Sloboda i Radnik osvježenja lige

Zrinjski osvojio titulu u tišini, Željo i Sarajevo podbacili

Nedjeljnim utakmicama 30. kola spustila se zavjesa na još jednu sezonu Premijer lige Bosne i Hercegovine. Novi prvak je ekipa Zrinjskog koja je, kada se sve sagleda, tokom sezone zaista pokazala najviše i sasvim zasluženo došla do svog četvrtog naslova u historiji.

U nastavku pročitajte presjek sezone, koja je bila veoma zanimljiva. Neki timovi su iznenadili, a neki u potpunosti razočarali...

HŠK Zrinjski - Malo priče, mnogo rada

Mostarci su sezonu završili sa 69 bodova, sedam više od drugoplasirane Slobode, a stiče se utisak da su se Pod Bijelim brijegom vodili dobrom metodom da se rezultati ne postižu pompeznim najavama već igrama na terenu. Zrinjski je pokazao da je stabilan klub sa jakim i, što je još važnije, širokim igračkim kadrom, te dobrim trenerom Vinkom Marinovićem koji je sve to uspio ukomponovati i napraviti pravi rezultat, kao i Upravom koja u svim segmentima je sjajno odradila svoj posao.

Kada se pogleda ekipa Zrinjskog, tu se mogu vidjeti mnogobrojni igrači koji su povratnici u Premijer ligu nakon epizoda u inostranstvu Očigledno je da su i oni bili puni motiva da u BiH još jednom potvrde svoj kvalitet i da osvoje trofej, što su na kraju i uspjeli. Možda je i dobra stvar za Zrinjski bilo ispadanje iz Kupa BiH u ranoj fazi takmičenja, pa su se Plemići tokom cijele sezone fokusirali samo na Premijer ligu BiH.

Ostat će upamćene neke njihove velike pobjede nad Željezničarom u Mostaru (2:1), Sarajevom na Koševu (1:0) i naravno onaj meč na Pecari, gdje su u ludoj utakmici punoj preokreta slavili sa 4:3 pogotkom u sudijskoj nadoknadi.

Sloboda i Radnik najprijatnija iznenađenja sezone

U ovoj sezoni Premijer lige je, nakon mnogo godina, 'razbijena' tzv. velika četvorka koju su činili Željezničar, Sarajevo, Zrinjski i Široki Brijeg. Ovi klubovi su u sezonama iza nas bili iznad ostalih i često su međusobno dijelili prve četiri pozicije na kraju sezone. To se promijenilo zahvaljujući Slobodi, koja se u velikom stilu vratila u vrh bh. fudbala. Zeba, Ahmetović, Ordagić, Pirić i ostali su odigrali odličnu sezonu iznad svih očekivanja, pa njihovi navijači zaista ne bi trebali biti razočarani što titula nije završila u Tuzli. 

Vrlo čvrsta ekipa crveno-crnih predvođena vjerovatno najboljim trenerom u ligi Husrefom Musemićem bila je strah i trepet za sve klubove u našem prvenstvu, a Tuzlaci se posebno mogu pohvaliti dominacijom protiv rivalskih klubova iz Sarajeva. Sloboda je u četiri utakmice protiv Sarajeva upisala tri pobjede od koje su dvije izuzetno ubjedljive (4:0 na Tušnju i 3:0 na Koševu), dok su dva puta slavili i protiv Željezničara (3:1 na Tušnju i 2:1 na Grbavici) i tako eliminisali Plave iz polufinala Kupa. Sloboda je na svom terenu savladala i Zrinjski (2:1), a čini se da se poraz koji je poremetio Slobodu desio u 25. kolu, kada ih je Široki porazio s visokih 3:0 usred Tuzle.  

Sloboda još uvijek ima šansu da osvoji trofej i to u Kupu BiH, gdje će se sastati sa Radnikom, koji je također pravo osvježenje u bh. fudbalu. Tim iz Bijeljine je u sezonu ušao s imperativom da osigura opstanak u društvu najboljih, a na kraju su u situaciji da lako mogu izboriti Evropu i podignu pehar. Trener Slavko Petrović je također jedan od najboljih stručnjaka u našem prvenstvu i treba mu se odati priznanje za sve što je postigao sa Radnikom, kojeg uspješno vodi predsjednik Mladen Krstajić. 

Osim uspjeha na terenu, Radnik je stasao u vrlo ozbiljan klub za bh. prilike i sve češće iz Bijeljine dobijamo lijepe vijesti za domaći fudbal. Stoga, neka nas ne iznenadi ako ovaj klub u narednoj sezoni pruži još bolje partije. Potencijala ne nedostaje.

Željezničar i Sarajevo i njihove sezone za zaborav...

Vječiti sarajevski rivali Željezničar i Sarajevo iza sebe imaju vrlo lošu sezonu, barem gledajući s rezultatskog aspekta. Ako se vratimo godinu unazad i pogledamo tabelu iz prošle sezone, ova dva kluba su završila na prve dvije pozicije na tabeli i zajedno su imala samo pet poraza (Sarajevo dva, Željezničar tri). Sada je situacija takva da je Sarajevo završilo na skromnom četvrtom, a Željo na još skromnijem petom mjestu, a ova dva kluba su ukupno skupila čak 16 poraza (Sarajevo devet, Željezničar sedam), što se odavno ne pamti.

Od početka se dalo naslutiti da ova sezona neće biti plodna za dva najveća kluba u Bosni i Hercegovini. Ponovo smo svjedočili čestim promjenama trenera, lošoj transfer politici, te nekim drugim nelogičnim potezima, pa je na kraju logičan slijed događaja bio i rezultatski neuspjeh. FK Sarajevo je dočekao da u razmaku od samo jedne godine od Koševa na kojem blizu 30.000 ljudi slavi titulu prvaka dođe do sramotne utakmice i domaćeg poraza od Olimpica pred gotovo praznim Koševom. Možda je Sarajevo ostalo i bez plasmana u Evropu, a odgovor na to pitanje ćemo dobiti nakon finala Kupa BiH. Od prošlosezonskog osvajanja titule, Sarajevo se dovelo u situaciju da ovisi o tome hoće li Sloboda osvojiti trofej u Kupu i poslati bordo tim u Evropu, ili će Radnik sve poremetiti. 

Ono što je pohvalno i što treba istaći jeste to što je u ovoj sezoni bordo tim pružio priliku nekim mlađim momcima, koji mnogo obećavaju. Međutim, navijače zanimaju rezultati, a oni su ove sezone izostali...

Željezničar iza sebe ima jednu od zanimljivih, pa i turbulentnijih sezona u posljednjih 20-ak godina. Plavi su u Evropi odigrali dobro, pa su zatim bili očajni u jesenjem dijelu sezone. Uslijedilo je tzv. 'plavo proljeće', niz od devet ligaških pobjeda u nizu, da bi onda sve dobro prosuli u posljednja tri kola. Neki kažu da je Evropa na Grbavici izgubljena na jesen, ali činjenica je da je ona prokockana u finišu sezone. Željo nije Bayern pa da pobijedi sve, ali je bio u situaciji da sam odlučuje o svojoj sudbini. S tri pobjede u posljednja tri kola, Plavi bi ispunili cilj i sigurno se plasirali u Evropu, ali prilika je propuštena.

Željezničar je u ovoj godini posložio mnoge kockice. Igrački kadar, barem po imenima, ne izglda loše ali ne igra onako kako bi trebao. Uprava kluba radi poprilično dobar posao u administrativnom dijelu i ima punu podršku navijača. Radi se i na renoviranju Grbavice, pokrenuta je jedna lijepa priča koja ne bi smjela stati zbog neizlaska u Evropu. Svi vjeruju i da neće, jer je raspoloženje na Grbavici i dalje dobro bez obzira na rezultatski neuspjeh. 

Međutim, pred Plavim je još mnogo posla. U odnosu na prošlu polusezonu, vidljiv je ogroman napredak, ali dogodine to mora biti još bolje jer Željezničar jer tri godine bez trofeja što je za klub tog renomea previše i toga bi morali biti svjesni čelnici kluba. 

Široki opet u Evropi, Mladost imala uspješnu premijeru, Olimpic opstao, a Čelik 'ni gore, ni dolje'

Ova sezona bila je uspješna i za Široki Brijeg, koji je uspio izboriti povratak u Evropu nakon jedne godine izbivanja. Širokobriježani su tokom sezone mnogo oscilirali, ali su u finišu zaigrali dobro i uz relativno dobar raspored završili na trećem mjestu i ispunili svoj primarni cilj. Obzirom na snažan igrački kadar, možda je Široki Brijeg mogao pucati i na titulu, ali je tokom sezone jednostavno napravljeno previše kikseva za to.

Sezonu će po dobrom pamtiti i debitant u društvu najboljih - Mladost iz Doboja kod Kaknja. Ovaj klub je završio na desetoj poziciji i tako izborio opstanak u ligi, pa ćemo ih i naredne godine gledati u eliti. Mladost je u sezoni iza nas upisala nekoliko velikih pobjeda, posebno u jesenjem dijelu. U nastavku su bili nešto lošiji, ali dovoljno dobri da ostvare svoj cilj.

Olimpic je većim dijelom sezone bio u zoni ispadanja, ali je u posljednjih nekoliko kola pokazao da zaslužuje opstanak. Serija dobrih rezultata spasila je Vukove, koji su pobjedom na Koševu protiv Sarajeva (3:1) osigurali opstanak u eliti.

Jedan od rijetkih, ako ne i jedini klub koji tokom sezone nije ni bio u borbi za Evropu ni u strahu za opstanak jeste NK Čelik. Zeničani su završili na solidnoj šestoj poziciji, a njihov uspjeh je još veći kada se u obzir uzme u kako lošoj i konfuznoj situaciji se nalazi ovaj klub.

Velež i Borac - Posrnuli bh. velikani

Najveće razočaranje u Premijer ligi BiH ove sezone je FK Borac iz Banja Luke. Velikan bh. fudbala se svim silama pokušavao spasiti ispadanja iz lige, ali u tome na kraju nije uspio. Banjalučani su tokom većeg dijela sezone bili u opasnoj zoni iz koje nisu uspjeli pobjeći, a na kraju im je presudio domaći remi protiv Viteza (2:2), koji je rastužio sve navijače ovog kluba.

Borac je ne tako davno igrao važnu ulogu u bh. fudbalu, nerijetko je osvajao trofeje, a dogodine će ponovo igrati u 1. ligi Republike Srpske. Sa Gradskog stadiona su poručili da je cilj kluba ekspresan povratak u Premijer ligu. Borac objektivno pripada najjačem rangu bh. fudbala, a ostaje da se vidi kada ćemo ga ponovo vidjeti u eliti.

Još jedan veliki bh. klub se oprostio od Premijer lige, i to davno. Mostarski Velež je u sezoni iza nas sakupio samo devet bodova iz 30 utakmica i jasno je da su Rođeni i zaslužili ispadanje. Pred Mostarcima je veliki posao i težak zadatak vraćanja Veleža u Premijer ligu, a prije svega je potrebno dovesti klub u red i početi s normalnim radom. Organizacija kluba je temelj za sve ostalo, a situacija u Veležu je veoma loša. Čini se da pred Veležom nije svjetla budućnost, ali se pravovremenom reakcijom može spriječiti potpuni debakl i propadanje kluba. Za to još nije kasno...

Od Premijer lige su se oprostila još dva 'starosjedioca'. To su Slavija i Travnik, koji su dugi niz godina nastupali u eliti, a ove sezone su završili na 12. i 13. mjestu i neće dočekati Ligu 12. Ligu su napustili još Rudar iz Prijedora i Drina iz Zvornika.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.