Carragher sigurno nije bio prvi

Pljuvanje u vis: Najveći skandali od Rijkaarda do Ronalda i Messija

Endin Čaušević

Legendarni fudbaler Liverpoola, Jamie Carragher, šokirao je svjetsku javnost nakon što je pljunuo navijača Manchester Uniteda i njegovu kćerku.

Carragher se zbog ovog skandala našao na velikom udaru engleskih medija, a prema svemu sudeći ostat će bez posla jer Sky Sports će mu najvjerovatnije dati otkaz. Legendarni igrač Redsa izvinio se jučer zbog pljuvanja, ali teško da će ublažiti udar javnosti.

Međutim, Carragher nije prvi fudbaler koji se našao u ovakvom skandalu. Pljuvanje prema protivnicima je u prošlosti bila česta pojava na fudbalskim terenima.

Svoje karijere na neki način sličnim skandalima obilježili su Frank Rijkaard, Lionel Messi, Patrick Vieira, Francesco Totti, Cristiano Ronaldo i mnogi drugi. U nastavku pogledajte najveće skandale u fudbalu što se tiče pljuvanja protivničkih igrača.

Frank Rijkaard (Holandija - Njemačka SP 1990.)

Bez dvojbe je ovo najlegendarnije pljuvanje od svih, a u glavnim ulogama bili su Frank Rijkaard i Rudi Voller. Svjetsko prvenstvo 1990. godine u Italiji i meč Holandija - Njemačka. Na tom meču Rijkaard je u dva navrata pljunuo Vollera zbog čega je u Njemačkoj dobio nadimak lama.

Patrick Vieira (West Ham - Arsenal 1999.)

Nekadašnji fudbaler Arsenala ostat će upamćen po sjajnim igrama u dresu ovog kluba, ali i skandala u gradskom derbiju protiv West Hama. Vieira je na ovoj utakmici koja se igrala 1999. godine pljunuo Neila Ruddocka. Dobio je suspenziju šest utakmica i novčanu kaznu od 30.000 funti.

El Hadji Diouf (Celtic - Liverpool 2003.)

O El Hadji Dioufu ne treba previše trošiti riječi što se tiče njegovog ponašanja. Karijeru su mu obilježili mnogi skandali, a jedan od najvećih desio se 2003. godine na meču Celtic - Liverpool kada je ovaj Senegalac pljunuo navijača škotskog kluba. 

Francesco Totti (Italija - Danska 2004.)

Francesco Totti bio je jedan od najvećih fudbalera svojevremeno, ali mrlja u karijeri Kralja Rima ostat će utakmica Evropskog prvenstva 2004. godine između Italije i Danske. Tada je Totti pljunuo Christiana Poulsena zbog čega je dobio tri meča supenzije. Na istom turniru zbog pljuvanja suspendovan je i Alexander Frei (Švicarska) nakon duela sa Stevenom Gerrardom.

Cristano Ronaldo (Derby - Manchester United 2007.)

Jedan od najboljih fudbalera na svijetu također se nalazi na ovoj listi. Vjerovatno jedan od najsramotnijih trenutaka u karijeri Ronalda koji nije uspio da se suzdrži nakon duela sa Robbieom Savageom. Ronaldo je pljunuo u pravcu igrača Derbyja, ali je uspio nekako izbjeći kaznu.

Lionel Messi (Malaga - Barcelona 2008.)

Pored Ronalda na listi je i Leo Messi. Iako je ovaj dvojac obilježio posljednju deceniju nevjerovatnim igrama i dostignućima na kraju nisu mogli bez skandala. Messi je optužen da je na meču protiv Malage 2008. godine htio pljunuti igrača ovog tima Dudu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.