Rezultati koje je malo ko očekivao

Veliki uspjesi malih klubova: Senzacije koje su obilježile fudbal

Endin Čaušević

Leicester je ove sezone najveća senzavija u svijetu fudbala i nalazi se na korak od historijskog uspjeha.

Još pet utakmica dijeli ovaj engleski klub od titule prvaka Engleske što prije početka ove sezone nije niko očekivao. Leicester je prošle sezone u zadnjem kolu izborio opstanak, a sada je na korak do titule.

Ipak, ovo nije prvi klub koji je "šokirao" sportsku javnosti. Bilo je još klubova i reprezentacija koji su svojim senzacionalnim rezultatima obilježili najvažniju sporedni stvar na svijetu. Pogledajte listu najvećih senzacija u svijetu fudbala...

6. Hellas Verona (1985. godine)

Verona je prije 21 godinu ostvarila ono što niko nije očekivao te sezone. Klub je stigao do titule prvaka Italije u vrijeme dok su Apeninima harali Michel Platini i Diego Maradona.

Klub koji je trenutno "zakucan" za dno Serije A, 1985. godine stigao je do Scudetta koji je njihov prvi i jedini do sada u historiji kluba.

5. Arsenal (2007. godine)

Ovaj klub dobio je ime po uzoru na londonski Arsenal, a osnovan je tek 2002. godine. Samo pet godina kasnije ostvario je uspjeh koji je i danas najveći u historiji ovog kluba.

Arsenal je 2007. godine pod vodstvom Gustava Alfara stigao do titule Copa Sudamericane. U polufinalu izbacili su veliki River Plate, dok je u finalu pala meksička America.

4. Zambija (2012. godine)

Afrički Kup nacija tradicionalno se prati širom svijeta, a 2012. godine ovo takmičenje ponudilo je i svoje najveće iznenađenje. Pored Obale Slonovače, Kameruna, Alžira... na kraju je titulu osvojila Zambija.

Rezultat koji niko nije mogao ni sanjati. Ova ekipa u finalu je savladala Obalu Slonovače nakon penala, ovu historijsku generaciju Zambije sa klupe predvodio je Herve Renard.

3. Kaiserslautern (1998. godine)

Da, istina je da je ovaj klub 1998. godine uspio da osvoji titulu prvaka u Njemačkoj. Iako je to bilo vrijeme Bayerna i Borussije Dortmud, baš kao i danas, Kaiserslautern je došao do sjajnog podviga.

Klub je pod vodstvom legendarnog Otta Rehhagela stigao do svoje četvrte i do sada zadnje titule prvaka Njemačke.

2. Danska (1992. godine)

Priča o Danskoj ispričana je mnogo puta, posebno na našim prostorima, ali je i dalje fascinantna. Ova reprezentacija je 1992. godine otišla na Evropsko prvenstvo umjesto Jugoslavije kojoj je to zabranjeno zbog rata.

Reprezentaciju Danske tada je sa klupe vodio Richard M. Nielsen koji je najzaslužniji za ovaj historijski uspjeh Danaca. Oni su u finalu savladali reprezentaciju Njemačke.

1. Grčka (2004. godine)

Reprezentacija Grčke se zasluženo nalazi na prvom mjestu najvećih senzacija u svijetu fudbala. Grci su 2004. godine osvojili Evropsko prvenstvo, a vjerovatno to nije očekivao ni najvjerniji navijač ove reprezentacije.

Otto Rehhagel je ponovo ušao u historiju baš kao i sa Kaiserslauternom, ali ovaj put je otišao mnogo dalje. Grci su u finalu savladali domaćina, reprezentaciju Portugala.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.