Dominacija Messija i Ronalda traje već deset godina, ali ostaje žal što neko od ovih igrača nije osvojio Zlatnu loptu

Tako blizu, a tako daleko

Igrači koji bi osvojili Zlatnu loptu da nije Messija i Ronalda

Endin Čaušević

Lionel Messi i Cristiano Ronaldo već deset godina dominiraju u svijetu fudbala, a posljednji koji je prije ovog dvojca uspio osvojio Zlatnu loptu bio je Kaka koji je to uradio 2007. godine.

Messi i Ronaldo su obilježili prethodnih deset godina, a obojica su osvojila po pet Zlatnih lopti. Iako se nekad vjerovalo da je to možda zaslužio neko drugi na kraju smo na tronu uvijek gledali Argentinca ili Portugalca.

U leđa pomenutog dvojca gledali su mnogi izvanredni fudbaleri koji su tih sezona vjerovatno igrali najbolje u svojim karijerama, ali imali su peh što se to desilo u vrijeme Messija i Ronalda.

Ovo je lista fudbalera koji su u prethodnih deset godina završavali na drugom ili trećem mjestu i bili korak od toga da postanu najbolji igrač svijeta.

Fernando Torres (2008. godine)

Torres je najbolje dane svoje karijere vjerovatno proveo u Liverpoolu, a odličan je bio u sezoni 2007/08. kada je u Premiershipu postigao 24 gola, te je osvojio i Evropsko prvenstvo sa Španijom iste godine. El Nino je te godina bio drugi u izboru za najboljeg fudbalera svijeta iza Ronalda.

Xavi (2009. godine)

O Xaviju ne treba previše trošiti riječi jer je poznato šta je ovaj veznjak sve postigao u dresu Barcelone i reprezentacije Španije. U sezoni 2008/09. Xavi je s Barcom osvojio Ligu prvaka i Primeru, a pamti se i njegova sjajna partija u pobjedi katalonskog kluba u gostima protiv Reala rezultatom 6:2. Ipak, Xavi je te godine ostao iza Messija.

Andres Iniesta (2010. godine)

Mnogi vjeruju da je Inieta zaslužio 2010. godine da osvoji Zlatnu loptu jer je donio Španiji titulu prvaka svijeta golom u finalu protiv Holandije. Iniesta je postao heroj u Španiji, a Zlatna lopta otišla je u ruke Lionela Messija. To njemu sigurno nije smetalo znajući koliko je ovaj momak skroman.

Xavi (2011. godine)

Sezona u kojoj je Barcelona apsolutno dominirala i osvojila sve što se moglo osvojiti. Xavi je bio vojnik koji je čuvao sredinu u ekipi Pepa Guardiole i svojim potezima oduševljavao je svijet. Međutim, Messi je bio jednostavno nedodirljiv, ali Xaviju je čast bila što se ponovo našao među tri najbolja igrača na planeti.

Andres Iniesta (2012. godine)

I ponovo igrač Barcelone, odnosno još jednom Iniesta. On je i 2012. godine pružao fantastične partije u dresu Barce, ali i Španije s kojom je uspio da odbrani titulu prvaka Evrope. Da nema Messija i Ronalda sigurno je da bi Iniesta i Xavi imali po dvije Zlatne lopte u svojim vitrinama, ali...

Franck Ribery (2013. godine)

Francuski fudbaler je bio favorit mnogih u toj godini i vjerovalo se da će on dobiti Zlatnu loptu nakon što je vodio Bayern do trostruke krune. Tada je Zlatnu loptu osvojio Ronaldo koji je s Realom osvojio samo Superkup Španije, no njegova induvidualna statistika bila je daleko bolja.

Manuel Neuer (2014. godine)

Rijetkost je da se u konačnom izboru za najboljeg igrača svijeta nađe golman, no Neuer je to uspio prije četiri godine. Titula prvaka svijeta sa Njemačkom dovela ga je rame uz rame s Messijem i Ronaldom, ali jednostavno to nije bilo dovoljno da na kraju Neuer bude na tronu.

Neymar (2015. godine)

Još jedna godina u kojoj je dominirala Barcelona koja je osvojila sve što je mogla. Neymar je tada bio jedan od najboljih igrača katalonskog kluba, a s Messijem i Suarezom činio je ubitačni trio MSN. Neymar je bio zadovoljan što se uopšte našao u ovom izboru, no protiv Messija jednostavno nije mogao.

Antoine Griezmann (2016. godine)

Atletico Madrid je u tri godine uspio da izgubi u dva finala Lige prvaka, no 2016. godine bili su veoma blizu kada su na San siru nakon penala ostali bez titule prvaka Evrope. Griezmann je blistao u toj sezoni i na kraju je ušao u izbor za najboljeg igrača svijeta. Ipak, Ronaldo je jednostavno bio nedodirljiv.

Neymar (2017. godine)

Izbor koji je održan prije nešto više od mjesec dana nije donio mnogo uzbuđenja jer se već znalo da Messi i Neymar ne mogu ugroziti Ronalda. Neymar je otišao u PSG upravo iz želje da jednog dana ovaj dvojac njemu gleda u leđa. Ko zna, možda se to desi upravo ove godine.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.