš Goška, Širokog Brijega svoje najbolje partije u dosadašnjoj karijeri pružao je u dresu Željezničara, a na Grbavici je proveo tri sezone, osvojivši titulu prvaka države.

11. Haris Harba (Sarajevo)

Sjajni ofanzivac na Koševo dolazi na posudbu iz češke Jihlave, gdje je u prošloj polusezoni odigrao 14 utakmica, postigavši dva gola. Još je nastupao za Spartak iz Trnave, te Hradec Kralove, a njegove sjajne ofanzivne mogućnosti dobro će doći ekipi Sarajeva, koja je u zimskom prelaznom roku ostala bez nekoliko igrača. Harba je kao ponajbolji igrač Premijer lige prije četiri godine otišao u Češku, tako da 27-godišnjak dobro zna prilike u našem nogometu i šta se od njega očekuje u bordo dresu.

10. Branko Jovanović (Olimpic)

Mladi 20-godišnji stoper, koji je igrao za omladinske selekcije Srbije, sigurno će predstavljati veliko pojačanje za ekipu Edina Prljače, koja ima veoma težak zadatak, a to je opstati u Premijer ligi. Jovanović igra u odbrani, te je svojevremeno kotirao kao jedan od najvećih talenata Crvene Zvezde, dok na Otoku stiže iz ekipe Bsk Borca, a još je nastupao za Zetu Golubavac.

9. Boris Raspudić (Borac)

Ikona kluba, kapiten, kojeg navijači obožavaju, jer je i sam nekada bio strastveni navijač kluba iz Banja Luke. Nakon dvije godine igranja u Singapuru, 33-godišnji defanzivac ove zime se vratio u Borac, kako bi pomogao klubu da se spasi od ispadanja u niži rang. U sezoni 2010/11 kao vođa ekipe predvodio je Borac do titule prvaka države, a svojim velikim iskustvom sigurno da će mnogo značiti za klub iz Banja Luke, koji u nastavku sezone ima veoma težak zadatak i spasiti se od ispadanja.

8. Samir Bekrić (Željezničar)

Veznjak koji zna kako se osvajaju trofeji u Premijer ligi, budući da je sa Željezničarom osvajao titule u sezonama 2009/10 i 2011/12. Sjajni 31-godišnji veznjak ove zime se vratio na Grbavicu, nakon što je nekoliko sezona igrao u Južnoj Koreji, Kazahstanu, Uzbekistanu i Iranu. Ljubimac navijača Željezničara biće jedan od ključnih igrača Edisa Mulalića u pohodu na izlazak u Evropu, što je glavni cilj kluba iz Doline ćupova.

7. Nermin Zolotić (Željezničar)

Sjajni 22-godišnji defanzivni veznjak, da nije imao lom noge vjerovatno bi sada igrao u nekom od klubova Lige petice, ali zbog teške povrede, Zolotićeva karijera nije nastavljena u onom pravcu, kako su svi očekivali. Bivši kadetski, juniorski i mladi reprezentativac BiH je u junu 2014. godine prešao u belgijski Gent, gdje je prošle sezone imao malu minutažu. Belgijski prvak ga je posudio Istri, gdje je igrao standardno, a povratkom u Željezničar i igrama na Grbavici želi se vratiti na velika vrata u prvaka Belgije.

6. Nemanja Bilbija (Zrinjski)

Bivši kapiten mlade reprezentacije BiH za koju je u 22 utakmice postigao devet golova, nije napravio onakvu karijeru, kakvu su mnogo priželjkivali za igrača rođenog u Banja Luci. Nakon sjajnih partija u Borcu, te transfera u Vojvodinu, ponovo se vratio u Borac, da bi prešao u Sarajevo, gdje je ponovo igrao u sjajnoj formi. U dresu ekipe s Koševa, prošle je sezone osvojio titlu prvaka, a sezonu ranije i titulu namijenjenu osvajaču Kup-a. Posljednjih pola sezone igrao je u Splitu, gdje je više vremena proveo sjedeći na klupi za rezervne igrače. Od njega navijači Zrinjskog očekuju, da će biti jedan od ključnih igrača u borbi za titulu prvaka.

5. Ivan Lendrić (Željezničar)

Bivši mladi reprezentativac Hrvatske Ivan Lendrić dobro je poznat svim ljubiteljima nogometa u Premijer ligi, jer je u dresu mostarskog Zrinjskog u sezoni 2010/11 bio najbolji strijelac lige. Nakon odlaska iz Mostara, igrao je za Hajduk, belgijski Waregem, austrijski Kapfenberg,Celje, te grčku Kerkyru. Ovaj 24-godišnji napadač dolaskom u Željezničar želi ponovo da se vrati starim navikama, a to je postizanje golova, što mu posljednjih par sezona nije baš mnogo puta polazilo za nogom.

4. Nikola Vasiljević (Drina)

Korpulentni defanzivac vratio se na mjesto, gdje je sve i počelo. Zanimljivo Vasiljević je član Upravnog odbora Drine, ali se odlučio na povratak u Zvornik, te igrački pomoći klubu do kraja sezone. Iako je imao nekoliko sjajnih ponuda iz inostranstva i Premijer lige, ipak odlučio se za povratak u Zvornik, u klub koji se nalazi u veoma teškoj situaciji. Drina će sigurno angažovanjem bivšeg igrača kazahstanskog Shakhtara biti tvrd orah svim ekipama do kraja sezone. Vasiljević je zajedno s Džidićem u Kazahstanu zlatnim slovima ispisao Shakhtarovu istoriju kluba.

3. Aldin Džidić (Čelik)

Iskusni 32-godišnji defanzivac nakon devet godina igranja u inostranstvu (Slovenija, Rusija, Kazahstan) vratio se ove zime u matični klub, kako bi završio karijeru u klubu s Bilinog polja. Bivši mladi reprezentativac BiH, svoje najbolje trenutke karijere proveo je u kazahstanskom Shakhtaru s kojim je osvojio prvenstvo, Kup, Superkup, te je kao prvi klub iz Kazahstana zaigrao u grupnoj fazi Evropske lige. Iako je prvo dogovorio angažman u Mladost iz Kaknja, zbog velike ljubavi prema Čeliku uprkos teškoj situaciji u klubu, odlučio se vratiti u Zenicu i pomoći klubu da ostvari opstanak u ligi.

2. Miroslav Stevanović (Željezničar)

Igrač za kojeg su prije par godina govorili da je najveća nada našeg nogometa, izgubio se posljednjih godina, lutajući od kluba do kluba. Iako mu je tek 25 godina, Miroslav je promijenio veliki broj klubova, a u Željezničar dolazi iz grčkog Ergotelisa. Svoje najljepše trenutke u dosadašnjoj karijeri ostvario je u dresu mlade reprezentacije, gdje je u 17 utakmica postigao šest golova, dok u dresu A-reprezentacije ima 10 nastupa i jedan gol. Povratkom u Željezničar, ovaj ofanzivni veznjak želi ponovo svoju karijeru vratiti na pravi kolosijek.

1. Adnan Zahirović (Željezničar)

Nogometaši koji ima 20 nastupa za A-reprezentaciju, te pet za mladu reprezentaciju BiH sigurno je najzvučnije pojačanje u zimskom prelaznom roku. Bivši igrač Čelika, Spartak Nalčika, Dinama iz Minska, Bochuma i Hapoela, vratio se s 25 godina u Premijer ligu, kako bi pomogao Željezničaru u ostvarivanju zadatih ciljeva. Defanzivni veznjak, koji je u svojoj karijeri igrao i na pozicijama stopera, te desnog bočnog sigurno će biti veliko pojačanje za ekipu Edisa Mulalića.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.