Prijetnje smrću UEFA-inim uposlenicima nakon kazne Albancima

UEFA reagovala

Prijetnje smrću UEFA-inim uposlenicima nakon kazne Albancima

E. Škorić

Evropska nogometna federacija (UEFA) provodi istragu o uključenosti albanskog kluba Skenderbeu u namještanje utakmica.

UEFA vodi istragu koja je temeljena na podacima koje je prikupila putem svog sustava za otkrivanje prevara (BFDS).

Shenderbeu je prethodno zabranjen nastup u UEFA takmičenjima u sezoni 2016/17 zbog sudjelovanja u namještanju mečeva, a tu je zabranu nedavno potvrdio i Arbitražni sud za sport (CAS).

Nakon dodatnih informacija od starne UEFA BFDS, odlučeno je da se klub kazni s 10 godina izbacivanja iz evropskih takmičenja, što je najveća kazna ikad od strane Evropske nogometne organizacije.

Skenderbeu je bio pod sumnjom da je u sezoni 2015/16. namještao utakmice u albanskom prvenstvu, ali i u Evropi. Zbog toga je već bio izbačen iz evropskih takmičenja u sezoni 2016/17, ali istraga se nastavila pa je 7. februara ove godine donesena i ova rigorozna kazna.

Disciplinski inspektori UEFA-e koji su radili na ovom slučaju primili su anonimne prijetnje smrću od strane onih koji su vjerovatno htjeli da zastraživanjem ometu istragu, ali prijetnje su bezuspješne i slučaj je prijavljen policiji.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

UEFA je objavila kako ostaje predana u borbi protiv namještanja mečeva, a svi oni koji rade na ovako bitnom slučaju bit će zaštićeni od strane organizacije.

"Nikada nećemo dozvoliti da naši uposlenici koji se bave takvim pitanjima budu izloženi prijetnjama pojedinaca. Imat će potpunu podršku u onome što rade, kako od UEFA, tako i od mene lično" ,kazao je prvi čovjek Evropske nogometne organizacije Aleksander Čeferin.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi