Foto: EPA

Istraživanje CIES-a

City najskuplji tim na svijetu, iznenađenje među fudbalerima

Midhat Šljivak

Engleski Manchester City najskuplji je tim svijeta prema procjenama Centra za fudbalska istraživanja (CIES).

Prema procjeni CIES-a, ukupna vrijednost Građana je gotovo 1,2 milijarde eura, a najskuplji igrač ovog tima je Belgijanac Kevin De Bruyne, čija se vrijednost procjenjuje na 144,5 miliona eura.

Na drugom mjestu je još jedan engleski tim. Radi se o Tottenhamu koji vrijedi 1,17 milijardi eura, dok je treće mjesto pripalo Barceloni sa 1,13 milijardi eura.

Od timova koji prema istraživanju CIES-a vrijede preko milijardu eura u vrhu je još samo Chelsea, dok su u Top 10 još United, Real Madrid, Liverpool, PSG, Atletico i Juventus.

Također, kao najvrjedniji fudbaler svijeta, upotrebom algoritama razvijenih od strane CIES-a, proglašen je PSG-ov Neymar koji vrijedi 218 miliona eura.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Potom slijedi fudbaler Tottenhama Harry Kane sa 186 miliona eura, interesantno je da se kao najvrjedniji fudbaler Barcelone navodi Luis Suarez sa 134 miliona eura.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.