Zanimljiv statistički podatak

Postoji nešto po čemu su Zvezda i Dinamo bolji od Manchester Cityja

Manchester City je pod vodstvom Pepa Guardiole izrastao u ekipu koje se plaše svi u Engleskoj, ali i u Evropi. Građani imaju 18 bodova više od prvog pratioca u Premier ligi i doslovno se poigravaju sa svim svojim protivnicima, pa čak i ekipama koje bi im trebali biti rivali.

Osim toga, Građani prednjače u gotovo svim mogućim statistikama, kako običnim tako i onim naprednima, ali ima nešto u čemu su slabiji od Crvene zvezde i zagrebačkog Dinama.

Agencija CIES Football Observatory analizirala je sve ekipe u Europi i napravila odnos upućenih udaraca na protivnički gol unutar šesnaesterca s brojem udaraca na vlastiti gol unutar vlastitog šesnaesterca, te ga izrazila omjerom.

City je imao 290 udaraca na protivnički gol i po tome je najbolji u Evropi, ali su im i protivnici uputili čak 101 udarac. Po tome, Građani zauzimaju tek šesto mjesto u Evropi sa omjerom 290:101, što znači da na svaki protivnički udarac na gol, City uputi 2,87 na njihov gol.

Na prvom mjestu je Porto sa omjerom 258:68 (3,79), a na drugom Ludogorec (3,66). Treće mjesto zauzima Crvena zvezda (263:73), četvrto Napoli (258:88), a peto Dinamo Zagreb (191:66).

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.