Ronaldo Luis Nazario de Lima

Koji Neymar, koji Griezmann - jedan je čovjek od 433 miliona eura

Neymar je možda najskuplji fudbaler svih vremena, s obzirom da je prošlog ljeta Nou Camp zamijenio Parkom prinčeva za nevjerovatnih 222 milona eura, ali ako se u obzir uzme inflacija tokom godina i stanje današnjeg tržišta, onda jednoj drugoj brazilskoj seznaciji pripada ova titula.

Posljednja studija kompanije OpenEconomics objavljena na stranici Playratings.com otkrila je, uzimajući u obzir fluktuaciju valuta, da bi transfer "pravog" Ronalda iz Barcelone u Inter na današnjem tržištu i prema današnjem "stanju" valuta vrijedio nevjerovatnih 433 miliona eura.

Nakon što je u svojoj jedinoj sezoni u dresu Barcelone zadivio svijet i u 49 utakimica postigao 47 golova, Ronaldo je 1997. godine prešao u milanski Inter za 28 miliona eura, oborivši tako svjetski transfer rekord po drugi put u svojoj karijeri.

U to vrijeme radilo se o nevjerovatnoj svoti novca, ali Interu se ipak isplatila investicija, jer je El Fenomeno, uprkos konstantnim problemima sa povredama, postigao 59 golova u 99 nastupa za Nerazzurre.

Na vrhuncu njegove karijere, Ronaldov transfer iz Barce u Inter bi tako, prema Playratingsu, koštao 433 miliona eura, što je gotovo duplo više od vrijednosti Neymarovog transfera u PSG.

Na listi "nekadašnjih transfera u današnje vrijeme" Playratingsa dominiraju transferi iz Serije A, pa bi tako Maradonin dolazak u Napoli koštao 345 miliona eura, dok bi Platinijev transfer u Juventus dostigao vrijednost od 334 miliona eura.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.