13 najljepših nikad izgrađenih stadiona

Najljepši stadioni koji nikad nisu izgrađeni

S. Bošković

Mnogi fudbalski timovi često razmišljaju o promjeni stadiona. Neki od njih to učine, dok drugi ne, unatoč tome što su planovi već predstavljeni. 

Fudbalski timovi često su predstavljali nacrte i projekcije novih stadiona, koji bi trebali zamijeniti njihove stare domove. No, unatoč lijepim nacrtima izgradnja bi stala zbog financijskih problema ili bi i prije samog početka gradnje grad odbacio planove novog stadiona. 

Ovo je lista 13 stadiona čiji su dizajnI bili prelijepi, no zbog različitih problema nikad nisu izgrađeni.

13. Liverpool

Liverpool je 2007. godine otkrio planove za novi stadion, pod nazivom Stanley Park, koji se trebao nalaziti u blizini Anfielda i imati kapacitet od 60.000 mjesta. 

Protekli vlasnici Redsa Tom Hicks i George Gillett su bili entuzijastični, no nakon sastanka s arhitektima i gradskim vijećem grada Liverpoola planovi su propali. 

Ipak, nakon odlaska Hicksa i Giletta klub je odlučio renovirati Anfield. Uloženo je 150 miliona funti u legendardni stadion koji sad prima 54.000 mjesta. Radovi na stadionu su završeni početkom aktuelne sezone. 

12. Everton

Everton je 2006. godine planirao izgraditi stadion od 50.000 mjesta na području Kings Dock.

U novi stadion trebalo je biti uloženo 150 miliona funti, no vlada je taj plan odbila. To je bilo treći put u historiji da je Everton bezuspješno pokušao zamijeniti Goodison Park. 

11. Liverpool i Everton

Prije sedam godina postojao je plan koji je planirao da napravi dva stadiona jedan do drugog, za Liverpool i Everton, a stadioni su trebali biti spojeni "centralnom kičmom". 

Stadion je imao naziv Sijamski stadion, te je njegova konstrukcija trebala uštedjeti novac gradskim rivalima. Ipak, to se nije desilo.

10. Portsmouth

Švicarska arhitektonska firma poznata po dizajniranju Allianz Arene i nacionalnog stadiona u Pekingu je trebala napraviti novi dom za Portsmouth, koji bi se tako oprostio od mitskog Fratton Parka. 

Novi stadion je trebao primati 36.000 navijača, a njegova izgradnja bi koštala oko 600 miliona funti.

Klub je probao nekoliko drugačijih planova i nacrta, ali financijska kriza u koju je Portsmouth upao 2008. godine je obustavila sve planove, te poznati tim i danas igra na Fratton Parku. 


9. Chelsea

Chelsea je 2012. godine napravio ponudu za uzimanje Battersea električne stanice i da na njoj napravi stadion od 60.000 mjesta koji bi zamijenio Stamford Bridge.

Planovi su bili dobri, no Plavci nisu dobili na aukciji i do promjene stadiona nije došlo. 

Ipak, Plavci će renovirati Stamford Bridge, koji će nakon promjena imati kapacitet od 60.000 mjesta. 

8. Barcelona

Fudbalski klub Barcelona prije nekoliko godina je razmišljao o izgradnji novog stadiona ili renoviranju Nou Campa. Ipak, na kraju su se odlučili za renoviranje jednog od najpoznatijih stadiona na svijetu koji danas može primiti 100.000 gledatelja.

Ipak, ideja je bila lijepa. Novi stadion je trebao primati 150.000 navijača i s gradom je trebao biti povezan preko mosta. 

7. Bristol City

U novembru 2007. godine Bristol City objavio je planove za novi stadion, koji se trebao praviti u Ashton Valeu i trebao je zamijeniti Ashton Gate stadion koji je napravljen već davne 1887. godine.

Ipak, stadion nije napravljen jer je taj prostor kasnije registriran kao zelena gradska površina, te je grad zabranio sve građevine na tom području.

Zbog zakonskih problema, klub je obustavio ovaj projekat. Stadion u Ashton Valeu trebao je imati mjesta za oko 40.000 gledatelja.

6. Tottenham

Čelnici Tottenhama željeli su igrati na Wembleyju, umjesto na White Hart Laneu, a čak su i prikazali kako bi stadion trebao izgledati na dan utakmice.

Ipak, Spursi su se odlučili za rekonstrukciju White Hart Lane, te će za vrijeme iste igrati na Wembleyu tijekom naredne sezone.

5. Lazio

Lazio trenutačno dijeli stadion Olimpico s Romom, a oba kluba žele novi stadion. 

Početkom 2000-ih godina predstavljen je stadion pod imenom Stadio delle Aquille koji je trebao imati mjesta za 40.000 navijača, te pokretni krov s solarnim pločama. Ipak, zbog financijske krize takvi planovi su odbačeni, a današnji nacrti za novi stadion izgledaju dosta drugačije. 

4. Dinamo Zagreb

Dinamo Zagreb želio je napraviti stadion u obliku vulkana, a sve riječi kojima bi se opisao njegov izgled su suvišne. 

Naravno, stadion nije napravljen, a jedan od najpoznatijih balkanskih klubova i dalje svoje utakmice igra na Maksimiru. 

3. AEK Atena

Nakon što su protjerani s svog historijskog stadiona AEK je napravio planove za novi stadion. 

Novi dom tima iz Atene trebao je primati 40.000 gledatelja, no prigovori gradskih vlasti su usporili napredak, a financijska kriza koja je došla potpuno je obustavila radove. 

2. Real Sociedad

Real Sociedad nadao se rekonstrukciji Anoete 2000-tih godina i predstavljen je plan za stadion od 42.000 mjesta za gledatelje.

Predsjednik kluba Jose Luis Astiazaran nadao se da će sve biti gotovo do 2007. godine, no konstrukcija nikad nije počela. 

1. Estudiantes

Tim iz Argentine planirao je napraviti prekrasan stadion s jednom otkrivenom tribinom i tri tribine prekrivene staklom. Ipak, ovi planovi se nikad nisu ostvarili, te je propao plan izgradnje jednog od najljepših stadiona na svijetu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.