Ander Herrera u problemima zbog sporne utakmice iz 2011. godine

Veznjak Manchester Uniteda mora na sud zbog namještanja utakmica

Namještanje mečeva i korupcija u svim sportovima i dalje predstavljaju veliki problem, a različita udruženja i ogranizacije se konstantno bore protiv ovakvih pojava. Ni najbolje svjetske lige i klubovi nisu imuni na korupciju, pa je i u španiji pokrenut postupak protiv velikog broja fudbalera i čelnika klubova.

Afere sa namještanjem mečeva su jedno vrijeme potresale i Italiju, a sada će se i pred španskim sudom zbog sličnih optužbi naći veliki broj fudbalera uključujući i današnjeg veznjaka Manchester Uniteda Andera Herreru.

Naime, španske vlasti su pokrenule postupak u vezi sumnjive utakmice između Zaragoze i Levantea koja je odigrana u maju 2011. godine.

Zaragoza je tada pokušavala izbjeći relegaciju, a na kraju je savladala Levante sa 2:1. Novac je navodno nekoliko puta mijenjao ruke, pa su određene svote novca uplaćivane i fudbalerima Levantea, ali i igračima Zaragoze.

Ukupno 33 fudbalera će se pred sudom očitovati o dešavanjima pred, za vrijeme odigravnja i poslije ove utakmice, a među njima će biti i Ander Herrera.

Prema sudskim spisima iz 2014. godine navodno je u maju 2011. godine uplaćeno ukupno 848.450 funti tadašnjem treneru Zaragoze Javieru Aguirreu, sportskom direktoru kluba i devetorici igrača.

O čitavom slučaju se oglasio i sam Ander Herrera, koji ističe da je nevin.

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Kao što sam rekao i 2014. kada se pojavilo pitanje sporne utakmice, nikada nisam niti ću učestvovati u bilo kakvom manipulisanju kada su rezultati utakmica u pitanju... Ukoliko budem pozvan da svjedočim na sudu rado ću to učiniti. Savjest mi je čista. Volim fudbal i vjerujem u fair play, kako na terenu tako i izvan njega", poručio je fudbaler Manchester Uniteda.

Inače, Ander Herrera je karijeru počeo u omladinskom pogodnu Zaragoze, a za prvi tim ovog kluba je nastupao od 2009. do 2011. godine.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.