Po čemu ćemo je pamtiti?

Bh. sport u 2016. godini: Više neuspjeha, nego uspjeha

Polako se spušta zavjesa na 2016. godinu, koja nije bila pretjerano plodna za bh. sport.

U njoj smo pratili neke velike sportske događaje kao što su Evropsko prvenstvo u fudbalu i ljetne Olimpijske igre, ali nemamo se čega prisjećati jer naša selekcija nije bila na smotri najboljih, dok su bh. olimpijci u potpunosti podbacili. Kada se tome doda da košarkaši nisu izborili plasman na Eurobasket, jasno je da je u 2016. bilo više neuspjeha nego uspjeha.

U godini na izmaku bilo je i nekih svjetlih trenutaka, a u nastavku ćemo se ukratko prisjetiti dešavanja kojih ćemo najviše pamtiti. 

Pobjeda Džumhura nad Nadalom

Damir Džumhur je 26. marta ostvario najveću pobjedu u karijeri. Naš najbolji teniser je u Miamiju igrao protiv Rafe Nadala, koji mu je predao meč pri rezultatu 1:1 i 3:0 za Džumhura u trećem setu. Džumhur se zahvaljujući tome plasirao u 3. kolo Miamija, u kojem je savladao Kukuškina.

Zrinjski prvak, Radnik senzacionalno osvojio Kup BiH

Godina koja je na izmaku ostat će upamćena i po tome što je Radnik iz Bijeljine prvi put u historiji osvojio trofej i to u Kupu BiH. Radnik je u finalu savladao Slobodu sa ukupnih 4:1 i tako ispisao najljepše stranice svoje klupske historije te prvi put zaigrao u kvalifikacijama za Evropsku ligu. Titulu prvaka BiH osvojio je Zrinjski, koji je bio prilično dominantan. U 30 kola, Zrinjski je ostvario 21 pobjedu, šest remija i tri poraza, a osvojio je 69 bodova.

Željezničar i Sarajevo nisu igrali Evropu

Dva najveća bh. fudbalska kluba će 2016. godinu pamtiti po lošim rezultatima. Željezničar i Sarajevo su, nakon dugo vremena, ostali bez plasmana u evropska takmičenja i tako značajno osiromašili sportski program u našem glavnom gradu u ljetnim mjesecima, kao i svoje budžete. Sarajevo je sezonu završilo na četvrtom, a Željezničar na petom mjestu, što je bilo nedovoljno da se izbori plasman u Evropu.

Nezapamćeno loši rezultati bh. klubova u Evropi

Možda je izostanak sarajevskog dvojca i uticao da naši klubovi u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Evropsku ligu ostvare nezapamćeno loše rezultate. Svi naši predstavnici (Zrinjski, Sloboda, Radnik i Široki Brijeg) su u Evropi 'zapeli' već na prvoj prepreci, a najvećom sramotom moglo bi se nazvati ispadanje Širokog od Birkirkare sa Malte. Zrinjski se dobro nosio sa Legijom, dok su Sloboda i Radnik rutinski eliminisani od Beitara, odnosno Beroa.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci osvojila srebro u Riju

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci osvojila je srebrenu medalju na Paraolimpijadi u Rio de Janeiru nakon što je u finalu izgubila od Irana sa 3:1. Za naš tim je ovo bila treća srebrena medalja uz dvije zlatne na Paraolimpijskim igrama.

Kadeti nastupili na Evropskom prvenstvu u Azerbejdžanu

Kadetska fudbalska reprezentacija BiH je u maju nastupila na U-17 Evropskom prvenstvu u Azerbejdžanu. Izabranici Sakiba Malkočevića su igrali u grupi B sa Njemačkom, Ukrajinom i Austrijom, a takmičenje su završili u grupnoj fazi sa jednom pobjedom nad Ukrajinom i dva poraza. Ovo je bilo prvo učešće neke naše fudbalske reprezentacije na Evropskom prvenstvu i, samim tim, rezultat za historiju. 

Veliki transfer Miralema Pjanića u Juventus

Reprezentativac BiH Miralem Pjanić ovog ljeta je napravio veliki transfer iz Rome u Juventus. Transfer je bio vrijedan 38 miliona eura, a naš fudbaler je poručio da je glavni motiv zbog kojeg je odlučio preći u Juventus želja za osvajanjem trofeja.

Šesto mjesto juniora na Evropskom prvenstvu

Juniorska košarkaška reprezentacija BiH je osvojila šesto mjesto na Evropskom prvenstvu koje je u decembru održano u turskom Samsunu. Naša selekcija tako nije uspjela izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo, a u borbi za peto mjesto poražena je od Španije. Prethodno smo u četvrtfinalu eliminisani od Francuske, koja je kasnije postala prvak Evrope.

Bh. olimpijci u Riju kao turisti

Najveći sportski događaj 2016. godine bile su ljetne Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Iako smo se ovoga puta nadali osvajanju medalje, ostali smo razočarani još jednim rezultatskim krahom. U Riju nas je predstavljalo 11 sportisa, a naš najveći adut za medalju bio je atletičar Amel Tuka, koji nije bio na nivou. Tuka se nije uspio plasirati ni u finale trke na 800 metara, a u drugoj grupi polufinala s vremenom 1:45,23, zauzeo je četvrto mjesto. Osim Amela Tuke, na OI su nas predstavljali atletičari Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucia Kimani, plivači Mihajlo Čeprkalo i Amina Kajtaz, džudistkinja Larisa Cerić, streljačica Tatjana Đekanović i teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić.

Debakl u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo

Košarkaška reprezentacija BiH iznenađujuće nije uspjela izboriti plasman na Evropsko prvenstvo. U grupi sa Rusijom i Švedskom, naš tim je ostvario dvije pobjede i dva poraza, što je bilo nedovoljno za plasman na Eurobasket. Ovaj rezultatski debakl je ostao u sjeni sukoba u našem timu, posebno famoznog duela Teletovića i Muse, koji je dodatno doprinio tome da ovaj ciklus poželimo što prije zaboraviti. 

Promjena formata Premijer lige BiH

Premijer liga BiH se u 2016. godini počela igrati u novom formatu. Umjesto 16, ligu sada sačinjava 12 klubova i nakon 22 kola će se podijeliti u Ligu za prvaka i Ligu za opstanak, gdje će biti odigrano dodatnih 10 kola. Za analizu je još rano, a vrijeme će pokazati da li je ovaj potez bio ispravan. Za sada je dojam da je liga dobila na kvaliteti, ali čini se ne toliko koliko se očekivalo.

Plasman Davis Cup reprezentacije u A diviziju

Davis Cup reprezentacija BiH je u septembru pobjedom nad Litvanijom napravila historijski rezultat i plasirala se u 1. grupu Euroafričke zone. Naš tim su činili Damir Džumhur, Mirza Bašić, Tomislav Brkić i Nerman Fatić, koji će ostati zlatnim slovima upisani u historiju bh. tenisa. Davis Cup reprezentaciju BiH u novoj godini čekaju novi izazovi, a u prvom kolu EA zone igrat ćemo sa Poljskom od 3. do 5. februara u Zenici.

SFK 2000 kao svijetla tačka bh. klupskog fudbala

Rezultati koje godinama ostvaruje ekipa SFK 2000 Sarajevo potvrđuju neviđenu dominaciju u ženskom fudbalu, a 2016. je za ekipu Samire Hurem bila posebno uspješna. Osim toga što se SFK 2000 prošetao do titule u domaćem prvenstvu, napravljen je i veliki evropski iskorak. SFK je igrao 1/16 finala Lige prvaka, a sekunde su ga dijelile od plasmana u osminu finala, s obzirom da je eliminisan od favorizovane Rossiyanke ukupnim rezultatom 2:1 i to golom u sudijskoj nadoknadi. Definitivno, ovaj klub je svijetla tačka bh. klupskog fudbala i u budućnosti od njega možemo očekivati još bolje rezultate na evropskoj sceni.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.