Interesantna priča selektora mlade reprezentacije

Fudbalsku karijeru Vinka Marinovića krasi detalj za Ginisa

Svi znaju da je Vinko Marinović aktuelni selektor mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine s kojom postiže odlične rezultate, te da je već duži niz godina jedan od uspješnijih bh. stručnjaka sa bogatim iskustvom rada u Premijer ligi.

Detalji iz njegove fudbalske karijere mnogima nisu toliko poznati, pa ćemo zato na početku navesti da je Marinović igrao na poziciji stopera i da je karijeru počeo u Kozari iz Gradiške, nakon čega je igrao za Borac iz Banjaluke, Crvenu zvezdu, Germinal Beerschot i Laktaše prije nego što se 2008. godine vratio u svoj matični klubu Kozaru u kojem je godinu kasnije i završio karijeru.

Foto: Marinović na Gradskom stadionu, ali samo kao trener

Za karijeru 46-godišnjeg Vinka Marinovića rođenog u Beču veže se jedan detalj koji se komotno može zavesti u Ginisovu knjigu rekorda. Marinović je početkom 90-ih bio fudbaler banjalučkog Borca, za koji je nastupao od 1991. do 1995. godine, i za taj klub je odigrao 105 zvaničnih utakmica. Interesantno je što nijednu od njih Marinović nije odigrao na Gradskom stadionu u Banjaluci, koji je decenijama dom jednog od naših najvećih fudbalskih klubova. 

Razlog leži u činjenici što je Borac od 1992. do 1995. godine svoje domaće utakmice u ligama Savezne Republike Jugoslavije igrao u Srbiji, tačnije u Valjevu, i za to vrijeme je odigrao 116 utakmica. U sezoni prije nego što je Borac privremeno napustio Banjaluku (1991/92.), Marinović je odigrao dvije utakmice ali obje na strani i to nakon što je odslužio vojni rok.

Vinko Marinović je Borac napustio na ljeto 1995. godine i ostvario je veliki transfer u Crvenu zvezdu, a nakon godinu dana u beogradskom klubu izrastao je u junaka jer je svojim golom eliminisao škotski Hearts iz Kupa kupova u sezoni 1996/97. (0:0: 1:1). U nastavku te sezone Zvezda je došla do osmine finala Kupa kupova, gdje je eliminisana od slavne Barcelone predvođene Robsonom na klupi, Ronaldom na terenu...

Marinović će ostati upamćen i kao prvi fudbaler Crvene zvezde koji je postigao pogodak u Evropi nakon što je FIFA klubovima iz tadašnje Jugoslavije ukinula sankcije pod kojim su bili od 1992. do 1995. godine, s obzirom da je Zvezda u sezoni 95/96. eliminisana od Xamaxa bez postignutog gola. 

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

Iako je kasnije četiri godine igrao u belgijskom Germinalu (1999.-2003.), najsvjetliji dani Marinovićeve fudbalske karijere definitivno su vezani za Crvenu zvezdu za koju je, prema nezvaničnim podacima, odigrao 153 utakmice i postigao 18 pogodaka.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.