Najviše poena, asistencija, skokova...

Okom statistike: Oni su naši najbolji igrači na EP

Juniorska košarkaška reprezentacija naše zemlje večeras će u četvrtfinalu Evropskog prvenstva odmjeriti snage sa Francuskom.

Naši juniori su plasman u TOP 8 izborili drugim mjestom u grupi C, u kojoj su još bile Litvanija, Izrael i Latvija. Izabranici Josipa Pandže su ostvarili dvije pobjede i jedan poraz, što je na kraju bilo dovoljno za drugu poziciju koja nas je odvela na megdan Francuzima.

U nastavku ćemo prikazati individualni učinak naših košarkaša na utakmicama grupne faze, kao i neke statističke podatke kao uvertiru za četvrtfinalnu utakmicu koja se igra od 18:45 sati.

Najveća minutaža

U tri utakmice grupne faze, najviše vremena na parketu proveo je Džanan Musa koji je po utakmici igrao 34 minute. Osim njega, velikom minutažom mogu se pohvaliti Čerkezović i Gegić, koji prosječno na parketu provedu 32,3 odnosno 31,1 minutu. Dalje slijede Antunović (25,6), Čampara (25,0), Marić (22,8), Talić (19,6)...

Najviše skokova

Reprezentacija BiH ima dosta dobrih skakača, a prednjači Emir Čerkezović koji prosječno bilježi 8,3 skoka po utakmici. Nikola Marić i Džanan Musa su u tri utakmice grupne faze prosječno imali tačno osam skokova po meču, a Amar Gegić 6,3. Naši najbolji skakači u fazi napada su Marić i Čerkezović sa 3,7 ofanzivna skoka po utakmici, dok u odbrani Musa prednjači sa prosječno 5,7 defanzivnih skokova po susretu.

Najviše asistencija

Najbolji asistent u našoj ekipi je Amar Gegić, koji je u tri utakmice grupne faze prosječno imao 5,3 asistencije po meču. Nakon njega slijede Džanan Musa sa 2,7, te Darko Talić sa 1,7 asistencije po utakmici.

Najviše poena

Očekivano, po broju ubačenih poena prednjači Džanan Musa koji je sa 20,3 poena po utakmici najbolji strijelac ne samo naše reprezentacije, već kompletnog Evropskog prvenstva. Dobro kotiraju i Amar Gegić i Sani Čampara, koji prosječno imaju 13,7 odnosno 13,0 poena po utakmici, dok Darko Talić u prosjeku postiže 10,7 poena po meču. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.