Samo se o tome pričalo

Na današnji dan prije sedam godina Džeko je bio pravi hit

Edmir Škorić

Sedam godina je prošlo od dana kada je Edin Džeko napravio jedan od najvećih transfera u povijesti bh. nogometa.

Bio je 7. januar 2011. godine kada je Džeko potpisao ugovor s Manchester Cityjem, koji ga je Wolfsburgu platio čak 27,5 miliona funti.

Najbolji strijelac Wolfsburga svih vremena napravio je novi veliki korak u karijeri, otišao u Manchester i počeo da igra na jednom većem nivou. Ispočetka je bilo i dosta kritika, ali čim se adaptirao na novu okolinu, naš napadač je počeo da blista.

Osvojio je dvije titule prvaka Engleske i bio je jedan od ključnih igrača Cityja koji je i tada bio u vlasništvu bogatih Arapa.

Ukupno je Džeko u Cityju odigrao 189 mečeva i postigao je 72 pogotka, od čega 50 na 130 premierligaških mečeva. U sezoni 2015/16 potpisao je za Romu, ali te januarske večeri 2011. godine kompletna BiH samo je brujila o svom dragulju koji je krenuo put kolijevke nogometa.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Zbog svoje borbenosti Edin je uvijek bio omiljen među navijačima Cityja, koji su mu pjevali pjesme i pozdravljali ga na svakom koraku. Imao je Edin sjajnih partija u dresu Građana, a posebno se pamte četiri gola Tottenhamu, kao i pogotke gradskom rivalu Manchester Unitedu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.