Ruski tajkun posjeduje čak 15 automobila

15 miliona funti u garaži: Nevjerovatna kolekcija automobila Romana Abramoviča!

Endin Čaušević

Vlasnik Chelseaja, Roman Abramovič, nalazi se u velikim problemima u posljednje vrijeme jer još uvijek nema mogućnost da se vrati u Veliku Britaniju nakon što mu je istekla viza.

Abramovič je prije nekoliko sedmica podnio zahtjev za novu vizu, ali još uvijek nije dobio nikakav odgovor. Navodno, Britanci istražuju ruskog tajkuna, odnosno način na koji je Abramovič stekao veliko bogatstvo.

Milijarder i vlasnik Chelseaja nema trenutno pravo da se vrati u London, a iz ovog kluba nadaju se da će se stvari brzo riješiti. U Chelseaju ne smiju ni pomisliti šta bi se moglo desiti ukoliko Abramovič bude morao prodati klub od kojeg je napravio evropskog giganta.

Ipak, sigurno da Abramovič nije previše zabrinut oko svega sve dok je njegov novac siguran. Ruski tajkun uživa kupovati skupe stvari, a skoro najviše novca troši na automobile. Nestvarno zvuči da njegov vozni park košta čak 16 milina funti.

Abramovič u svojoj garaži ima čak 15 automobila. Najskuplji automobil i njegovoj kolekciji košta 2,5 milina funti, dok je najjeftiniji 100.000 funti.

Pagani Zonda R - 2,5 miliona funti

Biser u Abramovičevoj kolekciji je Pagani Zonda R automobil jer ovakvih automobila ima samo 15 u cijelom svijetu. Pagani Zonda R nema dozvolu da se vozi po cesti i jedino se može voziti na stazama za trkanje. Abramovič ga je predstavio prije dvije godine, a za njega je platio 2,5 miliona funti.

Porsche 911 GT1 Evo - 1,7 miliona funti

Drugi najvrijedniji automobil u garaži ruskog tajkuna je Porscheov motel iz 90-tih godina. Jedan sličan model nedavno je na aukciji dostigao cijenu od čak 2,3 miliona funti. No, Abramovič je za ovo auto izvojio 1,7 miliona.

Ferrari FXX - 1,6 miliona funti

Naravno, ovakva kolekcija automobila nikako ne može da prođe bez Ferrarija. Abramovič posjetuje FXX model koji je izašao 2005. godine i napravljeno ih je samo 30.

Bugatti Veyron - 1,5 miliona funti

Svaki ozbiljni kolekcionar automobila u kolekciji ima ovaj model Bugattija. Automobil koji je hit na uličnim trkama jer je postavio neke nevjerovatne rekorde. Ko voli brzinu može s ovim automobilom dostići čak 267 kilometara na sat.

Aston Martin Vulcan - 1,2 miliona funti

Još jedna limitirana serija koju posjeduje Abramovič. 2015. godine napravljena su samo 24 ovakva automobila, a naravno vlasnik Chelseaja ima jednog u svojoj garaži. Kada je tek izašao koštao je 1,2 miliona funti, a navodno sada košta još skuplje. Vlasnici nemaju dozvolu da ga vozaju na ulicama.

Maserati MC12 Corsa - 1,1 milion funti

Još jedan od automobila u Abramovičevoj kategoriji koji se nema dozvolu da se vozi na ulici. Samo 12 ovih prekrasnih automobila postoji u svijetu, a 2005. godine Maserati je za dizajn pokupio gotovo sve nagrade.

Mercedes-Benz CLK GTR - 1 milion funti

Automobili iz 90-tih godina prošlog stoljeća koji je bio pravi hit u svijetu. Napravljen je za utrke poput La Mansa i dugi niz godina mu niko nije mogao ništa. Naravno, ovaj automobil posjeduje i Abramovič.

Maybach 62 Limousine - 1 milion funti (po automobilu)

Roman Abramovič u svojoj garaži ima čak dva ovakva autmobila koja najviše koristi. Želi da je siguran dok se nalazi u automobilu jer je otporan na metke i čak bombe. Zbog toga je izdvojio 2 miliona funti za ova dva ljepotana.

Lamborghini Reventon - 840.000 funti

Još jedan raritet u svijetu automobila. Lamo koji je izašao 2007. godine i napravljeno ih je samo 20, a jedan od njih nalazi se u Lamborghinijevom muzeju. Pored Abramoviča ovakvo auto posjeduje i lider Čečenije Ramazan Akdyrov.

Ferrari 488 GT3 - 670.000 funti

Kao što je slučaj s mnogim automobilima u kolekciji i ovo je jedan od rariteta u svijetu. Abramovič je ljubitelj brze vožnje, a na stazama je već nekoliko puta "testirao" ovaj Ferrarijev model.

Porshe Carrera GT - 650.000 funti

Carrera nije baš tako rijedak autmobil u svijetu kao što je većina na ovoj listi, ali je dio limitirane serije jer je proizvedeno 1,270 ovakvih automobila između 2003. i 2007. godine. 

Rolls-Royce Corniche - 600.000 funti

Automobil koji je izašao 1993. godine i pravi kraljevski. Ovakav model danas košta oko 100.000 funti, no Abramovičev je zaista poseban. Naime, tablica "VIP 1" ima svoju historiju jer je kreirana za posjetu Pape John Paula II u Irskoj 1979. godine. Za ovaj automobil ruski tajkun je 2006. godine platio 285.000 funti, a danas košta oko 600.000 funti.

Mercedes-Benz AMG GT3 - 300.000 funti

Još jedan Mercedes-Benz u garaži Abramoviča, ali znatno "jeftiniji". Ova zvijer predstavljena je prije tri godine, a dizajn je rađen u čast modela iz 1950-tih godina prošlog stoljeća. Abramovič je svoj model predstavio na legendarnoj stazi Nurburgring.

Ferrari 360 - 120,000 funti

Najjeftiniji Ferrari u Abramovičevoj kolekciji, ali zaista klasik. Ima zaista posebno mjesto kod vlasnika Chelseaja jer je ovo prvi automobil u kojem se pojavio 2003. godine kada je stigao u London. Sigurno je da će zauvijek biti dio njegove bogate kolekcije.

Tesla Model S - 100.000 funti

I na kraju najjefitiniji model u kolekciji Romana Abramoviča je Teslin automobil koji košta 100.000 funti. Kupio je čak 20 ovih autmobila i odlučio tako počastiti svoju porodicu, prijatelje i saradnike.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.