Oni kucaju na vrata A tima

Deset igrača koji se imaju pravo nadati Mešinom pozivu

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine će krajem ovog mjeseca odigrati dvije utakmice, koje će selektoru Mehmedu Baždareviću poslužiti kao idealna prilika da isproba neke nove fudbalere.

Zmajevi će prvo 25. marta igrati kvalifikacionu utakmicu protiv Gibraltara, a zatim će tri dana kasnije gostovati reprezentaciji Albanije u Elbasanu.

S obzirom da je našoj reprezentaciji neminovna smjena generacija, koja se opasno približava, dolazi vrijeme kada bismo se trebali početi više oslanjati na neke mlađe snage.

Širom Evrope naši mladi fudbaleri s mnogo uspjeha nastupaju za svoje klubove, ali do sada nikada nisu dobijali ozbiljniju priliku u A timu, a neki od njih ni poziv.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Predstojeća utakmica protiv vjerovatno najslabije reprezentacije u Evropi će biti prava prilika da na sceni vidimo neka nova lica, a šta tek reći za meč protiv Albanije ako znamo da prijateljske utakmice i služe kako bi se isprobavanjem novih igrača proširio krug ozbiljnih kandidata za neka sljedeća okupljanja. 

U nastavku pogledajte listu od deset fudbalera koji se s pravom mogu nadati pozivu u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ako ne za predstojeće dvije utakmice, onda u skorijoj budućnosti. Tu je veliki broj mladih igrača, ali i nekoliko iskusnijih koji u posljednje vrijeme igraju u dobroj formi, pa ne bi bilo iznenađenje da ih (ponovo) vidimo u A timu.

Dario Đumić (NEC Nijmegen)

Dario Đumić je 25-godišnji Sarajlija koji s mnogo uspjeha nastupa u holandskoj Eredevisiji. Ovaj stoper je od ove sezone član NEC-a iz Nijmegena, za koji je nastupio na svih 25 utakmica na prvenstvu i igrač je s najvećom minutažom k lubu koji zauzima 12. mjesto na tabeli. Iako igra u odbrani, Đumić je ove sezone postigao četiri gola uz isto toliko asistencija u Eredivisiji, a svakako da treba uzeti u obzir i to da su našoj reprezentaciji neophodna pojačanja za budućnost na stoperskoj poziciji.

Amer Gojak (Dinamo Zagreb)

Amer Gojak ima samo 20 godina i jedan je od fudbalera koji će u budućnosti vjerovatno biti predvodnici jedne nove generacije našeg nacionalnog tima. Međutim, uopšte nije rijetkost da igrači u njegovim godinama počnu dobijati priliku u A selekcijama svojih zemalja, a tu se najbolje prisjetiti Pjanićevih početaka u Bosni i Hercegovini. Gojak se ove sezone ustalio u prvom timu zagrebačkog Dinama, pretežno igra u prvoj postavi, a navijači zagrebačkog kluba i mediji u susjedstvu su redovno puni riječi hvale za njegove nastupe. Gojak je nedavno u razgovoru za SportSport.ba poručio da bi "pokazao šta zna kada bi se našao u timu sa Pjanićem i Džekom", čime je pokazao da mu nimalo ne manjka samopouzdanja.

Muris Mešanović (Slavia Prag)

Muris Mešanović nije toliko mlad fudbaler (26 godina), ali njegov ovosezonski učinak svakako nije zanemarljiv. Ovaj napadač nastupa za Slaviju iz Praga koja se, nakon mnogo godina, nalazi na prvom mjestu u Češkoj ispred Viktorije i Sparte. Mešanović je u 17 utakmica postigao osam golova i jedan je od vodećih strijelaca u ligi, a nije isključeno da u budućnosti dobije poziv u reprezentaciju.

Samir Memišević (Groningen)

BiH ima još jednog stopera koji s mnogo uspjeha igra u Holandiji. Riječ je o Samiru Memiševiću, 23-godišnjem defanzivcu Groningena, koji je u ovaj klub stigao prošlog ljeta iz Radnika. Memišević nije imao problema da se prilagodi na evropski fudbal i ove sezone je odigrao 18 utakmica u Eredivisiji, a interesantno je da u drugom dijelu sezone nastupa na čak tri pozicije u ekipi. Po vokaciji je stoper, a po potrebi zadnji vezni i desni bek. Memišević je već debitovao za BiH i to u prijateljskom susretu protiv Španije, koji je odigran u maju prošle godine.

Sanjin Prcić (Rennes)

Vezni fudbaler Rennesa se nakon pada u karijeri i igranja u Seriji B ponovo vratio na željeni nivo i ove sezone igra bitnu ulogu u svom klubu, koji se takmiči u Ligue 1. Prcić (23) je za reprezentaciju BiH debitovao u septembru 2014. godine, ali ga dugo nije bilo na reprezentativnim okupljanjima i ne bi bilo preveliko iznenađenje da se vrati u naš nacionalni tim ukoliko nastavi sa dobrim igrama.

Jasmin Burić (Lech Poznan)

Nekadašnji golman zeničkog Čelika Jasmin Burić nedavno se vratio na gol ekipe Lecha. Ovaj Zeničanin nije u posljednje vrijeme bio prva opcija na golu ekipa iz Poznana, a jedan od razloga je i povreda koju je dugo vukao. Ipak, kako je ponovo postao počeo braniti u kup utakmicama, dok je u prvenstvenim i dalje na klupi, nije isključeno da možda ponovo dobije poziv u naš nacionalni tim, iako je konkurencija na golmanskoj poziciji uzuzetno jaka.

Daniel Pavlović (Sampdoria)

Daniel Pavlović je 28-godišnji lijevi bek koji od ove sezone nastupa u Seriji A za ekipu Sampdorije. Bivši mladi reprezentativac Švicarske posjeduje bh. državljanstvo i jedan je od potencijalnih novajlija na spisku Mehmeda Baždarevića. Teško da se Pavlović može nadati pozivu za predstojeće dvije utakmice, ali u budućnosti zašto ne.

Riad Bajić (Konyaspor)

Napadač Konyaspora Riad Bajić igra fantastičnu sezonu i trenutno je drugi strijelac turske Super lige sa deset pogodaka. Bivši napadač Željezničara ima samo 22 godine i nalazi se u ogromnom usponu pa je, nakon U-21 selekcije, došlo pravo vrijeme da dobije svoju priliku i u A reprezentaciji. Bajić će vjerovatno dobiti poziv za predstojeće utakmice, a nije nemoguće da u susretu sa Gibraltarom upiše i svoje prve minute za BiH. Podsjetimo, Edin Džeko je suspendovan i neće nastupiti u tom susretu.

Rade Krunić (Empoli)

Vezni fudbaler Empolija Rade Krunić igra veoma dobru sezonu u Seriji A i jedan je od onih koji bi u budućnosti mogli biti standardni reprezentativci naše zemlje. Krunić ima 23 godine i za reprezentaciju BiH je upisao samo jedan nastup, a postoji realna šansa da će se naći na novom Baždarevićevom spisku. 

Armin Hodžić (Dinamo)

Bez sumnje, Armin Hodžić je trenutno bh. fudbaler koji se nalazi u najboljoj formi. U posljednje vrijeme doslovno nema utakmice na kojoj Hodžić ne postigne gol, a na posljednje četiri je zabio čak osam golova. Bivši napadač Željezničara je u prvom dijelu sezone bio nepravedno zapostavljen i novu priliku je dobio tek na zimskim pripremama, gdje je i pokazao da je trenutno najbolji napadač Dinama. Za ovog 22-godišnjaka ono najbolje tek dolazi i zaista bi bilo čudo da ga uskoro ne vidimo na terenu na nekoj od utakmica naše reprezentacije.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.