Voljeli su fudbal

Za koga su navijali Bin Laden, Staljin, Hitler...

Endin Čaušević

Najvažnija sporedna stvar na svijetu, fudbal, ujedinjuje ljude širom svijeta već decenijama, a rijetko ko može ostati imun na ovaj sport koji nam redovno donosi velika uzbuđenja.

U historiji će zauvijek ostati upisani i razni svjetski diktatori koji su zbog svojih zločina obilježili jednu eru. Međutim, i oni su imali trenutke kada su se opuštali i uživali uz fudbal.

Vjerovatno ste se nekada zapitali za koga je navijao Adolf Hitler, Moamer Gaddafi, Osama bin Laden i mnogi drugi. Iako su željeli vladati svijetom jednostavno nisu mogli ostati imuni na fudbal, te su svi imali neki klub koji su bodrili.

Adolf Hitler

O Hitleru je mnogo toga rečeno u prethodnim decenijama, a o njegovim zločinima i diktaturi ne treba trošiti riječi. Mnogi su se pitali za koga je Hitler navijao, a prema svemu sudeći to je bio Schalke koji je osvoji čak šest titula prvaka za vrijeme Hitlerove vladavine.

Moamer Gaddafi

Gaddafi je ubijen prije nekoliko godina kada su počeli protesti u Libiji i kampanja protiv ovog diktatora koji je decenijama upravljao ovom zemljom. Čovjek koji je često bio i gost Bosne i Hercegovine volio je pratiti fudbal. Nakon što je provaljeno u njegove odaje pronađena je i šoljica s grbom Liverpoola.

Osama Bin Laden

Vođa terorističke organizacije Al Qaede ubijen je prije nekoliko godina od strane vojske Sjedinjenih Američkih Država. Bin Laden je u prethodnih dvadesetak godina sigurno bio jedna od najtraženijih osoba na svijetu. Dok se skrivao imao je priliku da pravi fudbal, a Bin Laden je bio i veliki fan Arsenala.

Kim Jong-Un

Jedan od rijetkih dikatora koji je još uvijek živ je i vođa Sjeverne Koreje, Kim Jong-Un. O životu u Sjevernoj Koreji je mnogo toga rečeno, a u kakvim "snovima" žive stanovnici ove zemlje je nevjerovatno. Dovoljna je činjenica da su u ovom zemlji vjerovali da su savladali Brazil na SP-u 2010. godine sa 7:0. Kim ne krije da voli pratiti fudbal, a posebno utakmice Manchester Uniteda.

Robert Mugabe

Mugabe je također diktator koji je uvijek u "pogonu". Od 1987. godine nalazio se na čelu Zimbabvea, a otišao je tek prije nekoliko sedmica. U nekoliko navrata je izjavio da voli pratiti fudbal, pa čak i da se nervira kada njegove ekipe gube. Najviše voli Chelsea, ali priznao je da simpatiše i Barcelonu.

Francisco Franco

Vjerovatno najomraženija osoba kod navijača Barcelone. Čovjek koji je godinama bio na čelu Španije, a tada je Real Madrid jednostavno morao sve osvajati. Prvobitno je navijao za Atletico Madrid, no kada je došao na vlast počeo je navijati za kraljevski klub, a tortura Barce zbog njega trajala je godinama.

Josef Staljin

Najveći ruski diktator Josef Stalin bio je veliki fan fudbala, te je često koristio slobodno vrijeme kako bi pratio utakmice. Nije tajna da je navijao za Dynamo iz Moskve i često je bio gost na utakmicama ovog kluba.

Nikolae Caucescu

Diktator Caucescu bio je dugo godina lider Rumunije, ali i najpoznatijeg kluba iz ove zemlje Steaue. Caucescu je ulagao mnogo novca u ovaj klub, te je odlučivao i o transfer politici. Šokirao je sve kada je doveo Gheorghea Hagija u klub, a uopšte nije pregovarao s njegovim tadašnjim klubom Sportulom. Steaua je 1986. godine postala prvak Evrope, ali tri godine kasnije sve se srušilo nakon revolucije u Rumuniji.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.