Slovenac nezaustavljiv

Dončić je čudo nad čudima

Midhat Šljivak

Luka Dončić je bez ikakve dileme najbolji igrač koji se u proteklih 15 godina pojavio na evropskim parketima.

Mladi Slovenac sa samo 18 godina dominira u Euroligi, što tokom karijere nisu mogla i danas legendarna imena košarke sa Starog kontinenta.

I večeras je Luka dominirao. Protiv Žalgirisa u Kaunasu je za nepunih 28 minuta na parketu ubacio 28 poena, a tome je dodao devet skokova i četiri asistencije za ukupnu valorizaciju od 35.

Dončić je ponovo kandidat za MVP-a kola, nagradu koju je dobio u prošlom kolu, a koliko je nadmoćan u ovoj sezoni dovoljno govori statistika Eurolige.

Nakon četiri utakmice ove sezone, Slovenac ima ukupan indeks korisnosti od 129, što je drugi najbolji učinak u historiji u četiri odigrana meča.

Ispred Dončića je samo još jednu poznato ime. Radi se o nekadašnjem srbijanskom centru Dejanu Tomaševiću koji je 2000. godine u dresu Budućnosti iz Podgorice imao ukupni indeks od 135, što je za sada nedostižan rekord.

Treći na listi je dobro poznati Gregor Fučka. Slovenac koji je igrao za Italiju je u četiri meča na otvaranju sezone 2001. godine u dresu Fortituda iz Bologne imao ukupan indeks 125.

Dončić ako ostane u Evropi i naredne godine će sigurno biti glavni kandidat za rušenje rekorda, ali izvjesnije je da će on put NBA lige

Euroliga, najveća valorizacija nakon četiri utakmice na otvaranju sezone:

135. - Dejan Tomašević (Budućnost, 2000)

Potražite više informacija na temu Euroleague:

129. - Luka Dončić (Real Madrid, 2017)

125. -  Gregor Fučka (Fortitudo, 2001)

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.