15 najboljih fudbalskih škola

Ovdje su stvorene zvijezde: Najbolje fudbalske škole svijeta

Iako vas ogroman broj igrača koje na raspolaganju imaju najveći svjetski klubovi može navesti na misao da mladi igrači rastu na drvetu, to nikako nije slučaj. Većina mladih igrača prolazi kroz dugogodišnji razvoj uz pomoć timova eksperata, od trenera, sportskih znanstvenika, do doktora i nutricionista, a sve pod okriljem fudbalskih akademija.

Kako plate današnjih igrača vrtoglavo rastu, uloga odličnih uslova za trening i razvoj važnija je nego ikada. Neke od akademija proizvode masu novih talenata koje zatim rasprodaju klubovima širom svijeta, dok druge praktikuju razvoj mladih igrača za redove sopstvenih ekipa.

Kakve god da su njihove namjere, neizbježno je da su neke fudbalske akademije produktivnije od drugih. 

Ovdje je pregled 15 takvih koje su ujedno i dokaz da posezanje za čekovnom knjižicom nije uvijek pravi potez.

15. FK Partizan

Fudbalska akademija FK Partizan nalazi se na ovoj listi čisto zbog velikog broja, trenutno aktivnih, igrača u čijem razvoju je učestvovala.

Prema posljednjem istraživanju CIES Football Observatorya, koji nadgleda rad akademija u 31 evropskoj ligi, beogradski klub je proizveo više igrača od bilo kojeg drugog u skorijoj prošlosti. 

Nevjerovatnih 78 igrača poteklo je iz razvojnog programa FK Partizana, uključujići Lazara Markovića, Andriju Živkovića te Stevana Jovetića. Zanimljivo je da, još uvijek, 13 igrača iz akademije nastupa za klub u kojem su ponikli. Naravno, većina igrača ponikli u Partizanu možda ne posjeduje kvalitet, kao igrači iz nekih od glamuroznijih akademija u Evropi, ali nemoguće je ostati neimpresioniran ogromnim brojem aktivnih igrača koji dolaze iz ovog kluba.

14. Athletic Bilbao

Prema istoj CIES-ovom ispitivanju, 63% posto prvotimaca Athletic Bilbaoa dolazi iz njihove fudbalske akademije, što je rekordan postotak među klubovima iz najboljih evropskih liga. Uzimajući u obzir pravilo da ovaj klub bira samo igrače iz Baskije, ovakav postotak ne zvuči začuđujuće. Ova politika ekipe iz Bilbaoa nije, u biti, zvanična, ali bi bilo potrebno mnogo hrabrosti i ludsoti da neko u Athleticu zaobiđe ovo nepisano pravilo.

Bilbao, klub osnovan 1898. godine, jedna je od tri ekipe koje nikada nisu ispale iz najvišeg ranga španskog fudbala. 

Osim što je proizvela veliki broj sopstvenih prvotimaca, akademija španskog kluba razvila je nekoliko talenata koji danas igraju širom Evrope. Neki od primjera su Ander Herrera koji trenutno nastupa za Manchester United, te Fernando Llorente, član Swansea Cityja.

13. C.D. Guadalajara

Kao i Athletic Bilbao i C.D. Guadalajara ima tradiciju, kada je riječ o biranju igrača, poslovanja u lokalnim okvirima. Ekipa za koju su ,još od njenog osnivanja 1906, nastupali isključivo Meksikanci osvojila je 11 ligaških titula. Chivasi, kako popularno nazivaju ovu ekipu, nikada nisu ispali iz najelitnijeg ranga takmičenja, te su službeno i klub sa najviše navijača u Meksiku.

Klub je većinu svojih prvotimaca dobio kroz razvoj u svojoj akademiji, a neki od onih koji su uspjeh postigli na međunarodnoj sceni su Javier Chicharito Hernandez, Omar Bravo i Marco Fabian.

12. Dinamo Zagreb

Impresivni rezultati Dinamove akademije u razvoju mladih talenata su još nevjerovatniji uzme li se u obzir da je budžet za njihov razvojni program svega 1.3 miliona eura.

Luka Modrić, Dejan Lovren i Šime Vrsajko samo su neki od hrvatskih internacionalaca koji su prošli kroz Dinamovu akademiju. Klupska politika zagrebačkog kluba da svake godine uključi minimalno dva igrača iz omladinskog pogona u prvi tim sigurno je pomogla u njihovim prvenstvenim uspjesima.

11. Feynoord

Ispostavilo se da su dugovi od 50 miliona eura bili pravi blagoslov za ekipu Feynoorda, koja je jedno vrijeme bilježila ispodprosječne rezultate. Pošto nisu bili u mogućnosti učestvovati na međunarodnom tržištu i kupovati igrače, holandski klub bio je prisiljen, 2009. godine, ponovo pokrenuti svoju fudbalsku akademiju. Ovaj potez potpuno je promijenio pravac kluba, ali i stanje na terenu. Pravilo da uvedu najmanje dva igrača iz akademije u prvi tim, svake sezone, svakako je doprinijelo da, trenutno, 14 takvih igrača nastupa za prvi tim Feynoorda.

Čak pet igrača koji su na zadnjem Svjetskom prvenstu nosili dres Holandije proizvod su ovog programa.  Jedan od igrača iz Feynoordove akademije, istina iz nešto ranijeg perioda, je i Robin van Persie.

10. Clairefontaine

Clairefontaine je akademija koja nije povezana ni sa jednim klubom, već predstavlja nacionalni trening centar, osmišljen s ciljem razvoja igrača za različite francuske provligaše kao i reprezentaciju ove zemlje. Ova akademija okuplja najveće talente, uzrasta 13 - 15 godina, iz pariške regije. 

Jedna od dvanaest elitnih akademija osnovanih od strane Francuske fudbalske federacije, Clairefontaine je daleko najuspješnija. Sa izdancima poput Nicolasa Anelke, Louisa Sahe, Williama Gallasa i Abu Diabya, a da ne spominjemo legendarnog Thierry Henryja, rezime ove akademije zaista je impresivan.

9. Southampton

Rijetki su, prije dvadesetak godina, mogli predvidjeti da će Southampton postati najefektivnija fudbalska škola u Engleskoj. Theo Walcott, Adam Lallana,  Alex Oxlade - Chamberlain, Luke Shaw i,naravno, Gareth Bale, samo su neka od imena koje je, tokom prve decenije 21. vijeka, proizvela fudbalska akademija Southamptona.

Ali, uz to što osiguravaju igrače za vlike engleske klubove poput Liverpoola, Arsenala ili Tottenhama, Southampton je uspio zadržati značajan dio svojih igrača, što je uzrokovalo uspon ovog kluba, koji je ponovo postao respektabilan član engleske Premijer lige.

8. Santos

Čak i da je Santos zatvorio svoju akademiju prije šezdeset godina, morao bi se naći na ovoj listi. Razlog je jednostava, u Santosu su otkrili Pelea, po mnogima najboljeg napadača, ali i igrača uopšte, svih vremena. Međutim, akademija Santosa koja u prosjeku ima 100 mladih igrača u svojim redovima, razvila je i neke od najvećih zvijezda današnjice. Samo neki od njih su Neymar, Robinho, Alex, Diego, Ganso i Elano.

7. Sao Paulo

Sao Paulo možda nije imao Pelea, ali jeste Kaku, Cafua, i značajan broj brazilskih internacionalaca u skorijoj historiji. 

Plodna južnoamerička akademija postala je prava fabrika za proizvodnju igrača kada se, 2005. godine, preselila u moderni, 220.000 kvadratnih metara prostrani, trening kompleks. Osim što osigurava polovinu igrača za brazilski državni tim, akademija je osvojila i mnoge juniorske titule, uključujući Copa Sao Paulo 2010. godine.

6. Manchester United

Vjerovatno, najtalentovanija grupa igrača koja je izašla iz jedne generacije omladinskog pogona, jeste generacija '92. akademije Manchester Uniteda. Giggs, Beckham, Butt, Scholes i braća Neville ušli su legendu, a ova akademija razvila je još mnogo sličnih talenata. 

Formirana prije Drugog svjetskog rata, proizvod akademije bili su i osvajači Svjetskog prvenstva Bobby Charlton i Nobby Stiles, kao i najtalentovaniji krilni igrač svoje generacije George Best. Od preuređenja, 1998. godine, program je pomogao oblikovati karijere mnogih današnjih zvijezda poput Gerarda Piquea, Paula Pogbe i Welbecka.

5. Sporting Lisabon

Kao i, manje više, svaki evropski velikan i Manchester United je profitirao od odličnog rada akademije Sportinga iz Lisabona. Cristiano Ronaldo, koji je u Sportingu načinio veliki korak od U16 ekipe do prvog tima, takođe je izučio zanat u akademiji lisabonskog kluba. Rezultat rada ove akademije bili su i Nani, ali i legendarni Luis Figo.

I reprezentacija Portugala može zahvaliti akademiji Sportinga na skorašnjim uspjesima, čak deset njenih igrača je nastupalo za Portugal u ekipi koja je osvojila Evropsko prvensto prošle godine.

Uspio je i Sporting zadržati određeni broj talentovanih igrača u svojim redovima, pa tako 11 igrača iz akademije danas nastupa za prvi tim.

4. Real Madrid

Real Madrid je danas poznatiji po svojoj kupovnoj moći nego po razvoju mladih igrača, ali njihov sistem omladinskog razvoja i dalje je ostao jedan od najboljih na svijetu. Potencijalni profesionalci moraju proći kroz, u nekim slučajevima, do 14 ekipa i kategorija, uključujući Real Madrid Castilla, ekipu koja se takmiči u trećem rangu španskog fudbala.

Nazvana La Fabrica, akademija je proizvela mnoštvo igrača, od onih iz šampionskih generacija Reala iz prošlosti, do zvijezda današnjeg fudbala poput Juana Mate, Javia Garcije, Borje Valera, Ikera Casillasa, Danija Carvajala i Jesea.

3. Ajax

Ajaxova omladinska akademija izuzetno je nemilosrdna. U holandskom klubu bivaju otpušteni svi koji bar malo kasne za traženim tempom. Ali, ovakav proces je nedvojbeno veoma učinkovit. 

Pomislimo li na bilo kojeg holandskog internacionalca u proteklih 40 godina, velika je vjerovatnoća da je on ponikao upravo u akademiji Ajaxa. Marco van Basten, Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp, Wesley Sneijder, Edwin van der Sar, Patrick Kluivert i legenda svjetskog fudbala Johan Cruyff izdanci su Ajaxovog programa.

Pa čak iako prvi tim Ajaxa nije više jedan od vodećih u Evropi, skorašnji polaznici akademije poput Klaassena i Christiana Eriksena potvrđuju da akademija radi punom parom.

2. Bayern

Bayernovo kockanje sa poptunim preuređenjem sistema omladinske akademije 1995. godine nije se samo isplatilo klubu nego i reprezentaciji Njemačke koja će osvojiti Svjetsko prvenstvo.

Izdanci akademije Bastian Schwinsteiger, Philipp Lahm, Thomas Muller, Toni Kroos i Mats Hummels igrali su zapažene uloge u uspjehu reprezentacije u Riju 2014. godine. Ovakve uspjehe akademije minhenskog kluba ostvarila je uz godišnje troškove od svega tri miliona eura, pa je njeno poslovanje još impresivnije.

1. Barcelona

Gore navedene akademije, ipak, čine se gotovo neproduktivnim u poređenju sa La Masijom. Barcelonina akademija poznata je po usađivanju takozvane tika-take u fudbalske navike mladih igrača. 

Španski klub je postigao mnogobrojne uspjehe sa svojom akademijom, koje će teško ko prestići. 

Čak tri izdanka La Masije bila su, 2011. godine, u konkurenciji za Zlatnu loptu, Xavi, Iniesta i Messi. Takođe, u akademiji katalonskog kluba je poniklo i sedam igrača koji će, godinu ranije, igrati za reprezentaciji Španije u njenom pohodu na prvu titulu Svjetskog prvaka. 

Najimpresivnija činjenica je da su u jednom susretu La Lige iz 2012. godine svi igrači u prvih 11 Barcelone bili bivši polaznici La Masije.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.