Za većinu igrača ste čuli, za klubove ne

Nekad su harali Evropom, a danas su zvijezde u Indiji

Mnogi proslavljeni fudbaleri se odluče pred sami kraj karijera provesti nekoliko godina van evropskih liga.

Jedna od zemalja koja je sve popularnija za takvu vrstu avanture je Indija. Njihova Superliga je puna velikih imena evropskog i svjetskog fudbala.

Svi znamo ko su Forlan, Lucio ili Postiga, ali mnogi ne znaju da se oni još uvijek profesionalno bave fudbalom i da čine indijsku Superligu mnogo jačom.

U ovom slideu pogledat ćemo koje su to najveće zvijezde koje trenutno igraju ovu ligu. Društvo poznatim fudbalerima čine neki azijski igrači, koje svakako nisu tolike zvijezde, ali su zaslužili da se spomenu.

1. Diego Forlan

Forlan je dobro poznato ime svih ljubitelja fudbala širom svijeta. Nekada je bio član Manchester Uniteda, Atletico Madrida i Intera, ali najbolje partije uvijek je pružao u dresu reprezentacije Urugvaja.

Danas je član indijske ekipe Mumbia City.

2. Helder Postiga

Ovaj sjajni napadač iz Portugala tokom karijere promijenio je veliki broj klubova. Između ostalih igrao je za Porto, Tottenham, Valenciju i Deportivo, a danas je član ekipe Atletico de Kolkata.

Za reprezentaciju Portugala odigrao je 71 meč i postigao 27 golova.

3. Lucio

Fudbaler ekipe Goa nekada je važio možda i za najboljeg defanzivca na svijetu. Nastupao je za neke od najvećih klubova Evrope poput Bayerna ili Intera.

Sa Interom je osvojio Ligu šampiona 2010. godine, a sa reprezentacijom Brazila postao je prvak svijeta 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

4. Iain Hume

Nekadašnji fudbaler Leicestera već više od dvije godine nastupa u indijskoj Superligi i jedna je od najvećih zvijezda ovog takmičenja. 

Iako nikada u Evropi nije izgradio veliko ime, to je uspio da učini u Indiji. On je prošle sezone postigao 11 golova što je pomoglo njegovom timu da ima sjajnu sezonu, a ove godine očekuje se sličan uspjeh.

5. Sunil Chhetri

Radi se o fudbaleru koji je većinu karijere proveo igrajući u domaćoj, indijskoj ligi. Za reprezentaciju Indije odigrao je 91 meč te je postigao 51 gol.

Vjerovatno ne bi bilo pogrešno reći da se radi o najboljem fudbaleru ove lige, ako računamo samo domaće igrače.

6. Eidur Gudjohnsen

Legendarni fudbaler sa Islanda nekada je nosio dres Barcelone i Chelseaja. Radi se o jednom od najiskunijih fudbalera indijske Superlige koji će sigurno svojim iskustvom pomoći ekipi Pune Cityja.

7. Eugeneson Lyngdoh

Također još jedan fudbaler koji dolazi iz Indije. Po mnogim mišljenjima on je najbolji vezni fudbaler u historiji ove lige. Nastupa također za ekipu Pune Cityja.

8. Florent Malouda

Florent Malouda je možda i najpoznatije ime u ovoj ligi. Najveću slavu stekao je za vrijeme igranja u ekipi Chelseaja. Njegovo iskustvo sigurno će dobro doći ekipi Delhi Dynamosa. 

Za reprezentaciju Francuske Malouda je odigrao 80 mečeva te je postigao devet golova.

9. Jeje Lalpekhlua

Ne viđamo često da se neki fudbaler iz Indije nađe na bilo kakvoj listi najboljih fudbalera, ali Jeje Lalpekhlua je to sigurno zaslužio. Radi se o jednom od najboljih fudbalera u cijeloj Aziji.

On je drugi najbolji strijelac u historiji ove lige, a trenutno nastupa za ekipu Chennaiyina.

10. Apoula Edel

Ovaj golman je nekada nastupio za ekipu PSG-a i sigurno sa sobom nosi veliko iskustvo. Iako je rođen u Kamerunu, od 2003. do 2005. godine branio je za reprezentacju Armenije.

Sigurno se radi o najboljem golmanu indijske Superlige.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.