Englezima će u Rusiji biti potrebna sva moguća pomoć žele li do uspjeha

Zanimljiva teorija: Guardiola donosi sreću Gordom Albionu na Mundijalu?

Voljeli ga ili ne, Pep Guardiola je jedan od najuspješnijih trenera u svijetu fudbala. Španski stručnjak je tako osvojio 23 trofeja u protekloj deceniji, u kojoj je sa klupe vodio Barcelonu, Bayern i Manchester City.

Osim toga, Guardiola je osvajao nacionalna takmičenja u sedam od proteklih devet "trenerskih" sezona, a sada se u Engleskoj pojavila teorija po kojoj bi upravo trener CItyja mogao donijeti uspjeh reprezentaciji ove države na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Naime, Englezi su otkrili zanimljivu slučajnost u Guardiolinoj biografiji. One godine u kojoj bi Guardiola sa svojim timom osvojio državno prvenstvo ta zemlja bi, isti godine, podigla trofej osvajača smotre najboljih svjetskih selekcija.

Zbog toga se sada na Otoku nadaju da će i Gordom Albionu Guardiola donijeti sreću i nastaviti "tradiciju". Podsjetimo, 2010. godine je Pep sa Barcelonom stigao do titule prvaka Španije, a iste godine je Crvena furija osvojila Svjetsko prvenstvo i to nakon što je veznjak Barce Andres Iniesta postigao pobjedonosni gol u 116. minuti finala. Također, 2014. godine Bayern Munchen došao do titule prvaka Njemačke pod Guardiolinim vodstvom, a Elf je nešto kasnije te godine došao do titule prvaka svijeta. U finalnom meču protiv Argentine gol odluke je u 113. minuti postigao tada fudbaler Bayerna, Mario Goetze.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Tako se Englezi nadaju da će možda i ove godine "Guardiolina" država doći do titule prvaka svijeta, te da će možda gol odluke u produžetku finalnog susreta postići Raheen Sterling.

Naravno, radi se o potpunoj slučajnosti da su Španija i Njemačka osvajale Mundijal kada je Guardiola bio na klupama Bayerna i Barcelone. Ili je možda ipak Pep doprinijeo ovim titulama usađujući pobjednički mentalitet igračima koje je vodio u klubovima, a koji su kasnije bili od ključne važnosti za reprezentativne uspjehe?

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.