Veliki broj igrača iz inostranstva

Stranci na derbiju: Od Hrvatske i Srbije do Brazila i Sirije

Veliki sarajevski derbi je odavno prevazišao lokalne okvire i meč u kojem sudjeluju samo domaći fudbaleri. Gradski rivali zajedno imaju ukupno 15 registrovanih stranaca i čini se da njihov broj odavno nije bio veći.

Sarajevo ima osam stranaca (ne računajući Mateja Delača), a Željezničar jednog manje i oni će sasvim sigurno dati jednu posebnu draž najvećoj utakmici bh. klupskog fudbala.

Svi znamo koliko ova utakmica znači domaćim igračima, posebno onim koji su rođeni u Sarajevu i koji od malena navijaju za svoj klub, ali atmosfera i žar koju derbi nosi nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa tako ni fudbalere koji dolaze sa strane.

Tako će za nastup na 107. sarajevskom derbiju konkurisati pet igrača iz Hrvatske, četiri iz Brazila, tri iz Srbije, dva iz Slovenije i jedan iz Sirije. Većini bi nedjeljni derbi mogao biti prvi debitantski, dok je tu i nekoliko stranih igrača koji godinama unazad učestvuju u njemu.

Bojan Pavlović (Srbija)

Golman Sarajeva Bojan Pavlović rođen je u Loznici u Srbiji. Ovaj 29-godišnjak je u dosadašnjoj karijeri branio za Crvenu zvezdu, Qarabag, Hapoel Ashkelon, OFK Beograd i Zestafoni, a nedjeljni sarajevski derbi će mu biti prvi u karijeri.

Mirko Kramarić (Hrvatska)

Lijevi bek Željezničara je jedan od sedmorice stranaca iz Željine svlačionice. Ovaj rođeni Zagrepčanin je u Željezničar stigao za vrijeme zimske pauze, a osim hrvatskog ima i švedsko državljanstvo.

Deni Simeunović (Hrvatska)

Bivši igrač Zrinjskog je još na predstavljanju u bordo timu najavio kako je navikao da postiže golove Željezničaru, ali vjerovatno neće imati priliku to učiniti na Koševu, obzirom da je odlaskom Miodraga Ješića izgubio svoje mjesto u ekipi.

Mailson (Brazil)

Mailson je jedan od dva Brazilca u Željezničaru, ali u plavom dresu još uvijek nije dobio pravu šansu. Nastupio je u tek jednoj utakmici od dolaska na Grbavicu i sve su prilike da se neće dugo zadržati u Želji. Ako je suditi prema posljednjim utakmicama u kojim nije ni konkurisao za tim, ovaj Brazilac će meč najvjerovatnije posmatrati sa zapadne tribine koševskog stadiona.

Denis Kramar (Slovenija)

Kramar je jedan od dva Slovenca koji će biti akteri 107. sarajevskog derbija. Ovaj 24-godišnjak je rođen u Murskoj Soboti, a u karijeri je igrao u Sloveniji, Poljskoj, Španiji, Kipru i Australiji.

Siniša Stevanović (Srbija)

Ovaj 27-godišnjak je rođen u Beogradu i jedan je od dvojice Srbijanaca koji nastupaju za Željezničar. Prije dolaska na Grbavicu igrao je u Novom Pazaru, Spartaku iz Subotice i Partizanu.

Tomislav Barbarić (Hrvatska)

Stoper Sarajeva Tomislav Barbarić je hrvatski internacionalac koji je prošao sve omladinske selekcije svoje reprezentacije. Za ovog 27-godišnjaka će predstojeći derbi biti drugi u karijeri, a prvi ne pamti po dobrom zbog minimalnog poraza na Grbavici prije kojeg je, navodno, izjavio da je "samo pitanje s kojom će razlikom njegov tim slaviti protiv Želje". Osim hrvatskog, Barbarić ima i bh. pasoš.

Dejan Đermanović (Slovenija)

Dejan Đermanović je jedini Slovenac u ekipi Željezničara. Ovaj 27-godišnji napadač rođen je u Ljubljani, a na Grbavicu je stigao iz Olimpije. U karijeri je nastupao i u Slaviji, Litexu, Celju i Voždovcu, te za mladu reprezentaciju Slovenije, za koju je upisao šest nastupa. Meeđutim, Đermanović se vodi kao bh. igrač pošto je prije početka drugog dijela sezone dobio bh. pasoš.

Emerson Reis Luiz (Brazil)

I Sarajevo i Željezničar imaju po dva Brazilca u ekipi. Tridesetogodišnji Emerson je, baš poput svog saigrača Cezara, u Sarajevo stigao iz mijanmarskog Yangon Uniteda, a do sada je za bordo tim nastupio u šest utakmica. Ovo će mu biti prvi sarajevski derbi i prilika za sticanje jednog novog iskustva u karijeri.

Jovan Blagojević (Srbija)

Jedan od ključnih fudbalera Željezničara. Blagojević je, kao i Stevanović, rođen u Beogradu, a prethodno jee nastupao za Velež, Sinđelić, Šumadiju, Srem i Čukarički. Zanimljivo, karijeru je počeo u klubu po imenu Železničar.

Cezar (Brazil)

Najavljivan je kao veliko pojačanje, ali do sada u bordo dresu nije pokazao gotovo ništa. Cezar je drugi Brazilac iz redova Sarajeva, koji je za razliku od Emersona odlaskom Ješića potpuno izgubio mjesto u timu. Bivši napadač Yangona još uvijek nije postigao debitantski gol u zvaničnim utakmicama za Sarajevo, a nastupio je na pet utakmica.

Tiago Faria (Brazil)

Junak posljednjeg derbija, u kojem je bio strijelac pobjedonosnog pogotka za Željezničar. Ovaj simpatični Brazilac je pravi miljenik Manijaka, među kojim uživa veliku popularnost. Tiago je posljednjih nekoliko sedmica imao problema sa povredom od koje se oporavio, pa se očekuje njegov nastup u nedjelju.

Ahmad Kallasi (Sirija)

Reprezentativac Sirije je još jedan strani fudbaler iz bordo svlačionice. Ovaj 25-godšnjak je u Sarajevo od augusta 2014. godine, kada je na Koševo stigao iz Al Shorta SC-a.

Ivan Lendrić (Hrvatska)

Najbolji strijelac i, prema mišljenju mnogih, najbolji igrač Željezničara prošao je sve omladinske selekcije Hrvatske, ali nikada nije nastupio za A  reprezentaciju svoje zemlje. Željin golgeter je dijete Hajduka, a svojevremeno je dobio nadimak "Torres iz Solina". Navijači Plavih sa Grbavice najveće nade u predstojećem derbiju polažu upravo u svog Torresa, koji do sada ima impresivnu statistiku u dresu njihovog kluba, za koji je odigrao deset utakmica i postigao osam pogodaka.

Leon Benko (Hrvatska)

Sjajni napadač Sarajeva i prvi strijelac Premijer lige BiH već drugu godinu zaredom svojim golovima usrećuje navijače ovog kluba. Iskusni 32-godišnji Varaždinac je definitivno najveća prijetnja po gol Kjosevskog i od njega se mnogo toga očekuje. U dosadašnje dva odigrana gradska derbija, bivši reprezentativac Hrvatske se baš i nije proslavio jer je još uvijek bez postignutog gola. U 105. derbiju na Koševu bio je naopasniji igrač bordo tima, dok je u prošlom derbiju na Grbavici bio skoro bezopasan. Možda će za Benku u nedjelju biti treća sreća?

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.