Nevjerovatna konkurencija

Dodjelu Zlatne lopte 1998. godine nikada neće nadmašiti!

Endin Čaušević

Za nekoliko mjeseci ponovo će biti održana dodjela Zlatne lopte, a ljubitelji fudbala znaju da će se za istu nagradu boriti Lionel Messi i Cristiano Ronaldo.

Posljednjih deset godina dodjela Zlatne lopte za najboljeg igrača svijeta više nije toliko interesantna. Interes su "ubili" Lionel Messi i Cristiano Ronaldo koji su zajedno osam puta osvajali Zlatnu loptu.

Da stvar bude gora unaprijed se zna da će se oni boriti za nagradu, dok treće mjesto obično pripadne igraču koji je svjestan da ne može do Zlatne lopte. Ipak, nekada je ova nagrada bila veliki hit jer se znalo da je konkurencija za Zlatnu loptu nevjerovatna.

Najveće "ludilo" bilo je 1998. godine kada se za Zlatnu loptu borilo deset fudbalera, a ova lista danas izgleda impresivno. Na njoj se nalazi deset majstora ove igre.

10. Marcel Desailly (Chelsea)

Francuski odbrambeni igrač "eksplodirao" je na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj. Također, ovaj igrač je pružao dobre igre u dresu Chelseaja koji tada i nije bio u vrhu engleskog fudbala. Desaily je bio zadnji na ovoj listi sa 17 osvojenih glasova.

9. Edgar Davids (Juventus)

Davids je po mnogim stvarima obilježio svoju eru u fudbalu. Holanđanin je bio sjajan defanzivni vezni fudbaler, a briljirao je u dresu Juventusa. Važnu ulogu imao je i u selekciji Holandije koja je tada bila jedna od najboljih selekcija svijeta. Davids je bio deveti sa 28 bodova.

8. Dennis Bergkamp (Arsenal)

Legendarni holandski reprezentativac skoro cijelu karijeru proveo je u Arsenalu. Bergkamp je stekao status legende u londonskom klubu, a 1998. godine pokazao je da njegovo vrijeme tek dolazi. On je na kraju završio kao 8. najbolji igrač svijeta sa 28 bodova.

7. Lilian Thuram (Parma)

Thuram je također jedan od igrača koji je briljirao na Svjetskom prvenstvu 1998. godine. On je tada bio član Parme, ali je sjajnim igrama na kraju završio u Juventusu s kojim je osvojio mnoge titule. 1998. godine bio je sedmi igrač svijeta sa 36 osvojenih bodova.

6. Gabriel Batistuta (Fiorentina)

Batistuta je napadač kojeg su svi voljeli. Argentinac je najveći trag ostavio igrajući za Fiorentinu, a 1998. godine bio je možda i najbolji. Velika čast za njega je bila da konkuriše za Zlatnu loptu, a na kraju je završio na šestoj poziciji sa 43 boda. Nakon Fiorentine igrao je i za Romu.

5. Rivaldo (Barcelona)

Brazilac je te godine tek stigao na Nou Camp i odmah je pokazao da će ostaviti dubok trag u ovoj ekipi. Rivaldo je odlično igrao na SP-u u Francuskoj i na kraju je bio peti igrač svijeta sa 45 bodova. To je bio znak da će brazilski fudbaler godinu kasnije osvojiti ovu nagradu sasvim zasluženo.

4. Michael Owen

Nevjerovatni 18-godišnji napadač Liverpoola bio je najveće otkriće 1998. godine. Svojim igrama u dresu Redsa, ali i reprezentaciji Engleske očarao je mnoge ljubitelje fudbala. Tada se vjerovalo da će Owen ostvariti zavidnu karijeru, ali nažalost nije uspio u tome. Owen je 1998. godine u žestokoj konkureniji bio četvrti na svijetu sa 51 bodom.

3. Ronaldo (Inter)

I došli smo do TOP 3, a na trećem mjestu je legendarni Ronaldo, dvostruki osvajač Zlatne lopte. Brazil je u ljeto 1998. godine izgubio u finalu SP-a od Francuske i vjerovatno je to odlučilo da na kraju ne osvoji ovu nagradu. Ronaldo je na trećem mjestu imao 66 bodova.

2. Davor Šuker (Real Madrid)

Legendarni napadač Hrvatske 1998. godine uspio je da dođe u sami vrh najboljih igrača svijeta. Šuker je odlično igrao u dresu kraljevskog kluba, a sa selekcijom Hrvatske osvojio je treće mjesto na SP-u što je i danas najbolji rezultat ove selekcije u historiji. Napadač Hrvatske je te godine bio najbolji strijelac SP-a. Šuker je bio drugi, ispred Ronalda, sa 68 bodova.

1. Zinedine Zidane (Juventus)

Sasvim zasluženo Zlatnu loptu 1998. godine osvojio je Zinedine Zidane koji je vodio Francusku do titule prvaka svijeta. To je bio okršaj Zidanea i Ronalda, a francuski igrač bio je bolji u tom finalu, ali i šest mjeseci kasnije na dodjeli Zlatne lopte. Zidane je završio ubjedljivo prvi na ovoj listi sa 244 boda.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.