Šest utakmica pod sumnjom

NSBiH o namještanju utakmica: Preduzeli smo konkretne aktivnosti

Midhat Šljivak

Evropska fudbalska federacija (UEFA) navodno je zatražila od vlasti u našoj zemlji provjeru šest utakmica zbog sumnji da su bile namještene.

Razlog za sumnju u namještanje pojavio se nakon što su na određene utakmice uplaćene velike količine novca i gdje su se dešavali veliki preokreti.

Nakon što se ova vijest pojavila, reagovao je i Nogometni savez BiH (NSBiH). Iz krovne kuće bh. fudbala izdali su saopštenje u kojem su potvrdili da im je UEFA poslala nekoliko izvještaja o sumnjivim mečevima, ali da nemaju saznanja o prijavama nadležnim organima naše zemlje.

"Nemamo saznanja da se UEFA u vezi sa navedenim neposredno obraćala nadležnim organima naše zemlje. Međutim, Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je u prethodnom periodu primio nekoliko izvještaja iz UEFA-e koji se odnose na sumnje u eventualne neregularnosti na pojedinim utakmicama u Bosni i Hercegovini. U vezi s tim preduzete su konkretne aktivnosti u skladu sa odredbama važećih propisa NS/FS BiH.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U tom smislu, nakon provođenja istražnih radnji pred organima NS/FS BiH, svi predmeti koji se odnose na sumnje u eventualne neregularnosti na utakmicama proslijeđuju se nadležnom državnom tužilaštvu na postupanje u skladu sa zakonskim propisima. Shodno navedenom, izvjestan broj predmeta je dostavljen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, dok se za određene predmete postupci vode pred organima Saveza.

Imajući u vidu načelo povjerljivosti NS/FS BiH nije u mogućnosti objavljivati konkretne podatke o utakmicama koje su predmet istrage, ali naglašavamo da je NS/FS BiH otvoren za saradnju sa relevantnim tijelima UEFA-e i nadležnim organima za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini", poručili su iz NSBiH.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.