Cole, Welbeck, Van Persie, Silvestre...

Često ih zovu izdajnicima: Znate li ko je sve igrao i za United i za Arsenal?

Edmir Škorić

Iako su ljuti rivali decenijama, Manchester United i Arsenal znali su i trgovati, a dokaz tome je i trampa između Alexisa Sancheza i Henrikha Mkhitaryana.

Tako je, dakle, United pustio Armenca na Old Trafford, a u suprotnom je pravcu stigao Čileanac. Naravno, jasno je da je United bolje prošao u ovome, ali je i doplatio novac, a u prilog im je išla činjenica da Sanchezu ističe ugovor na ljeto i da ga nije htio produžiti.

Saga je tako završena večeras i klubovi su predstavili velika pojačanja. Nije ovo prvi put da neko iz jednog, pređe u redove drugog engleskog velikana. Ili da prije ili kasnije zaigra u redovima omraženog protivnika. 

Sada ćemo se prisjetiti nekih majstora koji su mijenjali dres Arsenala za Unitedov ili obrnuto. U listu, naravno, nećemo uključivati Sancheza i Mkhitaryana.

Inače, činjenica da je, unatoč Arsenalovoj bogatoj prošlosti i veličini, ipak United dobivao bolje igrače.

Robin van Persie

Jedan od najvećih transfera na relaciji United - Arsenal posljednjih 20-ak godina.

Holandski napadač je u Arsenalu igrao od 2004. do 2018. godine, zabio je čak 132 gola na 279 nastupa, a onda je potpisao za Manchester United.

U Arsenalu je bio kapiten, a onda je u Manchester otišao i osvojio titulu, te je bio najbolji strijelac lige. Za Crvene vragove je u 59 nastupa dao 38 golova.

Naravno, navijači Arsenala nikada mu nisu oprostiji izdaju i prelazak u redove rivala baš u vrijeme kada im je bio potreban.

Danny Welbeck

Danny Welbeck je obećavao, no nikako nije dobivao pravu šansu na Old Traffordu, pa je odlučio da pređe u - Arsenal.

Nije da se proslavio na Emiratesu, no bila mu je neophodna promjena. U januaru 2014. godine je za 20 miliona eura potpisao za Topnike.

U Unitedu je na 92 nastupa postigao 20 golova, dok je u Arsenalu, čiji je još član, u 68 nastupa posigao 13 golova. Osim ta dva kluba nastupao je za Preston i Sunderland u mlađim danima kao posuđen igrač.

Mikael Silvestre

Francuski defanzivac je u Manchester United 1999. godine stigao iz Intera i u godinama koje će uslijediti postat će jedan od najvažnijih igrača u timu Alexa Fergusona.

Nakon čak 249 nastupa na kojima je dao šest golova, te čak pet naslova Premier lige, naslova Lige prvaka, kojekakvih kupova, odlučio se preći u Arsenal.

U Arsenalu je odigrao tek 26 mečeva i, zanimljivo, dao upola manje (3) golova nego u 249 mečeva za Crvene vragove. Nije se, dakle proveo najbolje u Arsenalu, nije ništa ni osvojio u nepune dvije sezone, pa je pitanje je li imalo smisla otići u redove omraženog Utdovog rivala.

David Platt

Sada se malo vraćamo u davnu prošlost, sredine osamdesetih, kad je Platt bio član Manchester Uniteda. Potpisao je profesionalni ugovor, ali jednostavno se nije snašao u klubu.

Ovaj veznjak je potom potpisa za Arsenal, gdje je bio znanto uspješniji, uostalom barem je igrao, a kasnije će napraviti dobre rezultate u Sampdoriji i Juventusu.

U prvoj sezoni s Arsenalom je osvojio Uefa Cup, a 1998. godine i Premier ligu, da bi nakon toga napustio londonski klub. U 108 nastupa za Arsenal dao je 15 golova.

Andy Cole

Mnogi ni ne znaju da je Andy Cole upravo prije Uniteda igrao u Arsenalu. Ovaj nekad slavni engleski napadač odigrao je tek dva meča za Topnike, a transfer u United pokazat će se kao najbolji mogući potez.

U Unitedu je na 195 susreta dao 93 gla, a igrao je do 2001. godine. Osvojio je čak pet naslova Premier lige, Ligu prvaka, dva FA Cupa...

U tandemu s Dwightom Yorkom činio je u to vrijeme najbolji napadački par na svijetu, a kasnije je promijenio mnoge klubove, da bi 2008. u Nottingha Forestu završio karijeru.

Viv Anderson

Viv Anderson je dres Arsenala nosio od 1984. do 1987. godine i sa 150 nastupa i 15 golova upisao se u povijest Topnika, no navijači su ga lako zaboravili, obzirom da se odlučio otići u United.

Od 1987. do 1991. godine igrao je za United i dao je četiri gola na 64 nastupa. S Arsenalom je osvojio Liga kup 1987. godine.

U redove Manchestera doveo ga je Sir Alex Ferguson. Inače, najviše je pokazao u dresu Nottingham Foresta, iz kojeg je prešao u Arsenal.

Jim Leighton

Manchester United i Arsenal su "dijelili" i Jima Leightona, čuvenog golmana. Unitedov je bio od 88' do 91' i branio je 94 utakmica, da bi onda otišao u Arsenal gdje nije dobio priliku da brani.

U sjevernom Londonu je doslovno propao i više nije bilo pravog povratka za Leightona.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.