Dialiba, Štilić, Pelak, Kamber, Neil Wood i ostali tada su imali veliku šansu da klub trznu iz letargije, ali odlična generacija nije bila uspješna

Ukazao se Husejinović: Najbolniji Željin remi protiv Slobode desio se 2008.

Fudbaleri Slobode pokušat će danas protiv Željezničara spasiti sezonu. Ukoliko bi postigli gol više od rivala, zaigrali bi u petom finalu Kupa, ne računajući završnicu 2000. godine gdje su igrali zajedno sa Bosnom i Željezničarom. Željo je tada osvojio svoju prvu titulu u ovome takmičenju.

Željo je i rekorder po broju osvojenih Kupova, pet puta su kapiteni ovoga kluba podizali pehar na kraju, posljednji put to je bilo 2012. kada su Plavi s Grbavice u dvomeču bili bolji od Širokog brijega. Tada je Željezničar osvojio duplu krunu, koju nije uspio odbraniti godinu kasnije jer je u posljednjem odigranom finalu Kupa izgubio od Širokog na penale.

I dok je Željezničar tek jednom imao nesreću prilikom izvođenja penala, Slobodi se nije dalo u dva navrata. 2008 su izgubili od Zrinjskog, godinu kasnije od Slavije. Prije dvije godine nisu mogli protiv Radnika iz Bijeljine koji je vodio današnji trener Tuzlaka i ekspert za Kup takmičenja Slavko Petrović. Bilo je 1:1 u Tuzli, 3:0 u Bijeljini.

Sloboda i Željezničar nekoliko puta su se sastajali u Kupu, a uspješniji u polufinalima su Tuzlaci. Plavi su 2003. preko Slobode stigli do duela sa Leotarom. Nakon 0:0 u Trebinju, na Koševu je slavio Željo 2:0 i uzeo utješni pehar nakon izgubljene titule upravo od Leotara.

Tuzlanski ljubitelji fudbala međutim pamte dvomeč iz aprila 2008. Željezničar je u prvoj utakmici, identično kao i ove godine, dočekao Slobodu i odigrao 1:1. Junak Tuzlaka bio je tada nevjerovatni Said Husejinović koji je bljesnuo i ispostavilo se zabio gol koji je vrijedio finala. U revanšu je bilo sigurnih 1:0 za Slobodu, a mjesec-dva poslije Said je šokantno potpisao za Werder.

Sigurnih, budući da Željo tada u gostima skoro po običaju nije mogao zabiti gol. A imao je ultrazanimljivu, možda najtalentovaniju generaciju od rata naovaomo: Cocalić, Štilić, Dialiba, Pelak, Bekrić... pa čak i Neil Wood.

Želji je tada Kup bio jedino takmičenje gdje se mogao nečemu nadati, a navijačima je tadašnji remi ostao u bolnom sjećanju pogotovo jer su Plavi u četvrtfinalu eliminirali gradskog rivala Sarajevo (3:1, 4:2) u dvije fantastične, rijetko viđene utakmice kada su derbiji u pitanju.

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

Sloboda je i 2016. glatko izbacila Želju u polufinalu, pobjedama 2:1 na Grbavici i 3:1 na Tušnju (Krpić i Kostić bili su najbolji pojedinci). Kakva će danas situacija biti, kada se Željo bori za titulu, a Sloboda za opstanak, vidjet ćemo od 18 sati.

Kako bilo, iz ove perspektive gledajući, tadašnji fudbal, koji je svejedno bio na niskim granama bio je atomski za ovaj današnji. Pa i po derbijima, i polufinalima Kupova i igračima koji su napravili dobre karijere...

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.