Ispeci pa reci

Što na umu, to na drumu: Izjave premijerligaških trenera koje su obilježile 2017. godinu

Edmir Škorić
Kao i svaka dosad, tako je i 2017. godina bila prepuna zanimljivih scena u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a treneri ili predstavnici klubova ponekad se, u elementu ili pod dozom ljutnje, izraze možda onako kako prvobitno nisu željeli.

Uz to, treneri često budu kažnjeni jer im pred kamerama "izleti" nešto što se kosi s pravilnikom ponašanja u Nogometnom savezu BiH, pa su onda prisiljeni da zbog nepromišljenosti plate određeni novčani iznos.

Dešavali su se i razni lapsusi, nevjerovatna poređenja, bilo je i onih koji su bez dlake na jeziku pucali po sudijama, vlastitim igračima i, ruku na srce, svi više volimo trenera koji će izaći pred kameru i biti ono što jest i reći što mislil, nego one koji su tu tek reda radi i sve što umiju je "čestitam rivalu na pobjedi, zasluženo je ostvarena".

U svakom slučaju, Admir Adžem, Edis Mulalić, Kemal Hafizović, Husref Musemić, Baka Slišković... autori su izjava koje su po bile najposjećenije i najgledanije.

Hajde da se malo prisjetimo tih izjava za kraj ove izuzetno sadržajne godine kada je u pitanju Premijer liga BiH.

Admir Adžem (FK Željezničar)

Željezničar je u drugom kolu Premijer lige BiH poražen od Mladosti na gostovanju s 2:1, a nakon meča Admir Adžem je bio izuzetno ljut.

U elementu je kazao kako je "Željezničar grad iz metropole".

"Raspravit ćemo kako smo ušli u utakmicu i kako smo sramno odigrali prvih deset minuta. To je naša interna stvar koju ćemo probati riješiti, ali neke druge stvari mene bole. Neću govoriti o suđenju, samo hoću da kažem da je Željezničar grad iz metropole, Željezničar je najtrofejniji klub i ne smije ovo sebi dozvoliti".

Edis Mulalić (FK Mladost DK)

Mulalić je poznat kao čovjek koji bez dlake na jeziku kaže što mu je na pameti i često biva suspendovan zbog toga. Bivši trener Željezničara, a danas kakanjske Mladosti, naprosto uvijek novinarima servira tiražne naslove.

Nakon poraza od bivšeg kluba Željezničara od 2:0 na Grbavici.

"Koju god utakmicu igramo protiv velike ekipe, desi se nešto. Kako? Zašto nas se ne pusti da igramo lopte. Svi kažu: 'Mulalić mahnita', ali niko se ne pita zašto. Ja bih volio da imamo kadar kao Željo, ali to nije moguće".

Slavko Petrović (Željezničar/Sloboda)

Sedmo kolo Lige za prvaka u Premijer ligi BiH donijelo je veliki derbi na Grbavici kojeg su igrali Željezničar i Zrinjski.

Derbi je pripao domaćem timu koji je na kraju slavio sa 2:1. Ivan Lendrić je nastavio tamo gdje je stao u prethodnim utakmicama, Željo je poveo sa 1:0 i nastao je pravi delirijum na Grbavici.

Nakon meča na press konferenciji Slavko Petrović je nasmijao sve konstatacijom da je popi**** zadnjih 10 minuta.

"Čitava utakmica je ličila na šahovsku partiju. Ja sam u prvih 10 minuta popi**** zbog Boccacinija jer je napravio već tri greške. Izvinjavam se", kazao je Petrović.

Blaž Slišković (Zrinjski)

Mnogo polemike izazvao je penal za Zrinjski protiv Radnika u 94. minuti, koji je kasnije i odlučio prvaka države.

Nakon utakmice u kojoj je Zrinjski kao gost slavio 2:1 preokreotom u zadnjih pola sata, Sliškoviću je jedan lokalni novinar nešto dobacio oko spornog penala, a onda je Baka "poludio".

“Ja ne galamim, samo povišenim tonom pričam. Ja kada zagalamim to je ihi-hi”

Novinar mu je rekao: “Eto, probajte”, a Baka mu je odgovorio sa: “Što? Hoćeš li mi ti to nešto, brko?”.

Edis Mulalić (Mladost DK)

Mulaliću je zasmetalo što njegov tim na startu Kupa igra protiv Sarajeva, pa se našem novinaru požalio da takav sistem nije u redu.

"Neki svatovci" su, veli Mulalić, u boljem položaju. Sjetit ćete se kasnije da su iz spomenutog kluba NK Svatovac, inače trećeligaš, odgovorili Mulaliću.

"Ne znam, po meni je nebulozno da mi kao premijerligaš igramo sada već sa Sarajevom, a tamo nekakvi svatovci i azoti prolaze do četvrtfinala jer im je takav žrijeb. Pa to nigdje na svijetu nema. Zamisli da Borusija Dortmund odmah na startu igra protiv Šalkea ili ne znam koga. Pa Juventus se uključi tek pred kraj Kupa...Mislim da bar u ovoj fazi žrijeb treba biti poludirigovan. Mislim da je atraktivnije da pred kraj takmičenja ima više boljih ekipa.", u dahu je nakon izvlačenja parova šesnaestine finala Kupa BiH rekao Edis Mulalić, trener Mladosti.

Husref Musemić (Mladost DK/Sarajevo)

Mladost je krajem aprila poražena u Zenici od Čelika, a na klupi Kakanjca sjedio je Husref Musemić, bivši trener Slobode, a danas trener Sarajeva.

Husref je bio na meti domaćih navijača tokom drugog dijela.

"Ništa, čestitam Čeliku na pobjedi i zahvaljujem se objektivnoj zeničkoj publici na vrijeđanju" istakao je Musemić.

Kemal Hafizović (Čelik)

U izjavama je protekle godine prednjačio Čelikov privremeni trener Kemal Hafizović, koji je, ako ništa, znao da nasmije sve oko sebe i da motiviše igrače, pa čak i bez novca. Kako?

"Mi najviše radimo na psihičkom stanju, milujemo se, grlimo, ljubimo, slagao sam igračima da će plata sutra u 10 biti, nema ništa od toga, znaju igrači to, smijali su se. Šta ću moram nešto provaljivati, izmišljati radi atmosfere u ekipi. Nema štrajkova, tuče, svađa, fina je atmosfera imam ja i tih bisera", istakao je tada trener Zeničana.

Kemal Hafizović (Čelik)

U avgustu 2017. godine Čelik je igrao protiv Radnika, a press konferencija prije ovog duela bila je spektakularna, naravno zahvaljujući Hafizoviću.

Govorio je o svojim sporim igračima, pa dok se oni okrenu - Kemo ispuši cigaretu.

"Kazao sam i Hasanhodžiću da je kriminalan, on čim počne pametovati mi primimo tri gola. Protiv Radnika nećemo sigurno igrati defanzivno, nisam mogao prije, imao sam Duvnjaka u špicu, koji je spor, dok se okrene ja mogu ispušiti cigaru. Momak je tehničar, ali ne može pobjeći nikome, treba nam brži igrač, evo sada na raspolaganju imamo Kouadia i Salčinovića, tako da možemo nešto i u napadu napraviti."

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.