Fudbal nekada zna biti veoma surov i rezultatski značaj baciti u drugi plan, a karijere ili čak živote fudbalera zauvijek odnijeti

Fudbal nekada zna biti veoma surov

Fudbaleri koji su zamalo preminuli na terenu

Prošlo je već pet mjeseci od velike tragedije koja je zadesila Abdelhaka Nourija, fudbalera Ajaxa koji se srušio na travu 'iz čista mira' tokom prijateljske utakmice protiv Werdera i više nikada nije ustao.

Mladi Nouri je još uvijek živ, ali zadobio je trajna oštećenja mozga i više nikada neće biti u stanju da obuče kopačke, a veliko je pitanje da li će ikada prepoznati lica svojih najmilijih.

Fudbal zaista nekada može da bude surov i da rezultatski značaj baci potpuno u drugi plan, a karijere, a nerijetko i živote fudbalera zauvijek odnese. Upravo se to desilo veoma talentovanom fudbaleru Ajaxa čijoj porodici sada preostaje samo da se moli za njega.

Prije Nourija bilo je dosta sličnih slučajeva u svijetu fudbala. Neki su se završavali ljepše, a neki gore, a mi ćemo vas podsjetiti na deset najnovijih primjera.

10. Fernando Torres

Fernando Torres je sigurno jedno od najpoznatijih imena na ovoj listi. Napadač Atletico Madrida se nakon jednog duela sa fudbalerom Deportivo La Corune srušio na travu te je glavom udario u zemlju.

Reakcije fudbalera koji su se nalazili u blizini bile su zastrašujuće, ali na svu sreću sa Torresom je samo nekoliko dana kasnije sve bilo u redu i vratio se na teren.

On je zaista imao velike sreće jer ova situacija nije ostavila nikakve posljedice na njega.

9. Petr Cech

Malo stariji ljubitelji fudbala pamte vrijeme kada je češki golman Petr Cech branio bez zaštitne kacige. Posljednji put je to bilo 2006. godine, a presudio mu je jedan duel sa fudbalerom Readinga Stevom Huntom.

Cech je pretrpio teške povrede glave zbog kojih će do kraja karijere igrati sa zaštitnom kacigom.

Podsjetimo se kako je to izgledalo:

8. Boubacar Barry

Boubacar Barry je golman koji dolazi iz Obale Slonovače, a najnezgodniju povredu u karijeri imao je 2013. godine dok je branio za belgijsku ekipu Lokeren.

On je tada prilikom jedne parade udario glavom u stativu te je ostao bez svijesti. Prevežen je u bolnicu gdje je ostao dva dana prije nego što je otpušten. Za Lokeren je igrao do ove godine kada je prešao u ekipu Leuvena.

7. Didier Drogba

Legendarni napadač iz Obale Slonovače Didier Drogba imao je veoma težak duel sa golmanom Norwicha Johnom Ruddyjem 2011. godine.

Drogba je nakon duela ostao bez svijesti i medicinski tim Chelseaja na čelu sa tadašnjom doktoricom Evom Carneiro je brzo utrčao na teren kako bi mu ukazao pomoć.

Srećo, na kraju se ispostavilo da povreda nije bila teže prirode i sa Drogbom je bilo sve u redu.

6. Mauricio Molina

Mauricio Molina je kolumbijski napadač koji je 2013. godine, dok je igrao za ekipu Seoula imao također nezgodan duel sa protivničkim golmanom koji ga je udario rukavicom u glavu prilikom jednog izlijetanja.

Molini su život spasili saigrači koji su brzo reagovali i spasili ga prave katastrofe. On je na kraju ustao i na nogama izašao sa terena.

5. Masato Kudo

Napadač Vancouver Whitecapsa Masato Kudo odigrao je samo 11 minuta utakimice protiv Chicago Firea prije nego što se sudario sa protivničkim golmanom.

Rezultat svega je polomljena vilica ovog fudbalera zbog koje je morao na operaciju. Ovo je svakako jedan od najstravičnijih prizora koje možete vidjeti na fudbalskim terenima.

4. Oleg Gusev

Navijači na utakmici ukrajinske lige između Dnipro Dnipropetrovskija i Dynamo Kieva ostali su u šoku nakon što se kapiten Dynama Oleg Gusev srušio bez svijesti nakon duela sa protivničkim golmanom.

Ipak, herojski potez je napravio igrač protivničke ekipe Jaba Kankava koji je brzom reakcijom praktično spasio život fudbaleru Dynama.

Pogledajte kako je to izgledalo:

3. John Terry

Horor povreda tadašnjeg kapitena Chelseaja Johna Terryja desila se tokom finalne utakmice Liga kupa 2007. godine protiv Arsenala.

Nakon jednog kornera vezni fudbaler Arsenala Abu Diaby je u pokušaju da izbaci loptu daleko od svog gola udario Terryja pravo u glavu nakon čega je ovaj ostao bez svijesti.

Ipak, nakon intervencije doktora u bolnici kapiten Plavaca se već u nastavku tog dana priključio svojim saigračima.

2. Patrick Battiston

Još jedna situacija u kojoj se igrač sudario sa protivničkim golmanom, a ovo se desilo davne 1982. godine tokom polufinala Svjetskog prvenstva između Francuske i Zapadne Njemačke.

Deblji kraj izvukao je defanzivac Francuza Patrick Battiston poslije duela sa golmanom Zapadne Njemačke Haraldom Schumacherom. Njihov duel je ostao upamćen kao 'tragedija iz Seville', a Battiston i dan danas ima napuknut pršljen i slomljene zube.

Inače, Schumacher nije dobio ni žuti karton zbog ovog duela.

1. Abdulrahim Jaizawi

Za kraj smo ostavili veoma čudnu povredu fudbalera Abdulrahima Jaizawija o kojoj se jako malo zna.

Inače, ovaj fudbaler iz Saudijske Arabije je tokom karijere igrao za Al-Ahli, Al Nassr, Ittihad FC, a danas je član Al-Raeda. Pogledajte kakve je on imao muke na terenu:

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.