Cvijeće Manchestera: Sat na Old Trafordu prestao je kucati...
Trenutak avionske nesreće: Manchester United ostao je zauvijek obilježen

60. godišnjica Minhenske tragedije

Cvijeće Manchestera: Sat na Old Trafordu prestao je kucati...

Tog je šestog februara 1958. život za Manchester United dalo osam fudbalera ovoga kluba i tri člana stručnog štaba. Od 44 osobe koje su se nalazile u avionu 23 su poginule, 20 na licu mjesta, ali je, nakon svega, u životu ipak ostao on - Manchester United. 

Danas jedan od najvećih klubova svijeta obilježava dan, trenutak kada je sat na Old Trafordu prestao da kuca. Vraćajući se iz Beograda sa susreta Kupa šampiona, avion sa fudbalerima je prinudno sletio u Minhen. U trećem pokušaju polijetanja piloti su izgubili kontrolu nad zrakoplovom, avion se srušio, a sve ostalo je historija.

Prve žrtve bili su oni smješteni u stražnjem dijelu letjelice, među osam fudbalera bio je i Duncan Edwards, 21-godišnjak koji je godiu ranije završio kao treći u nominacijama za Zlatnu loptu.

Nesreća se desila 6. februara 1958. u 15.04. Vrijeme koje i dan-danas stoji na satu na Old Traforda, a generacija koja je trebala biti jedna od najsupješnijih u Engleskoj svih vremena, zbog svoje je mladosti nazvana Busbyjevim bebama, po preživjelom treneru Mattu Busbyju.

Nakon tragedije, uslijedio je najteži period u historiji kluba, ali je Manchester nekako opstao i pred kraj 20. i početkom 21. stoljeća postao najtrofejniji engleski velikan.

Poginuli u Minhenskoj tragediji:

Geoff Bent

Roger Byrne

Eddie Colman

Duncan Edwards (umro 15 dana poslije)

Mark Jones

David Pegg

Tommy Taylor

Liam 'Billy' Whelan

Igrači preživjeli u Minhenskoj tragediji:

Johnny Berry (nikad više nije igrao, umro 1994.)

Jackie Blanchflower (nikada više nije igrao, umro 1998.)

Bobby Charlton

Bill Foulkes (umro 2013.)

Harry Gregg

Kenny Morgans (umro 2012.)

Albert Scanlon (umro 2009.)

Dennis Viollet (umro 1999.)

Potražite više informacija na temu Premier league:

Ray Wood (umro 2002.)

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi