Dijamant juri Shevchenka

Može li Džeko ispisati historiju kvalifikacija za SP?

Kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko veoma je blizu velikog rekorda kada su u pitanju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Našem Dijamantu su ovo treće kvalifikacije za Mundijal u karijeri, a u prethodna dva navrata bio je veoma efikasan. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se 2010. godine održavalo u Južnoj Africi, Džeko je postigao devet golova, dok je u kvalifikacijama za SP u Brazilu bio strijelac deset golova. 

To znači da je u ta dva ciklusa postigao 19 pogodaka čemu je dodao i jedan u meču protiv Estonije na Bilinom Polju prošlog mjeseca. Napadač Rome sada ima 20 golova na svom kontu i trenutno je na samo šest golova udaljen od rekorda kojeg drži legenda Ukrajine Andriy Shevchenko.

Naime, kada je u pitanju evropska zona kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Shevchenko je u karijeri postigao ukupno 26 golova iz 40 utakmica i najbolji je strijelac za evropski dio. Odmah iza njega nalazi se Džeko kojem su za pomenutih 20 golova trebala 24 meča. Dakle, Džeko u ovim kvalifikacijama ima da odigra još osam mečeva (ukoliko ne bude povreda ili suspenzija) i veoma su realne šanse da će prestići ovaj rekord penzionisanog Ukrajinca.

Treba spomenuti i to da je Shevchenko odigrao kvalifikacije za četiri Svjetska prvenstva te da se jednom uspio plasirati na Mundijal i to 2006. godine u Njemačku. Na istoj listi iza Džeke nalaze se Portugalac Pauleta i Šveđanin Ibrahimović sa golom manje od Dijamanta.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Reprezentacija BiH večeras od 20.45 sati na Bilinom Polju igra meč protiv Kipra i Džeko će već na toj utakmici imati priliku da se dodatno približi nekadašnjem napadaču Milana i Chelseaja.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.